28. dubna 2015 • 14:22

AC Milán plánuje stadion snů: Zvukotěsné tribuny a trávník na střeše

Autor: iSport.cz, jon
Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
Speciál o Slovácku. Co kouč a kádr? Svědík do Baníku či Plzně? Posunul se, říká Nguyen
SESTŘIH: NY Islanders - Carolina 2:3. Nečas asistencí přiblížil Hurricanes k postupu
VŠECHNA VIDEA ZDE

Legendární, ale stárnoucí San Siro plánují vyměnit. Představitelé fotbalového AC Milán, jednoho z nejznámějších klubů světa, chtějí nastartovat lepší budoucnost na novém stadionu. Na veřejnost se dostalo video s modelem vysněné arény, která by měla být přelomovou stavbou v italské metropoli.



Nová aréna by měla pojmout 48 000 diváků (současné San Siro uvádí kapacitu 80 000). Půjde o moderní, komfortní stavbu, která má uvadajícímu klubu vrátit ztracený lesk. V čem bude stadion výjimečný? 

Vedení klubu vybíralo až ze 70 návrhů od architektů z celého světa. Nakonec zvolilo koncept pyšnící se celou řadou unikátních prvků. Stadion by měl mít minimální vliv na architektonickou podobu města, bude "jen" třicet metrů vysoký (San Siro se trčí do výšky 60 metrů), dalších deset metrů bude zapuštěno pod zem, podobně jako například slavný Camp Nou v Barceloně.

Model nového stadionu fotbalového AC Milán
Model nového stadionu fotbalového AC Milán

Na stavbu by měl být použitý zvukotěsný materiál, aby zápasy nerušily obyvatele v okolí. Na střeše stadionu, kudy budou moct chodit diváci, by měl být dokonce umístěný malý park se zelení.

Hlavní inspiraci brali architekti na Ostrovech. "Projekt vychází z anglického modelu. Stadion je umístěn tak, aby byl dosažitelný městskou hromadnou dopravou a byl ekologicky šetrný ke svému okolí. Velký důraz se klade na pohodlí a bezpečí rodin s dětmi," zní v klubovém prohlášení.

Termín, kdy by mohl být nový stadion hotový, však klub neuvádí. Navíc není jasné ani případné financování. V lednu se například objevila informace, že AC v rámci úsporných opatření prodalo i týmový autobus.

Zatím bude dál sdílet se svým městským rivalem Interem legendární San Siro. "Rossoneri" momentálně prožívají výsledkově mizerné období, v italské lize se krčí až na desáté příčce.

Vstoupit do diskuse
0

EURO 2024 v Německu

Program EURO 2024 Los EURO 2024 Vstupenky na ME ve fotbale Kvalifikace na EURO 2024

Mistrovství Evropy ve fotbale 2024 se koná od 14. června do 14. července v Německu. Turnaje se zúčastní 24 týmů. Česká fotbalová reprezentace se představí ve skupině F proti Portugalsku, Turecku a Gruzii.

Fotbal dnes * Evropská liga

Články odjinud


Články odjinud