Tomáš Podvín
2. srpna 2017 • 17:25

Neymar za skoro šest miliard? Pokud PSG nepodvádí, udělá úžasný obchod

Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
Zábranský? Zbrojovku řídit nebude, fotbal jde mimo něj, Kometa je srdcovka
Zimák: Vrána přiletěl nečekaně. Proč by MS mělo klapnout?
VŠECHNA VIDEA ZDE

Zní to šíleně. 222 milionů eur. 5,77 miliardy korun. Za jednoho hráče. Na první pohled bláznivý obchod ale dává smysl. Tím fotbalistou je totiž Neymar a kupujícím PSG. Klub, který se roky marně snaží udělat krok vpřed, mezi největší velkokluby. A také klub, který potřebuje výraznou tvář.



Přestup Neymara z Barcelony do PSG má mnoho důležitých a zajímavých okolností. Nejdůležitější hlediska jsou ale jednoznačně dvě. Fotbalové a ekonomické.

O tom prvním nemůže nikdo pochybovat. PSG má sice dlouhodobě vynikající tým plný hvězdných hráčů, ovšem nemohlo se nikdy pochlubit jedním z těch úplně nejlepších na světě. Snad s výjimkou Zlatana Ibrahimovice, ale ani on nebyl ve svém čase ve Francii reálným kandidátem na Zlatý míč.

Neymar PSG jednoznačně pozvedne. Dá se říct, že pařížský celek získá jednoho ze tří, maximálně pěti nejlepších ofenzivních hráčů světa. Takovým se mnoho klubů pochlubit nemůže. A není potřeba dodávat, že právě tito hráči jsou rozdíloví. I v těch největších zápasech. Tak jako Cristiano Ronaldo v Realu Madrid a Lionel Messi v Barceloně.

Právě ve stínu hvězdného Argentince hrál Neymar v Barceloně. Teď bude on hlavní hvězdou, hlavní postavou. Hráčem, na kterého se bude nejvíce spoléhat. Brazilec má všechny předpoklady, aby to zvládl. Vždyť má lepší statistiky než Ronaldo v jeho věku.

Právě věk hraje také velmi důležitou roli. Zatímco Messimu je už 30 let a Ronaldovi ještě o dva více, Neymarovi je teprve 25. Má před sebou ještě mnoho let na nejvyšší úrovni. Navíc se mu zatím v kariéře vyhýbají vážnější zranění. Suma sumárum, PSG kupuje hráče na klidně osm sezon.

Peníze a zase peníze

Klíčové je samozřejmě ale také ekonomické hledisko, protože PSG musí Neymara vykoupit a zaplatit za něj již zmiňovaných 222 milionů eur. Navíc přihodí luxusní plat, nejspíš největší na světě. Je důležité, aby francouzský klub splnil pravidlo finanční fair play bez nějakých leváren. Jinak by měl následovat trest, to je bez debat.

Na druhou stranu, náklady za Neymarův přestup se nebudou v FFP počítat hned letos, ale až po této sezoně. Za tu dobu má PSG čas na spoustu dalších kroků. Počítá se s tím, že někoho prodá. Zároveň se spekuluje o tom, že o Neymarův příchod měla zájem také společnost Nike, která obléká hráče i pařížský klub. Není vyloučeno, že něco klubu „přihodí“.

A hlavně, sám Neymar vydělá PSG obrovskou kopu peněz. Nejen výkony na hřišti, kde by měl klubu konečně pomoci proniknout mezi smetánku a opanovat Ligu mistrů, ale hlavně svou tváří. Umíte si představit, kolik jen během prvních dnů prodá klub dresů? Jak půjdou Neymarovy dresy na dračku v Asii? Kolik fanoušků začne PSG fandit jen kvůli jeho přestupu?

To bude obrovský kolotoč. Nehledě na to, že PSG využije Neymara na různé reklamní kampaně, ze kterých bude mít procenta. Zároveň z něj udělá hlavní tvář klubu.

Prostě pokud PSG při přestupu Neymara nepodvádí, dělá fantastický a úžasně zábavný obchod, který mu mohou všechny ostatní velkokluby závidět.

A pokud Neymar v následující sezoně zvedne nad hlavu pohár pro vítěze Ligy mistrů, peníze v tu chvíli nebudou nikoho zajímat.

Brazilec Neymar přijíždí do tréninkového centra Barcelony, kde měl oznámit, že chce odejít do PSG
Brazilec Neymar přijíždí do tréninkového centra Barcelony, kde měl oznámit, že chce odejít do PSG

Vstoupit do diskuse
0
Články odjinud


Články odjinud