Jakub Dvořák
11. února 2017 • 19:45

Případ hučení na Konatého: tihle „fanoušci“ okrádají především Spartu

Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
Speciál o Slovácku. Co kouč a kádr? Svědík do Baníku či Plzně? Posunul se, říká Nguyen
SESTŘIH: NY Islanders - Carolina 2:3. Nečas asistencí přiblížil Hurricanes k postupu
VŠECHNA VIDEA ZDE

V létě udělal obrovskou chybu, za kterou pykal celý podzim. Sparťanský fotbalista Tiémoko Konaté moc dobře ví, že si podobný přešlap v podobě trucování o přestupu už nemůže dovolit. Zdá se, že byl dostatečně poučen a srdnatě se během přípravy rval o místo v sestavě, když mu vedení klubu poskytlo druhou šanci. I v šatně se dočkal podpory od lídru týmu, jenže u radikálních fanoušků na ní stále čeká a bůhví, zda se jí vůbec dočká.



Když v zimě hvězda anglické Premier League a West Hamu Dimitri Payet prohlásil, že už nechce hrát za „kladiváře“ a že chce z klubu odejít, byl přeřazen do béčka. Když se potvrdil jeho přestup do Marseille, fanoušci se zbavovali dresů, přepisovali jeho jmenovky na zádech a mluvilo se o zrádci. Tohle vše se dá pochopit. Fotbal je vášnivý sport, který v lidech probouzí emoce.

Chování sparťanského kotle k Tiémokovi Konatému v generálce se Žilinou však zdravě smýšlející člověk nemůže pochopit. Ano, můžete devadesát minut na fotbalistu pískat, jelikož ho zrovna nemáte v lásce a klidně to může být i hráč z vašeho oblíbeného týmu, i když už to zní dost ujetě. Vzpomeňte třeba na rok 2005, kdy Miroslav Matušovič po každém zápase diskutoval s fanoušky Sparty, kteří mu dávali sežrat ostravskou minulost a nadávky letenskému klubu.

Avšak při každém dotyku s míčem rasisticky hučet na hráče černé pleti a k tomu oslavovat všechny jeho zkažené akce? To hraničí s ubohostí. Jsou fotbalisté, kteří tlak od fanoušků vydrží. Příkladem může být David Limberský , na kterého píská ve vzájemných duelech Sparty s Plzní celá Letná. Zkušený bek Západočechů je však vůči tomu odolný.

Ne každý je ale takovým typem. V sobotu stačilo pár desítek „fanoušků“ a polepšený Konaté byl na hřišti rázem poloviční. Pryč bylo jeho sebevědomí z ostatních zápasů, kdy se nebál obejít protihráče, připravoval góly či je sám střílel. Rasistické reakce vlastních příznivců s ním zamávaly. Vrcholem bylo, když při přebírání míče podklouzl a domácí kotel se mu vysmál. Sparťanští trenéři jej raději vystřídali.

Reakce fanoušků jeho výkon stáhla hluboko dolů a trpěla tím především Sparta, která z jeho práce těží. Přitom se zdálo, že bude Konaté jednou z opor Pražanů. V přípravě patřil mezi nejproduktivnější hráče. Nyní to vypadá, že víc než za Spartu na hřišti bude na dálku bojovat s fanoušky na tribuně, kteří neslyší, nevidí a jen stádovitě hučí.

O to víc zarážející chování fanoušků je, když hned za Konatém na levém kraji obrany působil další hráče černé pleti Costa a jeho se hukot z tribun netýkal. Naději na morální podporu Konatému dává alespoň gesto hlavní tribuny, která rasistické chování přehlušovala potleskem.

Trenér Sparty David Holoubek
Trenér Sparty David Holoubek

Vstoupit do diskuse
0
Články odjinud


Články odjinud