28. dubna 2017 • 15:29

Tergat se pravděpodobně stane šéfem Keňského olympijského výboru

Autor: ČTK
Vstoupit do diskuse
0
Pětinásobný mistr světa v krosu a bývalý světový rekordman v maratonu Paul Tergat se s největší pravděpodobností stane předsedou Keňského olympijského výboru. Při volbách, které se uskuteční 5. května, nebude mít protikandidáta. Ve funkci chtěl pokračovat současný předseda a jiný někdejší slavný běžec Kipchoge Keino, ale nezískal podporu.


Dvojnásobného olympijského vítěze Keina, jenž vede národní olympijský výbor od roku 1999, nenominovala žádná z dvaceti přidružených organizací, které mají právo zapojit se do voleb. Keino tak nefiguruje na seznamu kandidátů.

"Nové regule požadují, aby jakýkoliv účastník voleb získal federaci, která ho navrhne a podpoří. Ale já jsem žádnou nezískal. Proto jsem neodevzdal své nominační listiny," vysvětlil sedmasedmdesátiletý Keino deníku The Nation.

V poslední době se olympijský výbor pod jeho vedením potýkal s řadou afér. Loni v listopadu byl například zatčen místopředseda Ben Ekumbo kvůli zpronevěře peněz a výstroje od sponzorů určené pro olympioniky v Riu. Nedávno Mezinárodní olympijský výbor zastavil keňskému výboru dotace, protože jeho funkcionáři odmítli změnit stanovy, a běžecké velmoci hrozila suspendace. Úpravy stanov odsouhlasili členové keňského výboru až v březnu, což otevřelo i cestu k volbám nového vedení.

Předsedou se takřka jistě stane dvojnásobný stříbrný olympijský medailista z desítky Tergat, který je od roku 2013 členem Mezinárodního olympijského výboru. Nahradil Keina, který dosáhl věkové hranice 70 let. "Musím vzdát hold Kipovi za zanechání nesmazatelné stopy ve sportu. Je pro mě jako otec a měli bychom využívat jeho rady," řekl na adresu současného předsedy.

Celkem by při volbách mělo na různé funkce kandidovat 29 lidí. Jsou mezi nimi bývalá světová rekordmanka v maratonu Tegla Loroupeová a stříbrná olympijská medailistka na pětce z loňských her v Riu Hellen Obiriová.

Vstoupit do diskuse
0
Články odjinud


Články odjinud