17. ledna 2017 • 11:18

Trenér Van Gaal končí kvůli tragédii v rodině. Odmítl i přes miliardu z Číny

Autor: ČTK, iSport.cz
Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
Speciál o Slovácku. Co kouč a kádr? Svědík do Baníku či Plzně? Posunul se, říká Nguyen
SESTŘIH: NY Islanders - Carolina 2:3. Nečas asistencí přiblížil Hurricanes k postupu
VŠECHNA VIDEA ZDE

Nizozemský fotbalový kouč Louis van Gaal ukončil v 65 letech trenérskou kariéru. Důvodem je prosincová náhlá smrt jeho zetě, kvůli níž odmítl i lukrativní nabídku z Číny.



Van Gaal byl bez práce od loňského května, kdy dostal výpověď v Manchesteru United. Z rodinných důvodů nekývl na angažmá v Číně, kde by si za tři roky údajně vydělal 44 milionů liber (asi 1,36 miliardy korun).

"Mohl jsem tam jít, ale jsem stále tady. V mé rodině se toho stalo tolik, že mě to donutilo brát věci jinak," řekl Van Gaal v rozhovoru s nizozemským listem De Telegraaf.

"Po odchodu z United jsem přemýšlel o konci kariéry, ale změnil jsem to na pracovní dovolenou. Teď ale věřím, že se už k trénování nevrátím," dodal.

Va Gaal od roku 1991 vedl dvakrát nizozemskou reprezentaci a dvakrát Barcelonu, dále Ajax Amsterodam, Alkmaar, Bayern Mnichov a naposledy Manchester United. Se svými týmy celkem vyhrál dvacet trofejí.

"Dosáhl jsem v životě všeho, čeho jsem dosáhnout mohl. Přijde mi nudné zmiňovat všechno, stačí se podívat na země, kde jsem pracoval, a na úroveň klubů, které jsem vedl," prohlásil Van Gaal.

Do důchodu chtěl původně odejít už po brazilském mistrovství světa v roce 2014, kde dovedl Nizozemsko ke třetímu místu. "Pak se objevila příležitost v Anglii a tahle fantastická země je teď rovněž v mém životopisu," podotkl rodák z Amsterodamu.

Přestože triumfoval v Lize mistrů s Ajaxem a vyhrál ligové tituly s Barcelonou či Bayernem, za největší úspěch trenérské kariéry považuje loňský zisk Anglického poháru s United.

"Posledních šest měsíců jsem balancoval nad propastí. Anglická média strčila mou hlavu pod gilotinu. Ale v takových momentech se musíte držet své vize a inspirovat hráče," konstatoval Van Gaal.

Vstoupit do diskuse
0

EURO 2024 v Německu

Program EURO 2024 Los EURO 2024 Vstupenky na ME ve fotbale Kvalifikace na EURO 2024

Mistrovství Evropy ve fotbale 2024 se koná od 14. června do 14. července v Německu. Turnaje se zúčastní 24 týmů. Česká fotbalová reprezentace se představí ve skupině F proti Portugalsku, Turecku a Gruzii.

Fotbal dnes * Evropská liga

Články odjinud


Články odjinud