Tomáš Podvín
18. listopadu 2016 • 23:30

Tohle Bílek nezvládl. Rosa zaslouží za fair play pochvalu a ne divné výčitky

Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
Zábranský? Zbrojovku řídit nebude, fotbal jde mimo něj, Kometa je srdcovka
SESTŘIH: Brighton - Manchester City 0:4. Titul je blíž, zářil Foden
VŠECHNA VIDEA ZDE

Neměl to snadné. Byl pod tlakem. Obránce Jihlavy Antonín Rosa se ale v klíčovou chvíli zachoval jako frajer. Rozhodčímu se v utkání proti Zlínu přiznal k teči a ten tak díky tomu uznal hostům gól. Klíčový gól, který nakonec zápas rozhodl. Zato Rosův trenér Michal Bílek svou úlohu nezvládl vůbec.



Je snadné na první pohled říct, že se přece Rosa musel přiznat. Že jen udělal, co udělat měl. Jenže zkušený obránce Jihlavy se opravdu ocitl v těžké situaci, kterou by zdaleka ne každý zvládl.

Pro jeho tým, který bojuje o ligové přežití, šlo o klíčové body. Samotní hráči si pak hrají o prémie. Ne, Rosa „nekopal“ v tu chvíli jen za sebe, ale za všechny své spoluhráče. A je klidně možné, že mnozí z nich z jeho rozhodnutí nadšení nebyli.

Přesto se stal právě Rosa vítězem. Přestože jeho Jihlava prohrála a zůstala předposlední, on dokázal, že i v dnešním fotbale je pro fair play místo. Není prvním a snad ani posledním, ale každé takové gesto zaslouží velké uznání.

Jihlava - Zlín: Férový Rosa! Obránce Jihlavy po hádkách přiznal gól soupeři
Video se připravuje ...

To si ovšem nejspíš nemyslí trenér Jihlavy Michal Bílek. Ten odpověděl po zápase tak, no, čtěte sami… „Kdybychom se měli přiznávat na hřišti ke všemu, tak bychom se jenom přiznávali. Ano, Rosa se zachoval férově a na veřejnosti bude za hrdinu. Ale rozhodčí je od toho, aby rozhodl a ne se pět minut dohadoval s hráči a ptal se jich, jak to bylo. S tímto jsem se dosud nikdy nesetkal.“

Jinými slovy, bývalý kouč českého národního týmu by byl radši, kdyby Rosa lhal a před kamerami ze sebe udělal blbce. Zatímco jeho svěřenec se zachoval skutečně férově, Bílek to nezvládl.

Ano, i Michal Bílek je pod tlakem. A přestože je to smutné, pokud s Rosovým činem nesouhlasí, mohl mu to v kabině říct. Ale na veřejnosti? Tam měl Rosu jednoznačně ocenit a ne pod vousy naznačovat, že měl raději podvádět.

Bílkova slova si totiž nepřečtou jen fanoušci. Přečtou si je také hráči a hlavně pro ty mladé tohle určitě není dobrý vzkaz. Co když se pak ocitnou v podobné situaci jako Rosa? Mohou se zachovat srabácky a krásně si to omluvit tím, že to v podstatě schvaluje i bývalý reprezentační trenér…

A jednou se může klidně stát, že se k podobné teči nepřizná někdo proti Jihlavě. Jak bude Bílek mluvit pak? Řekne, že chápe, že dotyčný nechal situaci na rozhodčích? Těžko.

Proto je potřeba Rosovo gesto náležitě ocenit. Díky za něj.

CELÝ SESTŘIH: Jihlava - Zlín 1:3. Rosa se přiznal a hosté vyhráli
Video se připravuje ...

Vstoupit do diskuse
0
Články odjinud


Články odjinud