Tomáš Vrábel
1. května 2015 • 04:30

Všechno vsadit jen na Voráčka? Zátěž rozložíme, říká Růžička

Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
Zábranský? Zbrojovku řídit nebude, fotbal jde mimo něj, Kometa je srdcovka
Zimák: Vrána přiletěl nečekaně. Proč by MS mělo klapnout?
VŠECHNA VIDEA ZDE

Hokejová reprezentace bude na domácím šampionátu spoléhat na Jakuba Voráčka. Jako kapitán a pátý nejproduktivnější hráč NHL má dovést český tým až ke zlatu. Asi ovšem nelze očekávat žádný astronomický čas na ledě přesahující dvacet minut na zápas. „Síly chceme rozložit,“ přiznal trenér Vladimír Růžička. Národní tým do turnaje vstoupí dnes večer od 20.15 proti Švédsku.



Voráček bude prvním pravým křídlem. Místo má i v elitní přesilovkové formaci. Nelze však očekávat, že ‚nesleze z ledu‘. Například na oslabení mají trenéři jiné experty a druhá speciální pětka na početní výhody dostane podobný prostor jako ta první. Ačkoli se nabízí, že spojení Jágra a Voráčka může značit koncentraci největší ofenzivní síly do první formace.

„Loni na mistrovství bylo hodně přesilovek a je potřeba mít dvě dobré pětky, aby v zápase mohla začít kterákoli podle situace. První nebo druhou bych moc nerozděloval. Máme několik variant, které se dají kombinovat,“ pravil Růžičkův asistent Jaroslav Špaček .

Ani v NHL Voráček nemá tak dominantní čas na ledě. V rámci Philadelphie je po Claudu Girouxovi sice druhým nejvytíženějším útočníkem, v celé NHL je ale až jednapadesátý, přestože v kanadském bodování skončil pátý.

„Chci síly rozložit. Máme dva útoky, které by měly hrát přesilovku, dvě čtveřice do oslabení. Uvidíme, jak se to bude vyvíjet. Začnete tak, ale dohrávat můžete úplně v jiném složení,“ řekl Růžička s tím, že vše napoví první zápasy.

I při hře pět na pět budou trenéři pětky pravidelně střídat. „Rozložit sílu do čtyř pětek je logické. A když později hru stáhneme jen na tři formace, zase se to bude vyvíjet jinak,“ dodal Špaček.

I tak ale bude Voráček tím, na koho se český tým bude v ofenzivě spoléhat nejvíc. V první fázi turnaje trenéři síly rozloží, až půjde do tuhého, lídři se budou muset prosadit, pokud chce český tým uspět.

„S tím, že bude tahounem na ledě i v kabině, myslím i přijel. Tu roli chce vzít na sebe a táhnout to, ale není to jen o jednom hráči, ale i o celé pětce i kabině,“ zdůraznil Špaček.

Role kapitána bude pro 25letého útočníka premiérou. „Kdyby se mu nedařilo, tak by se měli zvednout starší hráči a tu tíhu z něj stáhnout, nikdo neví, jak se s tím popere, ale myslím, že to zvládne. Je to ovšem hlavně o celém mančaftu,“ zopakoval asistent.

Samotného Voráčka ale tato role svazovat nebude. „Je to pro mě pocta a velká výzva, ale nevím, jestli vzrostla moje zodpovědnost. Můj styl hokeje se ale určitě měnit nebude,“ přiznal.

V jaké sestavě nastoupí Češi proti Švédsku?

Salák ( Pavelec ) - Němec, Hejda - Nakládal, Kolář - Čáslava, Krejčík - Jordán - Voráček, Sobotka , Erat - Jágr, Kovář, Klepiš - Hertl , Novotný , Červenka - Simon, Koukal, Zaťovič .

1. přesilovková pětka: Nakládal, Voráček - Jágr, Erat, Kovář.

2. přesilovková pětka: Krejčík, Němec - Červenka, Hertl, Klepiš.

Vstoupit do diskuse
0

Mistrovství světa v hokeji ONLINE

Program Nominace Vstupenky Sestřihy z MS Výsledky MS v hokeji 2023 MS hokej U20

Mistrovství světa v hokeji 2024 se vrací do Česka. Od 10. do 26. května 2024 bude hostit MS v hokeji Praha a Ostrava. Česká hokejová reprezentace odehraje všechny zápasy v Praze, ve skupině B se postupně utká s Finskem, Norskem, Švýcarskem, Dánskem, Rakouskem, Velkou Británií a Kanadou.

Hokej dnes * Spengler Cup * MS v hokeji žen

Aktuální zápasy
Články odjinud