Jakub Hlaváč
21. května 2011 • 19:45

Talent Granlund zůstane ještě rok v Evropě

Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
Speciál o Slovácku. Co kouč a kádr? Svědík do Baníku či Plzně? Posunul se, říká Nguyen
SESTŘIH: NY Islanders - Carolina 2:3. Nečas asistencí přiblížil Hurricanes k postupu
VŠECHNA VIDEA ZDE

Předvedl parádu, lahůdku. Dal gól, který nadchl všechny. Hokejové negramoty i ty největší hvězdy. Mikael Granlund, finský talent číslo jedna, hokejista budoucnosti. Teď se na jeho kousky těšila NHL, jenže smůla. Ještě rok si počká. Devatenáctiletý chlapec potřebuje dostudovat.



Dostal parádní dárek k narozeninám. Přesně v den svých sedmnácti si oblékl dres Kärpat Oulu a nastoupil ke svému prvnímu zápasu za dospělé. Mikael Granlund byl nadšený, pro tenhle okamžik žil, pracoval. Ve skutečnosti je však dárkem on sám. Pro hokej.

„Začal v lajně s klukem, který dal v poslední sezoně čtyři góly. A najednou jich měl patnáct v patnácti zápasech,“ vyprávěl o zázraku z Oulu Goran Stubb, šéf NHL pro evropský skauting. Ze 178 centimetrů vysokého mladíčka je naprosto unešený.

Málokdo není. Nejde o jeden semifinálový gól na mistrovství světa proti Rusům. Byl perfektní, skvělý, báječný. Hodit si puk na hokejku a lakrosovým způsobem ho poslat pod horní tyčku branky chce kuráž i obrovskou šikovnost. Ale není to to hlavní, proč Granlunda obdivovat.

On má schopnost dělat hráče kolem sebe lepšími, to je to nejcennější. „Saku Koivu našel svůj klon. Je sice taky malý, ale podle toho jak hraje, soudím, že mu to nikdo neřekl. Je tvrdý, nebojí se. Ale nejcennější je jeho předvídavost, cit pro odhadování vývoje hry,“ vyzdvihoval Stubb.

VIDEO: Neskutečná branka Granlunda

Fantastický gól Mikaela Granlunda do ruské sítě
Video se připravuje ...


Do NHL byl Granlund draftovaný jako devítka v roce 2010, práva získala Minnesota Wild. A její fanoušci se už moc těšili, že skvostný talent budou moci od podzimu obdivovat v nejslavnější hokejové soutěži světa.

„Jestli můžu Mikaelovi poradit, tak by se k nám měl připojit hned. V hlavě má srovnané všechny svoje představy o životě a kariéře. Je na svůj věk hodně vyspělý a o hokejových kvalitách také není nutné pochybovat,“ tvrdil navíc Mikko Koivu, kapitán Wild i mistrů světa.

Rada vyslyšena nebyla, Severní Amerika si musí na představení nového hrdiny počkat. Ten ještě sezonu zůstává doma, ve Finsku. Rozhodnutí je to zdá se nezvratné. Ještě jeden ročník v IFK Helsinky, pokus o obhajobu titulu a pak cesta přes oceán.

„Chci dostudovat školu, nastoupit k armádě a vyřešit vojnu. Tak, abych byl za rok připravený mít před sebou jenom hokej a všechny tyhle starosti byly definitivně z cesty,“ vzkázal Granlund do Minnesoty skrze svého agenta Todda Diamonda.

Vedení Wild je s touto myšlenkou smířeno a ani nijak neprotestovalo. Vždyť v SM-Lize se dvojnásobný medailista z mistrovství do osmnácti let naučí být lídrem, znovu o kousek povyroste. Ve dvaceti bude dost možná největší hvězdou soutěže, už nyní sbíral téměř bod na zápas.

„Cítím, že na sobě ještě musím zapracovat. Hlavně zlepšit bruslení a nabrat více svalů,“ upozorňoval sám hráč. Za rok bude připraven. A pak se můžeme těšit na velkou finskou párty.

Mikael Granlund
Devatenáctiletý finský hokejista vyrostl v Oulu, nyní nastupuje za IFK Helsinky

Na šampionátu v Bratislavě udivil „lakrosovým“ gólem v semifinále proti Rusku

V NHL je draftovaný Minnesotou Wild

V poslední sezoně vyhrál s IFK Helsinky finský titul, když v play off nasbíral v 15 zápasech 16 bodů


Fantastický gól Mikaela Granlunda do ruské sítě
Fantastický gól Mikaela Granlunda do ruské sítě

Vstoupit do diskuse
0


Články odjinud


Články odjinud