27. května 2017 • 11:56

Fuksa vyhrál kilometr i v Szegedu,Havel a Špicar byli třetí na K2

Autor: ČTK
Vstoupit do diskuse
0
Kanoista Martin Fuksa vyhrál i druhý kilometrový závod v sezoně Světového poháru v rychlostní kanoistice. V Szegedu dnes navázal na týden starý triumf z Montemoru. Medaili získali i Daniel Havel s Jakubem Špicarem, kteří skončili třetí na stejné distanci na deblkajaku. Dvojnásobný olympijský medailista Josef Dostál zahájil v Maďarsku mezinárodní sezonu šestým místem.


Fuksa zatím na C1 nenašel v SP přemožitele, v Montemoru byl nejrychlejší i na dvoustovce. Stejný double bude mít šanci zkompletovat v neděli i v Szegedu, protože se i na sprinterské trati probojoval do finále. "Jestli nechám v sezoně vyhrát někoho jiného? Rád bych nenechal. To asi nevyjde, ale každopádně tohle je super," pochvaloval si na svazovém webu Fuksa.

Tentokrát zvítězil s náskokem osmi desetin sekundy před stříbrným medailistou z Ria de Janeiro Isaquiasem Queirozem. Český reprezentant byl v čele už v polovině závodu a v závěru s přehledem odrazil nápor finišujícího Brazilce. S velkou podporou větru do zad si dokonce vytvořil osobní rekord časem 3:45,624. Třetí skončil Polák Tomasz Kaczor, vicemistr Evropy z této trati z loňských Račic.

"Neplánoval jsem, že pojedu stylem start - cíl, protože Brazilec jezdí podobně jako já a možná je trochu rychlejší. Tentokrát nebyl. Jel jsem, co to šlo, ale pořád jsem si nechával rezervu, kdyby někdo nastoupil," řekl Fuksa, kterého v neděli čeká také finále pětistovky na deblkanoi s bratrem Petrem.

Havel se Špicarem rozjeli finále další olympijské disciplíny také nejrychleji ze všech a nakonec podlehli pouze vítězným Španělům Peňovi s Cubelosem a Ukrajincům Curkanovi s Kucharykem. Za sebou nechali mimo jiné stříbrnou dvojici z olympijského finále v Riu, Srby Tomičeviče a Zoriče.

"Moc jsem nečekal, že bychom mohli jet takhle, protože nám to úplně nesedělo. Ale tady jsme se srovnali pěkně a jelo nám to špičkově," řekl Havel. "Z mého pohledu to byla asi nejlepší deblová jízda, jakou jsem kdy jel. S Danem si vyhovujeme charakterem záběru," doplnil Špicar.

Oba odpoledne usedli ještě do čtyřkajaku a společně s Radkem Šloufem a Janem Štěrbou ovládli svoji rozjížďku i semifinále na nové olympijské trati 500 metrů a v neděli je čeká boj o další medaili.

Dostál v Szegedu projel cílem kilometrového závodu pět sekund po vítězném Bálintu Kopaszovi z Maďarska. "S umístěním nejsem spokojený, to bych byl blázen, ale na druhou stranu jsem docela spokojený s tím, co jsem předvedl. Panovaly podmínky (vítr do zad), ve kterých neumím jezdit," konstatoval Dostál. Připadal si jako ponorka. "Vlny byly hodně velké, pár mi jich naskákalo na palubu, hlavně ve finiši, což byla škoda," dodal.

Neprosadil se ani olympijský šampion a jediný Dostálův přemožitel vloni v Riu Marcus Walz ze Španělska, který skončil devátý. Dostál bude mít v neděli šanci na reparát na pětistovce. Své semifinále v podvečer suverénně vyhrál.

S Fuksou jel finále A i bývalý deblíř Filip Dvořák, ale na žádného ze soupeřů nestačil a skončil devátý. Jana Ježová byla osmá v závodě kanoistek na 500 metrů.

Vstoupit do diskuse
0
Články odjinud


Články odjinud