24. června 2016 • 09:48

Zrůda, oběť a teď i fenomén. NHL dominuje americký snajpr

Autor: asu
Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
Speciál o Slovácku. Co kouč a kádr? Svědík do Baníku či Plzně? Posunul se, říká Nguyen
SESTŘIH: NY Islanders - Carolina 2:3. Nečas asistencí přiblížil Hurricanes k postupu
VŠECHNA VIDEA ZDE

Má geniální hokejové myšlení a šikovné ruce, taky pověst rapla. Takový je Patrick Kane, americká hokejová superstar současnosti. Útočník Chicaga suverénně ovládl bodování NHL a v padnoucím obleku s motýlkem na krku stejně dominoval i středečnímu galavečeru NHL v Las Vegas. Byl jeho králem.



Kane si vedle Art Ross Trophy pro nejproduktivnějšího hráče soutěže odnesl i Hart Trophy pro nejužitečnějšího hráče a také Ted Lindsay Award pro nejlepšího hokejistu sezony podle hlasování členů hráčské asociace NHLPA, čímž se napevno zapsal do americké historie.

Může to znít jakkoliv neuvěřitelně, ale ve všech třech případech se stal teprve prvním hokejistou narozeným a vychovaným na americkém území, který prestižní ceny získal.

„Je ohromující, že ještě žádný Američan přede mnou nevyhrál bodování nebo cenu pro nejlepšího hráče sezony. Chris Chelios, Brian Leetch, Mike Modano, Jeremy Roenick… Ti všichni přece prožili úžasné kariéry. Nevím, jestli to je otázka štěstí nebo přízně osudu, ale je příjemné být držitelem těchto amerických rekordů,“ prohlásil Kane.

O přízni osudu přitom nejspíš nemluvil jen tak. Vždyť ani ne před rokem nebyl tím, kterého všichni obdivují, v očích mnoha byl spíš za zrůdu. V srpnu na něj padlo obvinění, že měl ve svém domě znásilnit čerstvě dvacetiletou dívku. Hokejový svět byl v šoku, hráči moc nevěřil.

Kane zmizel z obálky známé videohry NHL16, vedení ligy i Chicaga bylo pod palbou kritiky za to, že hokejistovi obviněnému z tak vážného činu umožnily nastoupit do přípravného kempu. Upřímně, nebylo se tehdy čemu divit. Excesy kariéru útočníka tak nějak provázejí.

Alkohol, čas od času konflikt s policisty. V roce 2009 byl Kane po hádce s taxikářem dokonce zatčen. I taková je tvář geniálního hokejisty, který byl letos s příjmem 10,5 milionu dolarů rovněž nejlépe placeným hráčem sezony. Až na začátku listopadu policie vyšetřování pro nedostatek důkazů odložila, dívka si nejspíš tentokrát vše vymyslela.

Kane odpověděl životní sezonou a nezadržitelnou jízdou se 106 kanadskými body (46+60). Druhý Jamie Benn jich nasbíral jen 89, tak velká mezera mezi Kanem a ostatními byla.

„Bez Patrika bych tady nebyl,“ řekl upřímně i jeho spoluhráč Artěmij Panarin, který si v Las Vegas převzal Calder Trophy pro nejlepšího nováčka soutěže. Na souhru obou budou Blackhawks spoléhat i v příští sezoně.

Kane už teď slibuje: „Cítím se být v nejlepší fázi kariéry, přijdou ještě lepší věci.“ Mimochodem, aby se vyvaroval dalším průšvihům, zůstane přes léto pod dohledem klubu v Chicagu.

 

 

Vstoupit do diskuse
0
Aktuální zápasy
Články odjinud


Články odjinud