Ondřej Škvor
4. července 2014 • 09:49

Francie má z Německa hrůzu. Ale po dnešku to přestane platit!

Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
Speciál o Slovácku. Co kouč a kádr? Svědík do Baníku či Plzně? Posunul se, říká Nguyen
SESTŘIH: NY Islanders - Carolina 2:3. Nečas asistencí přiblížil Hurricanes k postupu
VŠECHNA VIDEA ZDE

ONLINE 18:00 | Pár starých fotbalových pravd na úvod, a pak zkusím vysvětlit, proč dneska ve čtvrtfinále mezi Německem a Francií přestanou platit. Pojďme do toho.



1. Německo je turnajový typ. Nemusí hrát kdovíjak, ale pak stejně dojde daleko. Aspoň do semifinále.

2. Když hraje Německo dobře a Francie špatně, vyhraje Německo. Když hraje Německo špatně a Francie dobře, vyhraje taky Německo.

3. Historií daná francouzská zášť vůči Německu způsobuje blok, který vede k selhání při důležitých zápasech.

Navzdory výše uvedenému, s čímž obecně souhlasím, mi vychází, že dneska se bude mávat vlajkami na Champs-Elysées. Proč?

Hlavně proto, že Německo podle mého nemá dobře poskládaný kádr. Především obranná čtyřka nevypadá moc dobře, a to je základ všeho. Krajní obránci vlastně neexistují, jsou to profesí stopeři. Přitom jak chce být v dnešním fotbale nebezpeční bez létajících beků? Jde to, ale ne proti vyspělým soupeřům.

Pojďme dále, a ještě zůstaneme u obránců. Opravdoví stopeři jsou pomalí, což platí hlavně pro Mertesackera. Hůř se jim zmenšuje hřiště do úzkého bloku (vzdálenost mezi obrannou čtyřkou a útočníky), tím pádem je tým v obraně zranitelnější, protože mezi jednotlivými řadami vzniká až moc velká mezera. A Neuer coby „libero“, to není univerzální recept. Mnohdy ano, ale leckdy naopak dokonce nebezpečí.

Francie sice nezáří úplně jasně, ale její osa Lloris–Varane–Pogba–Matuidi–Benzema dává smysl. Mužstvo je prostě lépe poskládané. Sice není tak kreativní, jako bývalo v časech Platiniho nebo Zidana, ale prostě docela spolehlivě šlape.

I když vždycky může mít pravdu Gary Lineker se svým výrokem, že fotbal hraje 22 lidí po dobu 90 minut a nakonec vyhrají Němci, tak si přesto myslím, že dnes výjimka jeho pravidlo potvrdí.

Vstoupit do diskuse
0
Články odjinud


Články odjinud