Jakub Hlaváč
14. září 2017 • 14:41

Hradec má problémy. A každý si kopne. Dokud leží…

Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
Speciál o Slovácku. Co kouč a kádr? Svědík do Baníku či Plzně? Posunul se, říká Nguyen
SESTŘIH: NY Islanders - Carolina 2:3. Nečas asistencí přiblížil Hurricanes k postupu
VŠECHNA VIDEA ZDE

Žádná milost pro Hradec nepřijde. Že by se snad nad Mountfieldem soupeři v extralize slitovali, dali mu čuchnout… Naopak. Každý si kopne. S radostí. Dokud je možné vyválet ambiciózní klub v prachu spodku tabulky, bude se tak činit. A problémy nemusí zůstat jen na ledě.



Příčin mizerného startu může být u bronzového medailisty posledního ročníku několik.

Nepodařilo se zatím najít ideální pozice, role pro nové lídry. Petr Koukal nebo Dominik Graňák zatím nejsou rozdílovými borci. A co hůř. Zdá se, že se spíše rozbouraly (ne snad vlastním přičiněním) vazby (a hierarchii) staré.

Bude sakra těžké udržet všechny koně na uzdě, dát každému dostatečný prostor vyniknout a pohladit ego. Proč hraje na přesilovce ten, když bych tam mohl být já? Tahle otázka může být brzy aktuální. Když se daří kolektivu, podobné hlasy jsou umlčeny. Pokud se mu nedaří, jsou slyšet.

Mezi mantinely to zkrátka zatím neklape. Nelze upřít snahu. Ale je to snaha často směřovaná špatným směrem. Každý ze lvů touží kořist urvat, ale nedokážou na tomto cíli spolupracovat, investovat energii do stejného směru.

A tak se pak do hlav vloudí nejistota. Poznaly ji jiné týmy obalené ambicemi, mnohým zničila více než první tři zápasy. Místo střely se pak volí přihrávka, na scénu přichází nechtěný alibismus. Pramení z toho mizerná přesilovka, zpackané hry bez brankáře…

Otázkou je, zda si Hradec za svůj pomalý rozjezd nezadělal už v Lize mistrů. A ne, nemůže za to cestování, termíny… Trápí se snad Kometa nebo Liberec? Nikoliv. Může za to přístup. Pokud se něco dělá napůl, pak ne vždy přepnete hlavu na plný výkon lusknutím prstů.

SESTŘIH: Mountfield HK - HC Kometa Brno 2:4
Video se připravuje ...

Ostatně o mezinárodní soutěži panují jisté rozpory i ve vedení organizace samotné. Zatímco město by si podle všeho za svůj nemalý příspěvek do rozpočtu přálo být vidět (a být reprezentováno) i za hranicemi, Miroslav Schön baží pouze a jen po extralize. Což se nebojí říct

Zpátky ke sportovní stránce. Zvrátit běh věcí má Václav Sýkora. Trenér, který získal titul se Spartou i Pardubicemi, tedy na adresách, kde pracujete pod tlakem. Na druhou stranu má za sebou i štace, na kterých se mu vytyčené cíle sestřelit nepodařilo.

Například tu v pražském Lvu. Vedení zaniklého klubu si svého kouče vážilo pro jeho erudici, profesionalitu a povahu. Postrádalo však podle svých nadřízených finální tah na branku, takže si pořídili Kariho Jalonena, který k hvězdám neměl přístup otcovský, nýbrž především v počátku diktátorský. Bylo z toho finále KHL.

Hradec je samozřejmě jiná liga, jiný příběh. Ale Miroslav Schön se v případě dalších průtahů v čekání na body nebude bát do svého realizačního týmu sáhnout. A udělá to dříve, než by začal obchodovat své hráčské zboží. Obzvlášť, pokud se uvolní vhodný kandidát.

Ale zpátky na začátek. Toho všeho tuze rádi využijí soupeři. Zašlapat do země mocného soka, dokud je to dovoleno, dokud je to možné, je vítáno. Zeptejte se pamětníků sparťanské bídy z ročníku 2010/11. Také chtěla hrát o titul… Zachraňovala se v play out.

Soupeři se navíc o víkendu na východ Čech nechystají ledajací, v pátek přijede Plzeň, v neděli Třinec.

Vstoupit do diskuse
0
Články odjinud


Články odjinud