30. října 2015 • 13:05

20 let od zámořské revoluce. "Ruská pětka" změnila hokej v NHL

Autor: vrb
Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
Zábranský? Zbrojovku řídit nebude, fotbal jde mimo něj, Kometa je srdcovka
Zimák: Vrána přiletěl nečekaně. Proč by MS mělo klapnout?
VŠECHNA VIDEA ZDE

Společně dominovali tak jako v NHL nikdo předtím ani potom. V úterý uběhlo dvacet let od chvíle, kdy „Ruská pětka“ v Detroitu poprvé nastoupila spolu. Útočníci Sergej Fjodorov, Vjačeslav Kozlov, Igor Larionov a obránci Vjačeslav Fetisov a Vladimir Konstantinov vytvořili formaci, která změnila hokej v zámoří.



„Do NHL přinesli zcela nový styl. Když byli na ledě, lidé drželi popcorn pevně, protože věděli, že začnou jásat. Neuměli hrát jen dobře hokej, oni vytvářeli mistrovská díla,“ popsal Scotty Bowman, tehdejší šéf Red Wings a nejúspěšnější trenér historie NHL. „Vzpomínám, jak jsme většinu každého zápasu odehráli v útočné třetině. Dominovali jsme, protože takový hokej byl v té době neobvyklý, nikdo nevěděl jak bránit soupeře, který se neustále pohybuje a přihrává si,“ přiblížil Fjodorov, člen Síně slávy.

Tato pětka navázala na své předchůdce, kteří vládli mezinárodnímu hokeji, oni si zase podmanili NHL. Hru, v níž forvardi při přechodu do útočné třetiny jen nahazovali puk, a křídla se držela svých stran, změnili. Výhodou útočné trojici bylo, že všichni dřív působili na pozici centra. Neustálé rotace a výměna kotoučů bylo něco nového. V první sezoně vyhráli s Red Wings v základní části dvaašedesátkrát, což je dosavadní rekord soutěže. V následujících dvou letech pokaždé získali Stanley Cup.

„Vždycky říkali, že když máte puk na hokejce, tak ovládáte hru. Přišli ze stejné hokejové školy a měli podobnou mentalitu, skvěle se navzájem pochopili,“ vzpomínal Ken Holland, tehdejší asistent generálního manažera Scottyho Bowmana.

Právě Bowman byl stvořitelem této unikátní pětky. Jeho mistrovským dílem bylo, když na začátku sezony 1995/96 získal Larionova za Raye Shepparda. Čelil kritice, Sheppard v posledních čtyřech ročnících nasázel 150 gólů, ale on chtěl poslední dílek do ruské mozaiky. „Tehdy jsme měli příliš pravých křídel, a když jsem nabídl Shepparda, San Jose mi dalo vybrat z velkého seznamu hráčů. Nehledal jsem centra, ale když jsem viděl Larionovo jméno, tak jsem si řekl, že by bylo skvělé získat hráče s takovou hokejovou inteligencí, navíc bych ruské hráče mohl dát k sobě,“ přiblížil.

Unikátní v NHL také bylo, že celá pětice nastupovala pravidelně spolu. „Nechtěl jsem je dohromady nasazovat pokaždé, bál jsem se, že je soupeři prokouknou. Mnohokrát jsem počkal až do druhé nebo třetí třetiny,“ přiznal Bowman.

Vstoupit do diskuse
0
Aktuální zápasy
Články odjinud


Články odjinud