Pavel Bárta
19. září 2016 • 17:30

Hossa před duelem s Čechy: Nejsme na olympiádě, ale vždycky je to něco extra

Autor: Pavel Bárta
Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
Speciál o Slovácku. Co kouč a kádr? Svědík do Baníku či Plzně? Posunul se, říká Nguyen
SESTŘIH: NY Islanders - Carolina 2:3. Nečas asistencí přiblížil Hurricanes k postupu
VŠECHNA VIDEA ZDE

PŘÍMO Z TORONTA | Nad Torontem se blýská, hromy divo bijú. Jiným týmům před zápasy vyhrává státní hymna, výběr Evropy takovou výsadu nemá. Marián Hossa patří k šesti Slovákům, kteří na Světovém poháru nastupují za tuhle nadnárodní všehochuť. Výběr zbytku starého kontinentu však hned v prvním vystoupení zaskočil Američany (3:0).



Dohromady se dávali poměrně složitě. Ale tihle hráči předvedli, že na World Cupu rozhodně nehodlají dělat figuranty. Dnes večer se Evropa střetne s českým týmem.

Je pro vás zápas s Čechy i tady pořád něčím speciálním?
 
"Bude to jiné, byť to není olympiáda nebo mistrovství světa. Ale vždycky když nastupujete proti českému týmu, je tam něco extra."

Český tým na úvod utrpěl debakl 0:6, s čím do zápasu půjdete?
"Jde jen o jeden zápas ve skupině, všechno se najednou může zase změnit. Každý může potrápit kohokoli. Já jsem Čechy před turnajem nedával na poslední místo jako všichni. Znám jejich sílu. V přípravě to potvrdili, i když samozřejmě, favoriti jsou tady jasní. Ale je třeba se před nimi mít na pozoru."

ONLINE: Duel Česko - Výběr Evropy sledujte zde »

Ke komu máte z českého týmu nejblíže? Na koho se obzvlášť těšíte?
 
"Znám tam pár kluků, se kterými jsem hrál. Jako v Chicagu s Michaelem Frolíkem . S ním asi nejvíc pokecám."

Víc než se svými krajany v kabině evropského týmu?
 
(usměje se) "Tam si taky mezi sebou občas popovídáme slovensky, tak jako Němci mezi sebou německy. Tam se ty jazyky trošku mísí, ale před kabinou se jednoznačně mluví anglicky."

Tým se před turnajem scházel poměrně složitě, čím to, že týmová chemie tak zafungovala?
 
"Myslím, že si všichni velmi dobře rozumíme. Kluci jsou fajn, nemáme problém. Tak nějak se známe z ligy, hrajeme proti sobě, někteří i spolu. Management týmu taky chce, abychom trávili čas spolu. Takže jsme měli pár společných večeří, když jsme ještě byli v Montrealu a Quebeku, dali jsme si několik partiček golfu. Tady jsme se poznali blíž, jsme jako jeden tým. Na ledě si taky vyhovíme. A myslím, že hodně pomohla i výhra v poslední přípravě proti Švédsku."

Vidíte na takhle uměle poskládaném týmu ještě nějaká pozitiva?
"Beru to tak, že ten tým vytvořila NHL. Každý z nás by raději reprezentoval svoji zemi, ale Slovensko už bohužel nemá v NHL tolik hráčů. V roce 2004 nás bylo přes třicet, teď nás je možná šest sedm, kdo pravidelně hrajeme. to je strašně málo, abychom poskládali mužstvo. Pro nás jako profesionály je to tak, že když se hodí puk, každý je připravený hrát. takže s motivací problém není. Pozitivní je ale i to, že tahle skupina hráčů se dala skvěle dohromady, máme výbornou partu a že se daří."

Za Slovensko si však už budete moct zahrát nejspíš už jen na mistrovství světa, případně olympiádě. Myslíte, že pokud jde o účast hráčů NHL, mohl by ji Světový pohár vytlačit?
"Bude zajímavé, jak se NHL rozhodne. Věřím, že hráče nechají na olympiádě reprezentovat, je to výborný turnaj. Z hlediska byznysu by raději pořádali turnaje sami. Ale bude to zajímavé sledovat."

Vše o Světovém poháru v hokeji 2016 čtěte ZDE »

Vstoupit do diskuse
0

Mistrovství světa v hokeji ONLINE

Program Nominace Vstupenky Sestřihy z MS Výsledky MS v hokeji 2023 MS hokej U20

Mistrovství světa v hokeji 2024 se vrací do Česka. Od 10. do 26. května 2024 bude hostit MS v hokeji Praha a Ostrava. Česká hokejová reprezentace odehraje všechny zápasy v Praze, ve skupině B se postupně utká s Finskem, Norskem, Švýcarskem, Dánskem, Rakouskem, Velkou Británií a Kanadou.

Hokej dnes * Spengler Cup * MS v hokeji žen

Aktuální zápasy
Články odjinud