Tomáš Vrábel
18. června 2015 • 17:47

Vůjtek bude tváří reprezentace. Teď k sobě potřebuje dělníky

Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
Speciál o Slovácku. Co kouč a kádr? Svědík do Baníku či Plzně? Posunul se, říká Nguyen
SESTŘIH: NY Islanders - Carolina 2:3. Nečas asistencí přiblížil Hurricanes k postupu
VŠECHNA VIDEA ZDE

Trenér národního týmu je nesledovanějším postem v českém hokejovém prostředí. Do této pozice bude zvolen Vladimír Vůjtek, zbývá doladit detaily. Jako kouč má bohaté zkušenosti i velký respekt, na druhou stranu bude ve věku 68 let nejstarším trenérem reprezentace v historii. I proto k sobě potřebuje uznávané trenéry z nastupující generace.



Vůjtek dostal volbu složit si realizační tým podle představ, část členů výkonného výboru svazu však zastává názor, že by si měl za asistenty zvolit progresivní pobočníky, kteří v klubech zastávají role hlavní. Zkrátka zvolit kanadský model, ve kterém jsou na střídačce tři zkušení odborníci, kteří se respektují.

Funguje to v Kanadě, proč by to nemohlo šlapat u českého výběru? Zvlášť, když Vůjtek je uznávaný a nekonfliktní typ, který respektuje názory druhých.

Na posty asistentů se nabízí Rulík, Jandač či Kalous, je však otázka, jestli by byli ochotni v takové roli působit. Kdyby ano, reprezentace by z toho mohla jen těžit. To oni se by stali ‚dělníky‘ a starali se o aktivní koučink, Vůjtek by vše zastřešoval jako velitel trenérského štábu.

Vůjtek během své kariéry sklidil až bezmezné uznání, i přes svůj věk ale není trenérským typem ze ‚staré školy‘, ale pokrokoví asistenti by ho posunuli zase o krok dál.

Rulíkovi se něco podobného povedlo s Litvínovem, který vedl společně s Hořavou. Každý má svůj obor, ve kterém je jistější a kompetence měli jednoznačně rozdělené, i proto hráče o jejich herní filosofii přesvědčili a ti se díky tomu stali ‚nesmrtelnými‘ šampiony.

Realizační tým by měl před sebou jen sezonu, protože příští rok se chystají volby, na kterých se bude volit nové vedení svazu. Na druhou stranu by to byl nesmírně důležitý ročník, protože na začátku toho následujícího se koná prestižní Světový pohár v Torontu. Pokud by tým odborníků uspěl na mistrovství světa, byla by to skvělá generálka pro turnaj v Kanadě. Pokud by i tam uspěl, posunul by hranice trénování v Česku zase o kus dál.

Vstoupit do diskuse
0
Články odjinud


Články odjinud