Jan Jaroch
7. října 2016 • 14:40

Není pochyb. Satoranský překoná všechny své předchůdce v NBA

Autor: Jan Jaroch
Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
Speciál o Slovácku. Co kouč a kádr? Svědík do Baníku či Plzně? Posunul se, říká Nguyen
SESTŘIH: NY Islanders - Carolina 2:3. Nečas asistencí přiblížil Hurricanes k postupu
VŠECHNA VIDEA ZDE

Pod levým okem mu svítí monokl jako připomínka, že v NBA se hraje hodně fyzický basketbal. Ještě níž na tváři Tomáše Satoranského ale najdete úsměv. To je zase důkaz, že do kariéry mezi americkými kolosy vkročil naprosto suverénně.



Dva zápasy v přípravě a průměry čtvrtého Čecha v dějinách NBA jsou báječné: 35,5 minuty na utkání, 9 bodů, 6 asistencí, 5,5 doskoku, 1,5 získaných míčů a pouze 1,5 ztrát.

Jistě, tahle čísla je nutné brát s odstupem. Příprava je od toho, aby se borci ze základní pětky trochu zpotili, větší minuty dostávají ti, kteří bojují o místo v rotaci. V dresu Washingtonu navíc stále nevyběhl John Wall, ústřední rozehrávač a největší hvězda, jež v květnu prodělal operaci obou kolen. Jeho comeback se ale čeká každým dnem.

I když Wallovi odevzdá český rozehrávač velkou porci dosavadních minut, stále bude v sestavě Wizards někým. Nový kouč Scott Brooks, jenž Satoranského nechal hrát v obou přípravách nejvíc času z týmu, se velmi rychle stává jeho fanouškem. Tak dobrý a připravený na NBA je brzy pětadvacetiletý Čech, který je po sedmi profesionálních sezonách ve Španělsku nováčkem jen formálně.

Trend současné NBA vyžaduje univerzální basketbalisty, kteří zastanou co nejširší spektrum práce. To je největší výhoda dvoumetrového českého rozehrávače, jenž dokáže bránit borce nastupující na třech různých pozicích, po hrstech sbírá asistence i doskočené míče. Je prostě platný jako švýcarský nůž, jak říkají Američané. Nečekejte od pražského rodáka bodové exploze, spíš to, že kolonky svých statistik bude plnit na mnoha frontách. Žádný Čech v NBA ještě nezaznamenal triple double, Satoranský je určitě prototypem hráče, který by na něj mohl jednou dosáhnout.

Tomáš Satoranský odehrál více než 30 minut
Tomáš Satoranský odehrál více než 30 minut

Výjimečný je i svým evropským pojetím. Česká „jednatřicítka“ nejdřív přihrává, než střílí, vyniká v řešení pick and rollů, tedy klasických basketbalových dvojiček, jež jsou základem hry. Dokáže dělat hráče vedle sebe lepšími, což je nejcennější vlastnost pro tvůrce hry. Nejlepší na tom všem je, že v obou dosavadních zápasech Satoranský nehrál vůbec svůj strop a pouze dokázal, jak pěkně se jeho přirozená hra může transformovat do systému NBA. Od prvního střídání dokazuje, že do nejlepší ligy bezpochyby patří a nemusí o sobě pochybovat. Ani v obraně, v níž by mohl patřit k lepším ze soupisky Wizards.

Stále je to ale pouze začátek. Satoranskému by slušely hodiny strávené na železe v posilovně, aby trochu zesílil. Dlouhodobě si nemůže dovolit být nulový z trojkové čáry (0/2 ve dvou zápasech). Navíc až začne základní část, bude už nastupovat proti skutečně elitním soupeřům, kdežto zatím to byl spíš jen potěr dvou podprůměrných týmů ligy (Miami, Philadelphia).

Jsem si však jistý, že i těmhle novým výzvám dostojí český sympaťák se ctí a překoná všechny své české předchůdce za Atlantikem (Jiří Zídek, Jiří Welsch, Jan Veselý). Expert Matt Moore ze CBS Sports Satoranského dokonce řadí do konverzace na nováčka roku po bok Joela Embiida či Domantase Sabonise. Proč ne?

Vstoupit do diskuse
0
Články odjinud


Články odjinud