Pavel Novotný
14. října 2016 • 18:45

Pavel Nedvěd: O funkci předsedy FAČR i výchově mladých českých talentů

Vstoupit do diskuse
0
  • Pavel Nedvěd pózuje v sídle české fotbalové asociacePavel Nedvěd pózuje v sídle české fotbalové asociaceFOTO: Barbora Reichová Sport

    Svoji kariéru ukončil před sedmi lety, přesto i dnes patří k největším postavám českého fotbalu. Pavel Nedvěd, který již rok zastává funkci viceprezidenta v Juventusu Turín, pečlivě sleduje dění v českém fotbale. V rozhovoru pro Radiožurnál se mimo jiné vyjádřil k řadě současných problémů, s kterými se český fotbal potýká.

  • O výchově mladých talentů



    "Moc nevím, jak se pracuje s mladými v České republice, ale velmi dobře to znám v Itálii. V Juventusu máme vlastní studii, které se snažíme držet. Ale musím přiznat, že kluci u nás (v Juventusu) trénují méně než ve Francii, Nizozemsku a dalších státech. Vytvořili jsme tréninková centra, čímž klukům odpadly starosti s dojížděním, ušetří tím spoustu času. Samozřejmě je to hodně tvrdé, neznají nic jiného než hřiště nebo školu, ale tím musí projít každý velký hráč."

    Pavel Nedvěd sleduje poslední trénink české jednadvacítky před startem domácího MEFoto Dominik Bakeš (Sport)

  • O způsobu tréninků



    "Je důležité, aby mladí hráči, kteří začínají s fotbalem, a hlavně ti, kteří je trénují, nepřemýšleli, jak vyhrávat trofeje a tituly, o tom to není. Jde o to, kolik se vám podaří připravit hráčů pro první tým. Když se vám povede dostat do "áčka" jednoho nebo dva fotbalisty, je to velký úspěch."

    Pavel Nedvěd spolu s dalšími českými fotbalovými osobnostmi představil v Praze míč pro mistrovství Evropy ve FranciiFoto Michal Beránek Sport


  • O fyzické vyspělosti mladých fotbalistů

    "Fyzický fond u Italů je jinde než u českých hráčů. Bylo to tak i u mé generace, hráči v Itálii jsou prostě vyspělejší, nevím, jestli je to tím, v jakých klimatických podmínkách vyrůstají, že jsou často u moře... Prostě mají něco navíc. V Česku hráči dorůstají v pozdějším věku, je třeba počkat, mít trpělivost. Věřím, že kvalitní fotbalisté nám dorostou."

    Pavel Nedvěd pózuje v sídle české fotbalové asociaceFoto Barbora Reichová Sport

  • O Vlivu Číny na fotbal

    Čínský vliv na fotbal je obrovský. Vrhli se do něj opravdu s absolutní pílí a odhodláním. Není třeba jim radit, co a jak mají dělat (pozn.: Pavel Nedvěd je ambasadorem čínské ligy). Je pro ně zcela normální, že do toho jdou na sto procent. Česku tato spolupráce může přinést strašně moc, ekonomická stránka určitě není zanedbatelná. Stejně tak je to v Itálii. Číňané koupili Inter Milán, do konce roku by chtěli získat i AC Milán, mají obrovskou ekonomickou sílu a chuť."

    Pavel Nedvěd je novou tváří čínské SUPERLIGYFoto Jaroslav Legner (Sport)

  • O práci v Juventusu



    "Jsem v Juventusu viceprezidentem a moc mě to baví. Fotbal je jediná věc, které tak trošku rozumím. Pamatuji si, že po skončení mé hráčské kariéry byl skok do funkcionářské pozice obrovský. První tři roky jsem v tom lítal, nevěděl jsem, co mám vlastně dělat. Ale snažil jsem se svoji práci dělat naplno a výsledky se dostavily. Jsem takový trošku atypický viceprezident, jsem každý den na hřišti, řeším problémy okolo prvního týmu, hráčů, trenérů, ale i juniorky a žákovských celků. Práce mám opravdu dost."

    Paul Pogba jako hlavní hvězda Juventusu s klubovým viceprezidentem Pavlem NedvědemFoto Profimedia.cz

  • O své budoucnosti

    "O pozici šéfa FAČR jsem nepřemýšlel, mám dost své práce v Juventusu. A jestli jsem neuvažoval o funkci ve FIFA či UEFA? Ano, je to to největší, co lze z funkcionářské pozice dosáhnout a čeho bych mohl docílit, ale uvidíme, nevím, co mě čeká. Ale v Česku je také řada schopných lidí, kteří se můžou v řadě důležitých pozicích uplatnit. Dobře to začal Karel Poborský , Zdeněk Grygera ve Zlíně odvádí výbornou práci. Je třeba dát těm lidem šanci a nebát se toho. Schopní lidé u nás jsou."

    Pavel Nedvěd byl slavnostně uvedený do Síně slávy českého fotbaluFoto Barbora Reichová Sport

Vstoupit do diskuse
0

EURO 2024 v Německu

Program EURO 2024 Los EURO 2024 Vstupenky na ME ve fotbale Kvalifikace na EURO 2024

Mistrovství Evropy ve fotbale 2024 se koná od 14. června do 14. července v Německu. Turnaje se zúčastní 24 týmů. Česká fotbalová reprezentace se představí ve skupině F proti Portugalsku, Turecku a Gruzii.

Fotbal dnes * Evropská liga

Skupina D
Články odjinud


Články odjinud