1. října 2014 • 09:46

FIFA potvrdila šampionát fotbalistek na umělé trávě

Autor: ČTK
Vstoupit do diskuse
0
Fotbalové mistrovství světa žen v příštím roce se navzdory plánované žalobě řady reprezentantek uskuteční na umělé trávě. Potvrdila to členka mezinárodní federace FIFA Tatjana Haenniová, která je v dějišti šampionátu Kanadě v těchto dnech na inspekční cestě.


"Bude se hrát na umělé trávě, není žádný plán B," ujistila v Torontu Haenniová, jež je ve FIFA zodpovědná za ženské turnaje. Šéf světového fotbalu Sepp Blatter na začátku srpna prohlásil, že umělá tráva je budoucností fotbalu.

Zhruba 40 špičkových hráček z celého světa je přitom připraveno žalovat FIFA i kanadský fotbalový svaz, protože umělý povrch podle nich představuje větší riziko zranění, míč se na něm pohybuje jinak než obvykle a obecně je diskriminující, ilegální a druhořadý. Muži totiž hrají na přírodním trávníku.

Mezi fotbalistkami z mnoha zemí, které protestní dopis podepsaly, jsou i dvě poslední držitelky trofejí pro nejlepší hráčku světa Američanka Abby Wambachová a Němka Nadine Angererová.

MS žen v Kanadě se v létě 2015 uskuteční v šesti městech, jen jedno z nich - Moncton - má na stadionu přírodní povrch. Zbývajícími dějišti jsou Montreal, Edmonton, Vancouver, Winnipeg a Ottawa. České hráčky se na šampionát nekvalifikovaly.

Vstoupit do diskuse
0
Články odjinud


Články odjinud