Jonáš Bartoš
10. února 2012 • 10:20

Pervitin? Látku známe, říká Plzeň. Ale přiznat se musí Bystroň sám

Vstoupit do diskuse
1
TOP VIDEA
Fantastický Priskeho trojzubec, nové Bazaly, nastoupí Preciado do derby?
SESTŘIH: Florida - Boston 1:5. Zacha dvěma asistencemi přispěl ke kanonádě, Pastrňák nahrával jednou
VŠECHNA VIDEA ZDE

David Bystroň si od vrcholového fotbalu na dlouhý čas nuceně odpočine. Plzeňský stoper vyfasoval za pozitivní dopingový trest po utkání Ligy mistrů v Borisově dvouletý zákaz činnosti. Látkou, kterou Bystroň užil, je podle zdrojů Sportu metamfetamin, tedy droga známá pod jménem pervitin. "Zveřejnění látky necháme na Davidovi," vzkazuje generální manažer Viktorie Plzeň Adolf Šádek.



Bystroň byl pozitivně testován 23. listopadu po utkání s BATE Borisov. Zakázaná látka v jeho těle není oficiálně potvrzená. Dosud tajná analýza, jejíž výsledek deník Sport zná, objevila v obou vzorcích moči stopera Plzně matamfetamin, tedy stimulační drogu v Česku známou jako pervitin.

"Případné zveřejnění látky necháme na rozhodnutí hráče. Známe ji, nicméně z důvodu citlivosti dané informace přenecháváme toto rozhodnutí na Davidovi," upřesnil Šádek.

Bystroň se po oznámení pozitivního testu odpojil od týmu, připravuje se individuálně. Podle dostupných informací se uzavřel do sebe, odjel do Ostravy a se spoluhráči ani vedením Plzně nekomunikuje. Stejně tak s médii, k celé kauze se hráč ještě nevyjádřil.

"Možná by k tomu měl něco říct, aby už ty spekulace skončily. Ať je to tak, nebo onak, měl by to být zkrátka on, který by se k tomu měl vyjádřit," myslí si plzeňský trenér Pavel Vrba. "Uzavřel se do sebe, chce si to asi vyřešit sám," krčí rameny kouč Západočechů.

Bystroň prý celou kauzu nese hodně těžce. Ve třiceti letech je na vrcholu kariéry, dvouletá pauza od fotbalu může s velkou pravděpodobností znamenat konec ve velkém fotbalu.

„Příjemné to pro něj samozřejmě není. On ale věří, že ještě hrát bude. Čeká na ten verdikt a doufá, že bude co nejpříznivější. To je jeho naděje. Té se drží, aby do toho nespadnul. A maká na sobě. Každý den,“ řekl před časem v rozhovoru pro Sport Aleš Neuwirth, Bystroňův dlouholetý spoluhráč z Ostravy i Plzně.

Takhle pózovali David Bystroň (vpravo) a Aleš Neuwirth na soustředění Plzně ve Španělsku v zimní přípravě v mistrovské sezoně 2010/2011
Takhle pózovali David Bystroň (vpravo) a Aleš Neuwirth na soustředění Plzně ve Španělsku v zimní přípravě v mistrovské sezoně 2010/2011

Ten je jako jeden z mála s Bystroněm v kontaktu. "Voláme nebo píšeme si každý den, občas se taky vídáme,“ netají Neuwirth.

Dvouletý trest vyprší Bystroňovi 3. ledna roku 2014, o jeho budoucnosti v klubu rozhodne Plzeň během příštího týdne.

"Se všemi zainteresovanými stranami se potkáme ještě před čtvrtečním utkáním se Schalke. Zatím platí pouze to, že s Davidem definitivně nemůžeme v nejbližším období počítat. Do zápasu se Schalke vydáme konečné stanovisko," sdělil Šádek.

Vstoupit do diskuse
1

EURO 2024 v Německu

Program EURO 2024 Los EURO 2024 Vstupenky na ME ve fotbale Kvalifikace na EURO 2024

Mistrovství Evropy ve fotbale 2024 se koná od 14. června do 14. července v Německu. Turnaje se zúčastní 24 týmů. Česká fotbalová reprezentace se představí ve skupině F proti Portugalsku, Turecku a Gruzii.

Fotbal dnes * Evropská liga * Program MS v hokeji

Články odjinud


Články odjinud