Jakub Hlaváč
22. ledna 2015 • 13:00

Výchovné v hokeji musí být motivační, ne jako pevně sepsané tabulky

Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
Zábranský? Zbrojovku řídit nebude, fotbal jde mimo něj, Kometa je srdcovka
Zimák: Vrána přiletěl nečekaně. Proč by MS mělo klapnout?
VŠECHNA VIDEA ZDE

Zrušit systém výchovného nelze. Nicméně renovaci (výraznou) by si jistě zasloužil. Inspiraci lze ve světě najít a není ostuda se učit od vyspělejších. Především by měl být program nastaven jako motivační. Nikoliv jako pevně sepsaný do tabulky.



Poněkud úsměvně působí svazová anketa. Tázat se klubů, zda jim vyhovuje, že dostávají za své mladé svěřence odstupné... Upřímně. To je asi jako ptát se zaměstnanců, jestli nemají náhodou pocit, že jsou přepláceni. Opravdu má smysl tu otázku položit? Ne, odpověď je dopředu známá.

Stejně tak ne všichni rodiče jsou oběťmi špatně nastavených pravidel. Řada z nich se může cítit ukřivděná na základě vlastních polopravd. Však to znáte: Můj pes, kočka, dítě je nejhezčí, nejlepší, nejšikovnější na světě. Jen s ním zrovna tady neumí zacházet.

Takže. Platit za výchovu by se mělo. Ale za takovou, která k něčemu vedla. A úměrně její kvalitě. Jakkoliv je sport kolektivní hra, vždycky v ní budou vynikat jednotlivci. A je nesmysl, aby všichni měli stejnou hodnotu. Pokud se posouváte výše, plaťte. Níže běžte zdarma.

Z části hráčů se totiž stávají zajatci začarovaného kruhu. Příklad z praxe. Mateřský oddíl o vás nestojí, ale může vámi roky smýkat po hostováních. Za kvantitu je schopný vyhandlovat kvalitního jednotlivce. Nikdy nezískáte vlastní práva. Řídit vás budou jiní. Skončíte. Logicky.

Správný není ani pohled, že mládež je nějaká charita. V mnohých klubech se chodí na radnice s prosbou o dotace. Co by měla města podporovat víc než mládež? Takže – ano, budeme vám spravovat zimní stadion, XX hodin na něm budou tréninky dětí. Jednoduché. Odstupné za odchovance se však platí prakticky ve všech sportech. Má ho fotbal, má ho atletika, mají ho další. Ve chvíli, kdy posilujete konkurenci, je správné za to dostat jistou satisfakci. Pochopitelně bude vyšší v profesionálním sportu než v amatérském.

Pokud máte podíl na růstu jedince, který se dostane do seniorské soutěže, měla by následovat odměna. Vypočítaná na faktorech zohledňujících přínos všech vychovatelů a také kvalitu onoho daného hráče. Nemusí navíc přijít najednou, její vyplácení může být postupně při dosažení cílů.

Finální verdikt je jasný a možná trochu přísný. Hokej je drahý sport. To je zkrátka fakt. Pokud chce někdo mít ze své ratolesti hvězdu, stojí to hodně financí i osobního času. I odříkání. Případná odměna je tomu však úměrná.

Vstoupit do diskuse
0
Články odjinud


Články odjinud