24. května 2016 • 09:55

Španělští jachtaři vyvázli v Riu z loupežného přepadení

Autor: ČTK
Vstoupit do diskuse
0
Španělský olympijský vítěz v jachtingu Fernando Echavarri se stal při tréninku v Riu de Janeiro spolu s dvěma reprezentačními kolegy terčem loupežného přepadení. Útočníci se zbraněmi je o víkendu překvapili při cestě na snídani a sportovci měli podle Echavarriho štěstí, že z incidentu vyvázli bez zranění.


"Byli jsme trochu naivní, příliš troufalí a můžeme být rádi, že jsme to přežili," řekl Echavarri, vítěz z Pekingu v dnes už neolympijské třídě Tornado. "Byli jsme moc důvěřiví a to není v Riu dobrá věc," přiznal s tím, že si na cestu měli vzít taxi.

Echavarri, jenž se s dalšími členy španělského olympijského týmu připravuje v Riu už dva týdny, zažil v Brazílii přepadení už v roce 2009, když závodil ve Volvo Ocean Race. Tehdejší situace na slavné pláži Copacabana byla ale podle něho výrazně klidnější, protože lupiči ozbrojení noži byli zkušení a věděli přesně, co chtějí.

"Tentokrát to bylo zcela nekontrolovatelné. Byli nervózní a myslím, že i pod vlivem drog. Byli hodně mladí. Ještě děti," popsal přepadení skupinkou pěti zhruba šestnáctiletých mladíků, kteří na jachtaře mířili zbraněmi. Když dostali mobilní telefony a další drobnou elektroniku, utekli.

Pouliční násilí a kriminalista jsou především v některých částech Ria de Janeiro běžné. Na bezpečný průběh srpnových olympijských her proto bude v ulicích dohlížet 85.000 vojáků a policistů, což je dvojnásobek oproti Londýnu 2012.

Podle šéfa světové jachtařské federace Andyho Hunta je ale potřeba posílit ochranu i v okolí jachtařských klubů u zátoky Guanabara, kde bude olympijská regata. Velká část jachtařů dá totiž podle něho přednost ubytování v této části Ria před bydlením v olympijské vesnici, která je vzdálená hodinu cesty.

Vstoupit do diskuse
0
Články odjinud


Články odjinud