Jiří Punčochář
2. srpna 2016 • 11:24

Kreuzigerův přestup? Ať jde do vod, v jakých se pohybuje nejraději

Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
Speciál o Slovácku. Co kouč a kádr? Svědík do Baníku či Plzně? Posunul se, říká Nguyen
SESTŘIH: NY Islanders - Carolina 2:3. Nečas asistencí přiblížil Hurricanes k postupu
VŠECHNA VIDEA ZDE

Australská Orica prezentuje dohodu s Romanem Kreuzigrem anglickou frází game-changing, tedy jako něco, co jí pomůže dodat potřebné ingredience k „uvaření“ velkého cyklistického výsledku. Pro stáj s mladými hvězdami Yatesova a Chavesova ražení je angažmá zkušeného tahouna kartou, s níž v rukávu bude moct bez obav odjet na jakýkoliv závod.



Je takovou výhrou dohoda i pro českého jezdce, jemuž přináší cestu ze zanikajícího týmu Tinkoff?

Měřeno vidinou, že by další český cyklista (zvlášť po jeho skvělém 10. místu na letošní Tour de France) mohl v blízké budoucnosti stát jako jasný lídr týmu na startu Grand Tour, spíš ne. Takové varianty Orica nepřináší.

Důležité je však vědět, že o tyto pravomoci Kreuziger momentálně ani nestojí. Pokud zapátráme zpětně po signálech a indiciích, které o svém přestupu pro rok 2017 a dál v minulých dnech dával, zjistíme, že nově zveřejněný transfer zapadá do všech detailů, které si 30letý domestik vyznačil.

Rád jezdí klasiky, což mu bude umožněno. Dokázal vyhrát Okolo Švýcarska, kam se pravděpodobně taky (na rozdíl od letošního roku) vrátí. Přední umístění najdete v jeho vizitce u závodů jako Amstel Gold Race (vítěz), Paříž-Nice, Lutych-Bastogne-Lutych a další. Všechno tohle by měly být šance, jichž se letošní mistr republiky v novém dresu dočká.

Kreuziger opakovaně mluvil o lákavé možnosti předávat svoje zkušenosti mladým hvězdám budoucnosti. Takové v australské sestavě potká. „Pokud o moje zkušenosti budou stát,“ řekl s lehkým úsměvem.

O případných vyhlídkách na pódium na Grand Tour naopak taktně mlčel. Jestliže v Kreuzigrových ambicích ani v minulosti nebylo postavení jasného lídra na třítýdenním etapovém závodu, což je role, která mu z nějakých důvodů nesedí, těžko očekávat, že ji bude vyhledávat a vyžadovat teď, tedy stále ještě krátce poté, co se definitivně vymanil z potíží s biologickým pasem.

Bylo by chybou Kreuzigra vidět pouze ve světle posledního roku, kdy se ještě sbíral z vynucené závodní pauzy a ztracenou výkonnost musel do svých nohou cpát zpět. Sám ví, že mu chybí výbušnost, jakou ostatně neoplýval ani v dobách svých nejlepších výsledků. Značný tlak, související s pozicí jezdce na přední celkové pořadí na Grand Tour, ho víc sráží než žene vpřed. Jet jako dvojka, braná za podobně kvalitní jako jednička, sedí Kreuzigrovi mnohem víc.

Pokud ho Orica vrátí do vod, v nichž v době kolem roku 2013 úspěšně plaval, odvede jí Kreuziger velmi dobré služby. Pak může mít nakročeno i k tomu, že jako vrchní pomocník některého z mládenců v novém týmu zazáří tak, jako se mu to povedlo letos na Tour.

Vstoupit do diskuse
0
Články odjinud


Články odjinud