Miroslav Horák
9. května 2016 • 13:40

Hrdina Furch podruhé na střídačce. Pokud nelžou, trenéři se toho vážně nebojí

Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
Zábranský? Zbrojovku řídit nebude, fotbal jde mimo něj, Kometa je srdcovka
Zimák: Vrána přiletěl nečekaně. Proč by MS mělo klapnout?
VŠECHNA VIDEA ZDE

Jako opravdu? Ta informace po rozbruslení národního týmu zarezonovala. Do večerního duelu mistrovství světa proti Švédům (19.15) nastoupí v brance Pavel Francouz, jak prohlásil jeden z trenérů Josef Jandač. Překvapení je na místě, čekal se Dominik Furch, geroj vstupní partie s Rusy, které vytočil skvělým výkonem a čistým kontem. Tak proč nedostal další šanci proti dalšímu světovému celku po pauze s Lotyšskem?



Na první pohled to vypadá bláznivě. Jen, co si Furch v pátek zařídil životní večer a přijímal gratulace i za známku 10 v deníku Sport, sedl si „pod deku“. Co tím trenéři sledují?

Pánové Vůjtek a spol. se vzepřeli obecnému uvažování, to by samozřejmě velelo nasadit do brankoviště borce, jenž si bezostyšně smlsnul na rudé velmoci a nachází se evidentně v ráži.

Furchovy počiny proti sborné lze po sáze s omluvenkami chtěných gólmanů z NHL ( Mrázek , Neuvirth, Pavelec ) směle označit za dar z nebes. I čeští trenéři to museli podobně cítit. A jak říká stará pravda, železo se má kout, dokud je žhavé.

Sebevědomí gólmana Omsku vylétlo o level výš a toho je třeba využít, vytřískat z rychle získané pohody co nejvíc. Sobotní odpočinek na Lotyše měl logiku, další pauza už mi však přijde kontroverzní.

MS v hokeji 2016: Se Švédy mají Češi negativní bilanci
Video se připravuje ...

Předpokládám, že vedení týmu Furchovi vysvětlilo, proč dostává přednost někdo jiný, ale stejně. Pochybnosti se mu do hlavy mohou zavrtat. Myslí si snad, že to s Rusy byla ode mě náhoda? Tak se může ptát… A na další výkony na turnaji to může mít vliv, vypadne z tempa.

Malá odbočka. Tak mě napadá, co by se asi spustilo, kdyby Furcha nechal večer sedět Alois Hadamczik

Ale zpátky k současným šéfům. Na druhou stranu oceňuju, že ke shora popisovaným věcem mají svůj vlastní přístup. Evidentně se nebojí nestandardních řešení, neboť v nich spatřují jasnou vizi a systém.

Kdyby nasadili Furcha, byli by z obliga, každý by to pochopil a považoval za jasnou záležitost. Přesto šli trenéři do překvapivého řešení i s vědomím, že jejich krok bude komentován. Zda je na místě, nebo ne, to se ukáže. Ale svým způsobem to, lidově řečeno, má koule.

Věřit Pavlu Francouzovi je z jejich pohledu v pořádku, zrovna v poslední přípravě proti Švédům (7:1) si vedl prakticky dokonale. Mistrovství světa je ovšem zase úplně jiný podnik, stejně tak nejde říct, že Francouz ve Znojmě s Tre kronor zazářil, zatímco Furch dva dny předtím vyhořel (2:7). Jako den a noc byla především představení českého týmu.

Tak to bychom měli…

Stejně je tu však jedno velké ALE. Trenéři se totiž ještě před pár dny dušovali, že sestavu nebudou předem prozrazovat. Vypadalo to na sveřepé přesvědčení. A najednou má být všechno jinak? Není tedy zcela vyloučené, že dnešní dopolední odtajnění gólmanského postu mohlo být dalším z předem připravených matoucích prvků vůči konkurenci. Nehledě na to, že Josef Jandač jméno Pavla Francouze vyhlásil mezi přítomnými novináři s ledovým klidem.

Avšak ne úplnou náhodou tento kouč dostal kdysi přezdívku Mourinho .

 

Vstoupit do diskuse
0
Články odjinud


Články odjinud