17. května 2016 • 21:30

Kanada schytala výprask, Finové dominovali 4:0. Vyhráli i Rusové

Autor: iSport.cz, ČTK
Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
Speciál o Slovácku. Co kouč a kádr? Svědík do Baníku či Plzně? Posunul se, říká Nguyen
SESTŘIH: NY Islanders - Carolina 2:3. Nečas asistencí přiblížil Hurricanes k postupu
VŠECHNA VIDEA ZDE

Dva velké zápasy zakončily základní skupiny na MS v Rusku. Domácí hokejisté porazili v souboji o druhé místo Švédsko 4:1. Velkým překvapením skončilo utkání mezi Kanadou a Finskem, které severský tým vyhrál jednoznačně 4:0 a ovládl skupinu B.



Po sérii 16 vítězství hokejisté Kanady prohráli v závěrečném utkání základní skupiny B na mistrovství světa s Finskem vysoko 0:4. Ve čtvrtfinále obhájci zlata narazí na Švédsko. Finsko, které díky dnešnímu úspěchu vyhrálo skupinu a zůstalo jediným neporaženým týmem turnaje, vyzve Dány.

Branky v atraktivním duelu padaly až od druhé třetiny. V ní se trefili postupně Tommi Kivistö, Leo Komarov a Mika Pyörälä, ve třetí části uzavřel skóre Jarno Koskiranta. Čisté konto vychytal Mikko Koskinen.

Přímý souboj o prvenství ve skupině začala Kanada náporem a šancí McDavida, ale růžky začali postupně vystrkovat i Finové. Aho nahodil puk, který Pyörälä čepelí sklepl a jeho teč skončila na tyči.

VIDEO : Podívejte se na sestřih zápasu Kanada - Finsko

Rychlý kontr s Barkovem zakončoval velký talent Laine, ale při pokusu o přehození Talbotova betonu mu kotouč trošku sjel z hole a skončil těsně vedle tyče.

Finové převzali naplno otěže utkání od druhé třetiny. Kivistö zkusil ve 27. minutě štěstí nahozením od modré čáry po ledě, Talbot jakoby reagoval na projíždějícího Pihlströma a jeho případnou teč, ale kotouč bez dalšího přispění finského forvarda zaplul do sítě.

Ve 37. minutě rozjetý Komarov z křídla napálil puk vší silou na Talbota, jemuž propadl pod rukou a dokutálel se za brankovou čáru. Zaskočeným Kanaďanům přidal na cestu do šaten ještě jednu trefu úspěšnou dorážkou aktivní Pyörälä a bylo to 3:0.

Hned ve 43. minutě přidal čtvrtou trefu Koskiranta a Kanada přes svou snahu nenašla až do samého závěru sílu na odpověď. K překonání Koskinena jí nepomohla ani přesilovka. Rozdíl ve skóre mohl naopak ještě navýšit Laine, ale neuspěl.

Kanada - Finsko 0:4 (0:0, 0:3, 0:1)

Branky a nahrávky: 27. Kivistö (Rantanen), 37. L. Komarov (Mikael Granlund), 39. Pyörälä (Aho), 43. Koskiranta (Pyörälä). Rozhodčí: Gofman (Rus.), Wehrli (Švýc.) - Lhotský (ČR), Ritter (USA). Vyloučení: 6:2. Bez využití. Diváci: 5890.

Kanada: Talbot - Tanev, Rielly, Ellis, Murray, Ceci, Matheson, Dumba - Stone, Scheifele, Marchand - Perry, O'Reilly, Gallagher - Jenner, Brassard, Domi - Duchene, McDavid, Hall - Reinhart. Trenér: Bill Peters.
Finsko: Koskinen - Pokka, Lindell, Jaakola, Hietanen, Kukkonen, Ohtamaa, Kivistö - Laine, Barkov, J. Jokinen - L. Komarov, M. Koivu, Mikael Granlund - Pyörälä, Koskiranta, Aho - Pihlström, Sallinen, Rantanen. Trenér: Kari Jalonen.

Rusové vyhráli na MS pošesté v řadě

Rusové porazili na mistrovství světa v Moskvě v závěrečném zápase základní skupiny A Švédsko 4:1 a do čtvrtfinále postoupili z druhého místa za českým týmem. Na úvod play off se sborná utká ve čtvrtek s Německem, třetí Švédsko nastoupí proti Kanadě, která prohrála souboj o vítězství v petrohradské skupině B s Finy.

Rusko podlehlo na úvod turnaje české reprezentaci, všechny další duely ale vyhrálo. Za šestým tříbodovým ziskem v řadě vykročili svěřenci trenéra Znaroka v 15. minutě, kdy otevřel skóre Dadonov. Sborná byla střelecky aktivnější a svoji snahu přetavila ještě v první třetině v druhý gól.

VIDEO: Podívejte se na sestřih zápasu Rusko - Švédsko

Přestože si Markström připsal řadu dobrých zákroků, ve 22. minutě kapituloval potřetí, když jej překonal Dacjuk. Kapitán Ruska se v polovině zápasu podílel i na brance Ljubimova a bylo rozhodnuto.

Hned v úvodu třetí třetiny sice v přesilovce snížil obránce Ekholm, který se prosadil hned ve svém premiérovém duelu na turnaji, žádné drama se ale nekonalo. Švédové měli oproti soupeři, který již zřejmě šetřil síly na play off, lehce navrch, další gól však vstřelit nedokázali.

Rusko - Švédsko 4:1 (2:0, 2:0, 0:1)

Branky a nahrávky: 15. Dadonov (Panarin, Šipačov), 18. Panarin (Šipačov, Marčenko), 22. Dacjuk (Zajcev), 30. Ljubimov (Mozjakin, Dacjuk) - 42. Ekholm (Larsson, Wennberg). Rozhodčí: Kubuš (SR), Rantala (Fin.) - Chartrand-Piche (Kan.), McIntyre (USA). Vyloučení: 2:4. Využití: 0:1. Diváci: 12.181.

Rusko: Bobrovskij - Vojnov, Jemelin, Bělov, Čudinov, Zajcev, Marčenko, Orlov - Širokov, Kuzněcov, Ovečkin - Mozjakin, Dacjuk, Sannikov - Panarin, Šipačov, Dadonov - Ljubimov, Kalinin, Tělegin. Trenér: Oleg Znarok.
Švédsko: Markström - Larsson, E. Gustafsson I, Ekholm, Fransson, E. Gustafsson II, Fantenberg, Lindholm - Ericsson, Backlund, Omark - Nyquist, Wennberg, Burakovsky - Sundström, Ritola, Klasen - Norman, Sjögren, Lundberg. Trenér: Pär Marts.

Bělorusko slaví záchranu

Sedmý tým z předchozích dvou šampionátů Bělorusko potřeboval k udržení získat alespoň bod. Všechny tři body mu zařídily dvě trefy kapitána Andreje Stase, jeden zásah přidal Geoff Platt. Čisté konto vychytal díky 21 úspěšným zásahům Vitalij Koval.

Maďarsku, které se mezi elitu podívalo poprvé od roku 2009, kdy rovněž okamžitě sestoupilo, nakonec nepomohla ani překvapivá výhra 5:2 nad Bělorusy ve vzájemném souboji. Díky ní ukončili 77 let trvající čekání na vítězství v elitní kategorii MS.

Francouzi, kteří spolu s Německem uspořádají šampionát za rok, před zraky fandících Maďarů v hledišti zápas nevypustili, i když hráli pouze o čest. Měli i první velkou šanci, v níž při přesilovce ve 14. minutě neprostřelil ranou bez přípravy Sacha Treille z mezikruží Kovala.

VIDEO: Podívejte se na sestřih zápasu Bělorusko - Francie

V úvodu druhé části si Bělorusové zahráli přesilovku pět na tři, kterou přes velký tlak nevyužili. Navíc ji o něco zkrátil faulující Stěpanov. Ve 26. minutě už otevřel skóre dorážkou důrazný Stas. Ještě do druhé přestávky Bělorusové jeli dva na dva, po výměně puku, který hodně poskakoval, trefil Platt nechytatelně horní roh Huetovy branky.

Když pak v 45. minutě volný Stas v poloze klečícího střelce přidal třetí gól, bylo jasné, že Bělorusko si mezi elitou zahraje i v příštím roce. Koval v závěru uhájil nulu, která byla při snaze Francouzů alespoň o čestný úspěch několikrát v ohrožení.

Bělorusko - Francie 3:0 (0:0, 2:0, 1:0)

Branky a nahrávky: 26. Stas (Linglet, Gotovec), 39. Platt (Linglet, Gotovec), 45. Stas (Linglet, Platt). Rozhodčí: Fraňo (ČR), Öhlund - Malmqvist (oba Švéd.), Kaderli (Švýc.). Vyloučení: 6:6. Bez využití. Diváci: 4895.

Bělorusko: Koval - Gotovec, Djukov, Lisovec, Jevenko, Šinkevič, Chenkel, Ustiněnko - Stěpanov, Pavlovič, S. Kosticyn - Platt, Stas, Linglet - A. Kosticyn, Kovyršin, Gavrus - Drozd, Kitarov, Děmkov - N. Komarov. Trenér: Dave Lewis.
Francie: Huet - Auvitu, Moisand, Beron, Dieude-Fauvel, Janil, Raux - Fleury, Bellemare, Berthon - Y. Treille, Meunier, S. Treille - Claireaux, Ritz, Lamperier - Bertrand, T. Da Costa, Bozon - od 21. navíc Desrosiers. Trenér: Dave Henderson.

Norsko skončilo páté

Hokejisté Norska porazili ve svém závěrečném zápase na mistrovství světa Lotyšsko 3:1 a posunuli se na konečné páté místo ve skupině A. Lotyši jsou sedmí. Norové rozhodli o své druhém plném bodovém zisku na turnaji v rozmezí šestnácti sekund v 21. minutě, kdy vstřelili dvě branky.

Souboj týmů, které neměly šanci postoupit do čtvrtfinále ani jim nehrozil sestup, začal lépe pro Lotyše. Ve 12. minutě otevřel tři sekundy před koncem přesilové hry Indrašis.

Norové však ještě v první třetině dokázali vyrovnat a ve 21. minutě během 16 sekund získali dvoubrankový náskok. Brankáře Merzlikinse překonali obránci Holös s Johannesenem, Lotyši si bleskově vzali oddechový čas a do branky se postavil Masalskis.

Lotyšsko mohlo snížit v přesilové hře pět na tři, brankář Söberg však podruhé neinkasoval. Nepřekonal ho ani zlínský útočník Bukarts. Při návratu z trestné lavice se dostal do brejku Trygg, Masalskise však pokořit nedokázal.

Ve třetí třetině měli Lotyši několik šancí na zdramatizování zápasu, Cibulskis, Indrašis ani Daugavinš však Söberga nepřekonali. V závěru umocnili přesilovou hru odvoláním brankáře, Bukarts však trefil jen tyč.

Lotyšsko - Norsko 1:3 (1:1, 0:2, 0:0)

Branky a nahrávky: 12. Indrašis (Galvinš) - 17. K. Olimb (Rosseli Olsen), 21. Holös (Martinsen, Zuccarello), 21. Johannesen. Rozhodčí: Gebei (Maď.), Mayer (USA) - Lederer (ČR), Ponomarjow (Něm.). Vyloučení: 3:8, navíc Rosseli Olsen (Nor.) 10 min. Využití: 1:0. Diváci: 6037.

Lotyšsko: Merzlikins (21. Masalskis) - Sotnieks, Galvinš, Cibulskis, Jerofejevs, M. Širokovs, Freibergs, Siksna - Daugavinš, Džerinš, Bukarts - Keninš, Girgensons, A. Širokovs - Abols, Indrašis, Meija - Pavlovs, Bičevskis, Skvorcovs - E. Kulda. Trenér: Leonids Beresnevs.
Norsko: Söberg - Holös, Nörstebö, Johannesen, Tollefsen, Trygg, Ödegaard - Zuccarello, Haga, Martinsen - M. Olimb, K. A. Olimb, Rosseli Olsen - Ask, K. Forsberg, Röymark - Trettenes, Stene, Roest - Dahlström. Trenér: Roy Johansen

SKUPINA A

Z V VP PP P Skóre B
1. Česko 7 5 1 1 0 27:12 18
2. Rusko 7 6 0 0 1 32:10 18
3. Švédsko 7 3 2 0 2 23:18 13
4. Dánsko 7 2 2 1 2 17:22 11
5. Norsko 7 2 1 0 4 13:22 8
6. Švýcarsko 7 1 1 3 2 20:26 8
7. Lotyšsko 7 1 0 3 3 13:22 6
8. Kazachstán 7 0 1 0 6 15:28 2

SKUPINA B

Z V VP PP P Skóre B
1. Finsko 7 7 0 0 0 29:6 21
2. Kanada 7 6 0 0 1 34:8 18
3. Německo 7 4 0 1 2 22:20 13
4. USA 7 3 0 1 3 22:18 10
5. Slovensko 7 2 1 0 4 15:23 8
6. Bělorusko 7 2 0 0 5 16:32 6
7. Francie 7 1 1 0 5 11:23 5
8. Maďarsko 7 1 0 0 6 12:31 3

Hokejisté Finska nedali Kanadě na MS v Rusku ve vzájemném zápase o první místo ve skupině B žádnou šanci
Hokejisté Finska nedali Kanadě na MS v Rusku ve vzájemném zápase o první místo ve skupině B žádnou šanci

Vstoupit do diskuse
0

Mistrovství světa v hokeji ONLINE

Program Nominace Vstupenky Sestřihy z MS Výsledky MS v hokeji 2023 MS hokej U20

Mistrovství světa v hokeji 2024 se vrací do Česka. Od 10. do 26. května 2024 bude hostit MS v hokeji Praha a Ostrava. Česká hokejová reprezentace odehraje všechny zápasy v Praze, ve skupině B se postupně utká s Finskem, Norskem, Švýcarskem, Dánskem, Rakouskem, Velkou Británií a Kanadou.

Hokej dnes * Spengler Cup * MS v hokeji žen

Aktuální zápasy
Články odjinud