Lukáš Tomek
19. července 2016 • 05:00

Nová komise rozhodčích? Je to šance, aby byli sudí „neviditelní“

Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
Zábranský? Zbrojovku řídit nebude, fotbal jde mimo něj, Kometa je srdcovka
Zimák: Vrána přiletěl nečekaně. Proč by MS mělo klapnout?
VŠECHNA VIDEA ZDE

Nešlo to jako po másle, neobešlo se to bez kompromisů, ale stalo se. Fotbalová liga má po týdnech složitého vyjednávání komisi rozhodčích, která se dá opravdu nazvat novou. Právem tudíž vzbuzuje naděje, že bude důvěryhodnější než ta předešlá.



Z šesti jmen hned čtyři povedou české sudí poprvé. A především Polák Michal Listkiewicz by se měl stát zárukou její nezávislosti. K Plzni, Spartě, Slavii či jinému klubu nemá žádný vztah, do českého fotbalu spadl po vábení Miroslava Pelty tak trochu jako Alenka do říše divů. Po šílené koncovce minulé sezony, kdy se výkony i chyby sudích stávaly opakovaně hlavním tématem ligových diskuzí, je tu tedy šance, že se podobný scénář nebude opakovat.

Co je k tomu třeba? Minimálně dvě důležité podmínky. Aby i přes těsný výsledek hlasování komise měla silný mandát a byla respektovaná. Kluby, svazovými funkcionáři (včetně těch co pro ni nehlasovali) a zejména pak rozhodčími. Jestli se to stane, pak mimo jiné souvisí i s druhou podmínkou. Komise musí jasně prokázat, že jí opravdu jde o vyšší důvěryhodnost a nezávislost. A že je ve svém jednání maximálně otevřená, důsledná a také nebojácná. Z tohoto pohledu je dobře, že na nové listině sudích by se už neměli objevit arbitři typu Michala Patáka, kteří v minulosti opakovaně chybovali.

Nadějí je i to, že Listkiewicz má pověst zdatného odborníka, který navíc „umí“ mluvit směrem k veřejnosti. V Polsku coby předseda svazu už v minulosti jeden průšvih se sudími s problémy řešil, dobře by měl tudíž znát nejenom hrozby, ale i systémová východiska. Co tím myslím?

Pro získání větší důvěry ve férové řízení nejvyšší soutěže bude zásadní nastavit především jasná pravidla pro nasazování sudích do zápasů. Stejně jako ta pro jejich hodnocení po nich. Nakonec i staronová členka komise Dagmar Damková už možná chápe, že minimální komunikace a držení verdiktů pod pokličkou prestiž sudích rozhodně nezvedá...

Chyby, které zákonitě budou přicházet i v budoucnu, se prostě musí veřejně pojmenovat i vysvětlit. A podle stejného metru pak potrestat. Padni komu padni. A podle prvních náznaků chce Listkiewicz právě takto konat. Bylo by to dobře, protože jen tudy vede cesta k tomu, aby se sudí stávali tématem fotbalových debat opravdu jen výjimečně a místo toho se mezi fanoušky i experty řešili především góly či spálené šance. Vždyť to znáte – nejlepší rozhodčí je ten, o kterém vlastně ani nevíte, že na hřišti byl…

Vstoupit do diskuse
0
Články odjinud


Články odjinud