Petr Adam
26. prosince 2015 • 20:03

Van Gaalův účet v United? Porovnání výkon vs. cena je tristní

Autor: Petr Adam
Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
Zábranský? Zbrojovku řídit nebude, fotbal jde mimo něj, Kometa je srdcovka
Zimák: Vrána přiletěl nečekaně. Proč by MS mělo klapnout?
VŠECHNA VIDEA ZDE

V květnu uplynou tři roky od chvíle, kdy jako trenér Manchesteru United skončil Alex Ferguson. Z dědictví nejvýraznější postavy v historii anglického velkoklubu toho už mnoho nezbylo. Čtvrtou porážku v soutěžním utkání za sebou pokládají mnozí fanoušci za symbolický doklad toho, že zlatá éra skončila. Nejsou daleko od pravdy.



Na Old Trafford stále neúspěšně bojují s odkazem trenérské legendy, pod kterou se za 26 let konalo 13 oslav anglických titulů a dvakrát se zvedal nad hlavami ušatý pohár pro šampiony Ligy mistrů. Zoufalý výraz druhého Fergusonova nástupce Louise van Gaala po nedělní prohře 0:2 ve Stoke City ukazuje, že v United s velkou pravděpodobností pohoří další zvučné jméno.

Přitom loni v létě nastupoval nizozemský kouč po Davidu Moyesovi s velkými očekáváními. Obnovit pošramocené sebevědomí týmu, hrát ofenzivně, vrátit se na absolutní špičku, umínil si. A výsledek? Jedna solidní sezona na domácí scéně, která zaručila postup do předkola Ligy mistrů. V ní pak překvapivý výbuch už v základní skupině a výsledková krize na konci roku.

Hodně tristně vyznívá především porovnání výkon vs. cena. Když se podíváme na seznam některých nepochopitelně drahých posil, které Van Gaal nakoupil, nenajdeme tam žádné jméno, které by ukázalo odolnost v kritických momentech. Naopak došlo k několika úletům, z nichž nejvýraznějším je krátké angažmá Ángela di Maríi.

Často se připomíná, že Ferguson dostal čas, aby vybudoval mašinu, která válcovala konkurenci a na první trofej si počkal čtyři roky. Jenže United se v začátcích skotského kouče nacházeli v anglickém podprůměru. Dnes nemohou začínat znovu dole, od Rooneyho a spol. je očekáváný okamžitý úspěch. Hledání trenéra, který by to mohl zaručit, bude pokračovat.

I pro Josého Mourinha jako nejčastěji zvažovaného kandidáta na Van Gaalovo místo by šlo o výzvu, která by překonala jeho angažmá v Realu Madrid, nebo trpce ukončený návrat do Chelsea. Fergusonův odkaz zůstává zatím neodčarovanou kletbou.

 

Vstoupit do diskuse
0
Články odjinud


Články odjinud