Zdeněk Haník
2. března 2015 • 17:40

Vysoká hra Zdeňka Haníka: Je Lavička hodný? To neříká nic o jeho kvalitě

Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
Speciál o Slovácku. Co kouč a kádr? Svědík do Baníku či Plzně? Posunul se, říká Nguyen
SESTŘIH: NY Islanders - Carolina 2:3. Nečas asistencí přiblížil Hurricanes k postupu
VŠECHNA VIDEA ZDE

Vítězslav Lavička, fotbalový trenér Sparty Praha, dostal v deníku Sport otázku: Často se opět začalo mluvit o tom, že jste příliš hodný. Jak na vás tohle hodnocení působí? „Mě tohle irituje. Co si vy představujete pod pojmem hodný?“ odvětil. Jeho odpovědi se ani trochu nedivím.



Nedivím se proto, že „hodný“ je charakterová vlastnost a neříká vůbec nic o tom, jakým způsobem trenér řídí družstvo. Vůbec by mě nepřekvapilo, kdyby býval trenér Lavička odpověděl: „Děkuji, že mě máte za hodného člověka, ale teď pojďme k vlastní práci s družstvem. Jaké otázky máte v tomto směru?“

Redaktor, který pokládal Lavičkovi otázku, nevyjadřoval svůj názor, ale tlumočil názor jiných. To je patrné, když dále čteme: „Podle komentátorů a expertů tím bylo míněno, že jde o vaši pozitivní lidskou vlastnost, ale negativní trenérskou.“

Nevím, kterých expertů a kterých komentátorů, ale je to logický nesmysl. To by totiž znamenalo, že hodní trenéři jsou špatní trenéři. Je otázkou, zda Brückner , Uhrin , Ježek, Hřebík náhodou rovněž nebyli hodní? Ale co zcela jistě vím, že se mezi sebou lišili v trenérských postupech, což s „hodný“ nebo „nehodný“ nemá nic společného.

No a proto, podle mého názoru, trenér Lavička, zřejmě již trochu podrážděn, opakoval: „Mně to slovo vadí, doslova mě irituje. Já si myslím, že jsem typ trenéra, který je demokratický, ale zároveň náročný.“

A tato odpověď už logiku má! Netroufám si posuzovat, zda je to pravda či nikoliv, ale teprve tato odpověď dává smysl. Řeknete si, že zbytečně slovíčkařím? Možná, ale pozor, od doby, co se v Evropě neválčí, je nejtěžší zbraní právě SLOVO. Proč by si jinak mocnáři kupovali největší celostátní deníky?

Pokud by tedy zmíněný rozhovor s trenérem Lavičkou probíhal, jak jsem naznačil, mohl by se expert ptát třeba: „Nejste na hráče příliš málo náročný?“. A pak už by dialog mohl pokračovat po správné koleji.

Představme si hypoteticky, jak by mohl probíhat: Lavička: „Podle čeho soudíte, že jsem nenáročný?“ Expert: „Třeba podle toho, že objem tréninku je malý.“ Lavička: „Sázím více na intenzitu než na objem.“ Expert: „Domníváte se skutečně, že váš trénink je intenzivní?“ Lavička: „To je sice relativní, ale oproti letní přípravě jsem zvýšil nároky na hráče.“

Vysoká hra Zdeňka Haníka Vysoká hra Zdeňka HaníkaFoto spo
 

Je to sice mnou vykonstruovaný dialog, ale v takovém případě by to již byla zasvěcená odborná výměna názorů. To vyžaduje vyspělost od obou. Herec Jaroslav Dušek říká v divadelní hře Čtyři dohody: „Miřte slovem přesně“. Kultura vyjadřování není jenom v malebnosti řeči, ale především v její výstižnosti, přesnosti a srozumitelnosti. Odborníci by se měli vyjadřovat srozumitelně a věcně správně.

Tedy v našem případě - hodný člověk - může být jako trenér důsledný nebo nedůsledný, náročný nebo nenáročný, mnohomluvný nebo málomluvný, důrazný nebo nedůrazný, jednoduchý nebo komplikovaný, pragmatický nebo vizionářský, intuitivní nebo racionální. Krátce: „hodný“ vypovídá o charakteru člověka, nikoliv o trenérských kvalitách.

A trenér? Pravděpodobně je nucen přizpůsobit se „jazyku šatny“. Přizpůsobit proto, aby mu hráči rozuměli. Ale svým vyjadřováním ovlivňuje trenér herní myšlení i chování hráčů. Pokud se trenér nedbale vyjádří a jeho myšlenka k hráči nedorazí, jako by nebyla vůbec vyslovena.

Ještě těžší kalibr je manipulace slovem, kdy chce trenér obratnou mluvou dostat hráče ve skutečnosti někam jinam, než říká, což je velmi tenký led. Krátkodobě to může zafungovat při výjimečných utkáních, kdy kouč vytáčí emoce hráčů do nejvyšších otáček, ale dlouhodobě je to zahrávání si s ohněm.

Trenér Vítězslav Lavička se ohradil naprosto správně z hlediska přesného vyjadřování. To se mi líbí. Samozřejmě z opatrnosti dodávám, že se necítím ani trochu kompetentní, hovořit o Lavičkových trenérských kvalitách ani o kvalitách jiného fotbalového trenéra.

To by mi „fotbaloví puristé“ dali. Svůj rajon si bedlivě hlídají. Vyjadřuji se pouze k věcem, které platí stejně pro fotbal jako pro volejbal. Duškova výzva zní „miřte slovem přesně“. Opakovaně prohlašuji, že přesnost vyjadřování nevnímám jako malichernost, protože slovo má sílu dynamitu.

Jen si vzpomeňme na nedávné výroky některých nejvyšších státních představitelů. Slovo střílí...

Vstoupit do diskuse
0
Články odjinud


Články odjinud