Stanislav Hrabě
25. května 2016 • 20:05

Josef Masopust hledí na mladé fotbalisty nebeským kukátkem

Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
Zábranský? Zbrojovku řídit nebude, fotbal jde mimo něj, Kometa je srdcovka
Zimák: Vrána přiletěl nečekaně. Proč by MS mělo klapnout?
VŠECHNA VIDEA ZDE

Na pražské Julisce začalo finále 5. ročníku turnaje středoškolských výběrů, oproti minulým letům bude mít však smutnější podobu: poprvé se z něj už nebude těšit držitel Zlatého míče nejlepšího fotbalisty Evropy 1962, legenda, jež trofeji propůjčila jméno Josef Masopust, který zemřel loni 29. června. „Bude se však dívat na Julisku nebeským kukátkem,“ věří jeho spoluhráč ze stříbrného týmu na MS 1962 Josef Jelínek.



„Je to trochu jiné, Pepík už tu mezi námi není,“ říká Josef Jelínek, jenž Josefa Masopusta bral jako svého fotbalového tátu. „Ale on přítomný bude, na zápasy bude se dívat nebeským dalekohledem a bude mít radost, jak se mladým klukům vede. Vždycky měl mládež rád,“ zdůrazňuje. „Nikdy se nehrál na primadonu, fandil vždycky mladým,“ připomíná. 

Patronát nad turnajem přebírá zčásti on. „Cítím to jako obrovskou čest, protože Pepík byl můj fotbalový táta, ujal se mě, když jsem přišel do Dukly,“ vzpomíná o deset let mladší Jelínek.

„Pak to byl můj velký kamarád a pořád cítím, že jsem mu něco dlužný, že mu mám co vracet,“ zdůrazňuje. Když se Masopustův zdravotní stav zhoršil, sám Jelínka určit za svého nástupce a hlavní tvář turnaje. „Řekl klukům z Klubu přátel Josefa Masopusta, aby mě oslovili,“ prozrazuje Jelínek.

Turnaj vstoupil do závěru 5. ročníku. „Má velkou budoucnost, i když tu Pepík není,“ prorokuje Jelínek. „Středních škol je tu moc, ale bylo potřeba, aby se někdo chopil organizace,“ říká. „Kluci z Klubu přátel Jirka Hora a Petr Procházka se do toho zakousli a vybudovali něco, co má velkou hodnotu,“ zdůrazňuje. „Pro ty kluky je takové malé mistrovství Česka,“ dodává.

Účastníci republikového finále

1. SŠ Bohemia Chrudim
2. ISŠ Technická a ekonomická Sokolov
3. SOŠ Stavební a zahradnická, Praha 9
4. SPŠ Polytechnická Zlín
5. ISŠ HPOS Příbram
6. SPŠT Jablonec nad Nisou

Vstoupit do diskuse
0

EURO 2024 v Německu

Program EURO 2024 Los EURO 2024 Vstupenky na ME ve fotbale Kvalifikace na EURO 2024

Mistrovství Evropy ve fotbale 2024 se koná od 14. června do 14. července v Německu. Turnaje se zúčastní 24 týmů. Česká fotbalová reprezentace se představí ve skupině F proti Portugalsku, Turecku a Gruzii.

Fotbal dnes * Evropská liga

Články odjinud


Články odjinud