30. července 2015 • 14:51

Moc mi pomohl trenér Hořava, řekl Pavelka na kempu reprezentace

Autor: ČTK
Vstoupit do diskuse
0
Ještě před rokem pracoval hokejový obránce Tomáš Pavelka na tom, aby se probil do sestavy extraligového Litvínova. Podařilo se mu to tak dobře, že se v ní usadil natrvalo a patřil k hlavním defenzivním pilířům týmu, který vybojoval první mistrovský titul v klubové historii. Nyní je z Pavelky reprezentant a podle svých slov za to vděčí především kouči Miloslavu Hořavovi.


Bývalý vynikající zadák měl na střídačce Severočechů na starosti právě obránce. A Pavelka, který v ročníku 2013/14 absolvoval za Litvínov jen 12 startů a zbytek sezony odehrál v prvoligovém Mostě, si postupně vysloužil důvěru. "Strašně mi pomohl. Pan Hořava s námi, mladými obránci, výborně pracoval. Snažil se nám radit, jak to nejvíc šlo a pak se to ukázalo na ledě," řekl Pavelka novinářům.

Právě důvěra trenérů mu pomáhala. Jeho sebevědomí rostlo. "V základní části jsem se dostal do sestavy a postupně jsem se propracoval až do prvních dvou pětek a dostal hodně prostoru na ledě. V Litvínově jsem měl výborné spoluhráče, kteří mě drželi celou sezonu. Byl jsem i v lajnách na přesilovky a oslabení, což mi hodně pomohlo," uvedl Pavelka.

Odměnou je mu účast na reprezentačním kempu v Jihlavě, kam trenéři v čele s Vladimírem Vůjtkem pozvali mladé adepty národního týmu. "Jsem z toho samozřejmě nadšený. Nijak jsem se nevyptával ostatních, jak to chodí, chtěl jsem se nechat překvapit. Ani z trenérů jsem nikoho neznal, ale těšil jsem se na to," uvedl dvaadvacetiletý rodák z Ostravy.

"Prošel jsem už mládežnickou reprezentací, ale tohle je přece jen ještě něco jiného. Zatím mi to až tak nedochází. Myslím, že nejvíc to člověku dojde, když dostane šanci v zápase," dodal Pavelka.

Patří mezi 16 hráčů v kempu bez jediného reprezentačního startu, ale věří, že i to se může v dohledné době změnit. "Není tu sice zápas, ale takhle se alespoň poznáme, a když někdo dostane příště příležitost už třeba na ty zápasy, tak s tím bude obeznámený, jak to tady chodí. Jaké je vedení týmu a jak s námi trenéři pracují," pochvaloval si Pavelka.

Věří, že i díky účasti v kempu je šance na další pozvánku zase o trochu vyšší. "Každým tréninkem lze přesvědčit trenéry, že má hráč chuť hrát a reprezentovat, ale myslím, že to je u kluků, co tady jsou, samozřejmost," prohlásil Pavelka.

Sen o reprezentaci už částečně naplnil, zbývá ten o NHL. "Neznám hokejistu, který by nesnil o NHL. Je určitě příjemné, že ta má cesta směřuje pořád nahoru, tak uvidíme, jak to půjde dál," přemítal Pavelka, jenž před příchodem na sever Čech strávil v zámoří dvě sezony v juniorské QMJHL, kde hájil barvy týmu Prince Edward Island Rocket.

Na klubové úrovni se teď naplno soustředí na další působení v Litvínově, který bude obhajovat titul bez několika klíčových opor. "Zacelujeme mezery. Nejdříve jsme si dva tréninky osahávali výstroj, od pondělka už jsme začali s náročnější přípravou. Tréninky už mají směr a já věřím, že kádr je natolik silný, aby ty mezery zaplnil," řekl Pavelka.

Vůdčí role nebude prý otázkou jednoho hráče. "Myslím, že je tam na to tak pět až šest hráčů, kteří tu kabinu potáhnou. Když se k tomu připojí ten zbytek, tak to může klapat," věří Pavelka.

Sám bude tak trochu obhajovat, co předvedl v minulém ročníku. "Loni ode mě nikdo moc nečekal, že bych se měl vůbec prosadit natrvalo do týmu, teď to bude určitě náročnější a očekávání budou vyšší," tuší Pavelka.

Takzvané mistrovské kocoviny se neobává. "Sami si to zatím možná tak neuvědomujeme, ale je možné, že jak přijdou první zápasy, dostaneme takovou slabší facku a sami na to přijdeme. Doufejme však, že se s tím vyrovnáme," řekl Pavelka.

Vstoupit do diskuse
0
Články odjinud


Články odjinud