Jonáš Bartoš
27. července 2016 • 14:53

Pivarník dává Plzni agresivitu. Potřebuje ale čas, který nemá

Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
Zábranský? Zbrojovku řídit nebude, fotbal jde mimo něj, Kometa je srdcovka
Zimák: Vrána přiletěl nečekaně. Proč by MS mělo klapnout?
VŠECHNA VIDEA ZDE

Pod novým trenérem Romanem Pivarníkem je ihned po letní přípravě na plzeňských fotbalistech cítit herní progres. Jenže v koncovce to byla proti Karabachu jedna velká nula. V odvetě 3. předkola Ligy mistrů, kde Viktorii půjde prakticky o celou sezonu, se v zakončení musí zlepšit. Pokud ne, éra Romana Pivarníka může také rychle skončit.



Tvrdý systém kvalifikace do hlavní fáze evropských soutěží je neúprosný. Hráči hned na startu potřebují ukázat to nejlepší, přitom teprve najíždí na herní rytmus. A to je třeba pro českého mistra velký problém.

Co předvedla Viktoria Plzeň v prvním ze čtyř nutných krůčků k postupu do Ligy mistrů? Západočeši působili proti Karabachu agresivněji, sympaticky se snažili o vysoké napadání. Na hráčích bylo vidět obří odhodlání, správné nastavení v hlavách, kde jistě hoří touha po účasti v milionářské soutěži.

Díky nabitým zkušenostem stabilního kádru, který přes léto doznal jen kosmetických změn, nebyla na hráčích patrná nervozita ani svázanost z důležitého duelu. Ta možná stála mužstvo vyřazení minulé léto, kdy Západočeši nezvládli odvetu 3. předkola na domácí půdě proti izraelským Maccabi Tel Aviv (prohra 0:2).

Problém Viktorie proti Karabachu vězel tentokrát jinde. Byť mužstvo drželo územní převahu a soupeře zatlačilo, útočná fáze postrádala kreativitu a hlavně přímočarost. Když už se někdo dostal k náznaku šance, výsledek byl nulový. Nejvýrazněji zaváhal asi Michael Krmenčík, když v dobré pozici před gólmanem nesmyslně upadl, místo aby zkusil zakončit.  

Plzeňská rozehrávka mnohdy působila rozháraně, domácí v kombinaci kazili lehké balony. Zde je patrné, že mužstvo se pod novým koučem ještě potřebuje dostat do herního rytmu, aby tyto nedostatky odstranilo. K tomu je ale nutný čas, který tým momentálně nemá.

Podobně jako jiné týmy, které se do evropských pohárů proklesťují přes zrádná předkola, musí Plzeň hned zkraje sezony podávat ty nejlepší výkony. Řada hráčů z kádru přitom měla minimum času na přípravu – Kozáčik , Hrošovský , Ďuriš , Hubník , Limberský a Kolář ještě před pár týdny bojovali na mistrovství Evropy.

Viktorii (stejně jako rivala ze Sparty) čeká přetěžká odveta. Pokud Západočeši rychle neožijí v ofenzivě, proti odhodlanému Karabachu můžou rychle narazit.

Byť obraz hry z prvního duelu vyzníval spíš v plzeňský prospěch, odveta může vypadat úplně jinak. Obrovské vedro v Baku (předpovědi hlásí až 36 stupňů), k tomu našlapaný národní stadion, vytvoří opravdové „peklo“. A pro Viktorii pořádně zrádné.

Vstoupit do diskuse
0
Články odjinud


Články odjinud