30. května 2016 • 12:42

Pittsburgh chce Stanley Cup pro hrdinu. Nemoc mu ukončila kariéru

Autor: mto
Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
Zábranský? Zbrojovku řídit nebude, fotbal jde mimo něj, Kometa je srdcovka
Zimák: Vrána přiletěl nečekaně. Proč by MS mělo klapnout?
VŠECHNA VIDEA ZDE

Nenápadný, ale maximálně oblíbený, to je Pascal Dupuis. Bývalý útočník Pittsburghu byl nucen před půl rokem ukončit hokejovou kariéru kvůli krevním sraženinám, které ho ohrožovaly na životě. Hlavou ale zůstal útočníkem Penguins a v kabině je i během tažení za Stanley Cupem.



Když Sidney Crosby vstřelil vítězný gól v prodloužení druhého utkání finále Východní konference do sítě Tampy Bay, byl to on, kdo mu jako první mimo led gratuloval. Když pak Pens postoupili mezi dvojici nejlepších, pomazlil se na ledě s vítěznou trofejí. Na soupisce není, ale s týmem prožívá každý moment a sám sebe nazývá tím, kdo v šatně zlepšuje náladu. Je vlastně takovým talismanem.

Když tedy den před finále proti San Jose probíhal tradiční mediální den, mohli jste mezi Crosbym, Malkinem, Thorntonem a dalšími najít také Dupuise. "Je to jiné, než když člověk hraje, ale stále se cítím tak, jako že sem patřím," řekl s desetiletým synem Kodym po svém boku. To on byl hlavním důvodem, proč se Dupuis pro jistotu rozhodl odejít z profesionálního hokeje.

Potíže s krevními sraženinami začal mít v lednu 2014 a od té doby až do prosince následujícího roku odehrál v NHL pouhých 34 utkání. Vracel se a znovu putoval na marodku, nevěděl, co všechno jeho tělo vydrží a každý den podstupoval slušné riziko. Hokeje se ale vzdát nechtěl, byl to celý jeho život.

Když na začátku prosince 2015 oznamoval konec kariéry, neobešlo se to tedy bez slz. U týmu Pittsburghu ale zůstal, prožívá s ním hezké chvíle, i vypjaté situace. V kabině si to bez něj neumí představit, i když sám hráč přiznává, že sledovat dění na ledě a nemít možnost se do něj zapojit, je takřka hororové.

"Přál bych si, aby tým vyhrál. Jakkoliv můžu klukům v šatně pomoci, udělám to," vykládal Dupuis, který pomohl v roce 2009 Penguins k jejich zatím poslednímu Stanley Cupu.

Do klubu přišel v roce 2008 z Atlanty společně s Mariánem Hossou v rámci velkého trejdu. Za jiný klub už pak v NHL nehrál, tady mu bylo dobře, tady našel domov. Vždycky se snažil, aby šatna fungovala jako jedna velká rodina, pořádal večeře a společné aktivity.

"Je pořád mezi námi a zůstává jako součást týmu. Je s námi v autobuse, je se námi v letadle, udržuje nás v pohodě," vykládal pro NHL.com útočník Chris Kunitz.

Pokud tedy Pittsburgh dojde až do šťavnatého konce a získá Stanley Cup, počítejte s tím, že jméno Dupuise se na něm objeví. "Nevím, jestli by to tak bylo, ale doufám v to," svěřil se sedmatřicetiletý útočník.

Vstoupit do diskuse
0
Aktuální zápasy
Články odjinud


Články odjinud