26. března 2017 • 09:05

Vettel na úvod nové sezony F1 ukončil čekání Ferrari na vítězství

Autor: ČTK
Vstoupit do diskuse
0
Úvodní závod nové sezony formule 1 Velkou cenu Austrálie vyhrál německý pilot Sebastian Vettel a pro stáj Ferrari získal první triumf od září 2015. Za čtyřnásobným mistrem světa dojel v Albert Parku na druhém místě favorizovaný Brit Lewis Hamilton, třetí byl jeho kolega z Mercedesu Fin Valtteri Bottas.


Hamilton, který ovládl páteční tréninky i sobotní kvalifikaci, dobře odstartoval a bez větších potíží držel náskok před druhým Vettelem. Dařilo se mu to až do zastávky v boxu v 18. kole, kdy se vrátil na okruh na pátém místě a navíc za Maxem Verstappenem, což se nakonec ukázalo jako rozhodující okamžik závodu.

Britský pilot byl sice rychlejší, ale potvrdily se obavy kritiků nových pravidel, podle kterých sice širší a těžší vozy budou výrazně rychlejší, ale také se budou hůře předjíždět. Vettel toho ve 23. kole využil k zastávce v boxech a po výměně gum se stihl vrátit na trať těsně před Hamiltonem, což podle televizních záběrů pořádně naštvalo šéfa Mercedesu Tota Wolffa.

Potom už Vettel bez větších potíží kontroloval závod a s desetivteřinovým náskokem si dojel pro 43. vítězství v kariéře. Na něj si musel světový šampion z let 2010, 2011, 2012 a 2013 rok a půl počkat. Naposledy totiž devětadvacetiletý Němec triumfoval v Singapuru v září 2015.

Dnešní závod v Melbourne odstartoval s menším zpožděním, protože Rus Daniil Kvjat z Toro Rosso se omylem zařadil na místo domácího Daniela Ricciarda, jehož Red Bull se v zahřívacím kole náhle zastavil a musel do boxů. Chvíli to vypadalo, že třetí pilot konečného pořadí minulé sezony začátek nestihne, ale nakonec odstartoval z depa.

Na trati ale vydržel jen do 31. kola a úvodní Velkou cenu stejně jako dalších sedm jezdců nedokončil. Mezi nimi byl i kanadský nováček Lance Stroll z Williamsu, který se sice po startu posunul z poslední pozice na čtrnáctou, ale v závěru pro něj závod skončil po vyjetí z trati.

Další debutant Ital Antonio Giovinazzi ze Sauberu, který už pro kvalifikaci nahradil Němce Pascala Wehrleina, obsadil 12. místo.

Vstoupit do diskuse
0
Články odjinud


Články odjinud