Zdeněk Janda
8. května 2017 • 04:45

Brankáři pod dohledem. Mrázka kamera zlepšila, potíže působí rušička

Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
Speciál o Slovácku. Co kouč a kádr? Svědík do Baníku či Plzně? Posunul se, říká Nguyen
SESTŘIH: NY Islanders - Carolina 2:3. Nečas asistencí přiblížil Hurricanes k postupu
VŠECHNA VIDEA ZDE

PŘÍMO Z PAŘÍŽE | GoPro kamera přilepená na plexisklu skenuje každý pohyb. A odhalí jakékoliv zaváhání. Čeští brankáři jsou na mistrovství světa pod přísným dohledem techniky. Důmyslné zařízení využívá Petr Jaroš, trenér gólmanů. Pro iSport popsal, jak s ním pracuje. „Hodně nám to pomáhá hlavně odhalit detaily,“ tvrdí.



Před zápasem i před tréninkem se nenápadně přimotá k plexisklu a přilepí tam GoPro kameru. „Nikoho se neptám, protože kdo ví, jestli by mi to dovolili,“ usmívá se.

Petr Jaroš , který ve funkci gólmanského kouče působil i u běloruské, slovenské a norské reprezentace, využívá nejrůznější finty na ledě. Brankářům třeba zavazuje oči, hráči na ně střílejí přes clonu. Ale nejen to. Používá i GoPro kameru a na tabletu pitvá záběry.

„Snažím se, aby gólmani měli z každého zápasu sestříhané ty nejdůležitější okamžiky. Mají to zezadu, přesně tedy mají přehled o celé situaci. Kolikrát se sami chytnou za hlavu, když vidí, jak někde vyplavali. Myslím si, že je to hodně užitečná pomůcka,“ tvrdí Jaroš, jenž už si během zápasů přes tablet vybírá situace, které potom bude analyzovat.

Třeba Petr Mrázek po zápase s Kanadou, která vyhrála 4:1, od kouče obdržel 42 nachystaných klipů. „Jde o to, abychom probrali nejenom špatné situace, ale i ty dobré. Nejde jim ukazovat jenom chyby,“ zdůrazňuje někdejší gólman, který na klubové úrovni v této funkci působí v Jihlavě. Moderní metody se ale snaží v posledních dvou letech uplatňovat i u reprezentace.

Při tréninku má kameru umístěnou tak, aby si brankáři při pohledu na rozebíranou situaci připadali, jako kdyby opravdu byli na ledě. „Chci jim to znázornit z  pohledu puku. Někdy se snažím ukázat i útočníkovi, jak stojí před brankou. Aby věděl, kam se líp postavit, kde je víc volno,“ popisuje člen českého realizačního týmu.

Chytání je o detailech. Každý má osobitý styl, ale právě nejjemnější nuance jsou klíčové. Jaroš se je snaží vychytat. Hodně pracuje i s Mrázkem, oporou z Detroitu.

Petr Mrázek si spolupráci s Petrem Jarošem pochvalujeFoto Pavel Mazáč (Sport)

„Hlavně se zaměřujeme na to, jak chytat na širším hřišti,“ říká k tomu brankář, jenž je podle Jaroše hodně učenlivý… „Udělal obrovský pokrok ve srovnání s přípravnými zápasy. Od Světového poháru se s ním bavíme, že je třeba, aby svoje chytání dostal více pod kontrolu. Aby nebyl tak vyjetý a nechodil tolik do stran,“ tvrdí kouč.

Změna je patrná. Když se Mrázek před deseti dny v přípravě v Českých Budějovicích poprvé postavil do branky, nebylo to ono. „Trápil jsem se,“ vyprávěl po zápase. Ale už v nedělní partii s Rusy to bylo mnohem lepší, rovněž úvodní zápas na šampionátu s Kanadou zvládl výtečně. „Není to až tak jednoduché, je na něco navyklý. Ale chce to změnit, pracuje na tom. Musím říct, že udělal velký pokrok,“ chválí ho Jaroš.

Díky speciálnímu programu potom může nastříhané sekvence na tabletu doplnit i nejrůznějšími malůvkami. Takže brankářům přesně díky šipkám ukazuje, kde měli stát, jak se měli ideálně přesunout.

Není to otázka jenom video porad. Ale konzultace probíhají mnohem častěji. Kolikrát se stane, že Jaroš sedí ve foyer hotelu s tabletem v ruce, kolem něj trojice brankářů. Nebo během sezony i při přeletech na letištích.

„Je to vlastně takový nonstop servis. Když něco mají v  hlavě, zeptají se. Působil jsem i u jiných reprezentací, takže se můžeme někdy bavit i o tom, jak útočníci zakončují, na koho si dávat pozor,“ vypočítává Jaroš. Někdy konzultace probíhají rovněž během přestávek. Stačí bleskově použít situaci, která natočila GoPro kamera. Tedy pokud technika neselže. Nebo pokud někdo z  organizátorů nepoužije rušičku. Což už se během šampionátu taky stalo.

Vše o MS v hokeji 2017 ZDE »

Vysoký jalovec v Paříži! Čeští fanoušci si užívali před Běloruskem
Video se připravuje ...

VIDEOPROFIL: Petr Mrázek, jednička Česka a brankář Detroitu
Video se připravuje ...

Česko - Bělorusko 6:1. Výborně zahráli obránci, říká redaktor deníku Sport
Video se připravuje ...

Vstoupit do diskuse
0
Články odjinud