14. července 2016 • 17:00

Šílená etapa na Tour! Froome běžel bez kola, ale ztrátu mu umazali

Autor: ČTK, iSport.cz
Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
Speciál o Slovácku. Co kouč a kádr? Svědík do Baníku či Plzně? Posunul se, říká Nguyen
SESTŘIH: NY Islanders - Carolina 2:3. Nečas asistencí přiblížil Hurricanes k postupu
VŠECHNA VIDEA ZDE

Závěr náročného stoupání 12. etapy Tour de France na Mont Ventoux přidělal cyklistům řadu vrásek. Po kolizi s motorkou spadlo hned několik jezdců, lídr celého závodu Chris Froome běžel dokonce kus cesty bez kola a dojet musel na vypůjčeném. Ztrátu způsobenou kolizí mu však Jury odečetla, žlutý dres si tak udržel. Český cyklista Roman Kreuziger dojel do cíle hned za ním.



"Mont Ventoux je vždycky plné překvapení," řekl Froome. "Mám z rozhodnutí komisařů velkou radost, myslím, že to byla správná věc," dodal. Spokojen s posouzením situace byl i další britský cyklista Adam Yates, který se původně podle prvních neoficiálních výsledků stal novým lídrem. "Nechtěl bych žlutý dres získat takhle. Chci si ho vybojovat vlastníma nohama," uvedl.

Froome nyní vede před lídrem stáje Orica Yatesem o 47 sekund. Mollema je třetí s odstupem 56 sekund.

Podle vedení stáje Sky v den svátku dobytí Bastily zcela selhali pořadatelé. "Nedokážu pochopit, jak tam mohli pustit tolik lidí, byl to chaos," řekl bezprostředně po dojezdu sportovní ředitel Sky Nicolas Portal, jenž požadoval, aby rozhodčí dojezd etapy neutralizovali.

Etapový vavřín vybojoval Belgičan Thomas de Gendt, který jel se skupinkou dalších cyklistů v úniku, další pořadí ale poznamenala kolize na trati. Televizní motocykl musel ve stoupání těsně lemovaném davy diváků zřejmě kvůli jednomu z nich náhle zastavit a za ním jedoucí cyklisté dobrzdit nestačili.

VIDEO: Froome běžel část trasy bez kola:

Doplatil na to i Froome, který předtím ve stoupání setřásl většinu hlavních rivalů s výjimkou Mollemy a Richieho Portea. Právě Australan jako první vrazil do motorky a spadl, Mollema jedoucí v těsném závěsu najel do něho, okamžitě se ale zvedl a pokračoval, zatímco Froome už zareagovat nedokázal.

Při kolizi Brit zničil kolo a část stoupání dokonce běžel, než dostal náhradní stroj. Bicykl od neutrálního servisního vozu mu ale nevyhovoval, týmový asistenční automobil ho dojel až po delší chvíli. "Byla to noční můra. Trvalo dvě minuty, než dostal náhradní kolo, ale pedály mu neseděly," popsal problémy stájové hvězdy sportovní ředitel Portal.

"Spadl jsem, protože na posledním kilometru motorka najednou zabrzdila a zablokovala všechny za sebou. Richieho (Porteho), Baukeho Mollemu i mě. Byli jsme mezi motorkami a další, co přijela zezadu, mi rozbila kolo. A tak mi zbyly jen moje nohy," popsal pro TV France 2 incident Froome. "Neměl jsem kolo a věděl jsem, že auto s rezervním bylo tak pět minut za mnou. Zkrátka hodně daleko. A proto jsem musel běžet," konstatoval.

Do cíle etapy, který pořadatelé kvůli očekávanému nepříznivému počasí přesunuli z legendárního vrcholu Mont Ventoux o něco níže, dojel Froome se ztrátou 6:45 na vítěze na 25. místě. Jury mu ale nakonec do průběžného pořadí započítala odstup 5:05, který měl v cíli Mollema na desáté pozici. Stejný čas dostal i Porte, jenž musel nasazovat spadlý řetěz, mohl ale pokračovat na nepoškozeném kole a dojel o více než šest minut za vítězem devatenáctý.

O příčku za Froomem se ztrátou šesti sekund přijel nejlepší z Čechů Roman Kreuziger, který ve stoupání zůstal ze stáje Tinkoff osamocen a jel pomalejší tempo. V celkovém pořadí klesl na 14. místo. "Dojel jsem, jak jsem dojel. Určitě nejsem spokojený, ale Tour je dlouhá, takže je potřeba zůstat nohama na zemi a být dál stabilní, protože uvidíme, kdo vypadne," dodal.

K Froomeovu incidentu zhruba kilometr před cílem nemohl Kreuziger moc říci, protože ho bezprostředně neviděl. "Já jsem tam přijel a měl jsem zablokovanou cestu. Bylo tam hodně diváků, kteří byli dneska hodně namotivovaní, řekl bych až přemotivovaní, a byli až nebezpeční," popsal situaci na místě.

V pátek cyklisty čeká časovka na 37,5 kilometru.

Lídr Tour de France na zemi. Chris Froome odnesl střet s motorkou na konci 12. etapy
Lídr Tour de France na zemi. Chris Froome odnesl střet s motorkou na konci 12. etapy

Cyklistický etapový závod Tour de France - 12. etapa: Montpellier - Mont Ventoux (178 km):
1. De Gendt (Belg./Lotto) 4:31:51, 2. Pauwels (Belg./Dimension Data) -2, 3. Navarro (Šp./Cofidis) -14, 4. Clement (Niz./IAM), 5. Chavanel (Fr./Direct Energie) oba -40, 6. Lindeman (Niz./LottoNL) -2:52, 7. Teklehaimanot (Erit./Dimension Data) -3:13, 8. Vanmarcke (Belg./LottoNL) -3:26, 9. Sörensen (Dán./Fortuneo) -4:23, 10. Mollema (Niz./Trek-Segafredo) -5:05, ...26. Kreuziger (ČR/Tinkoff) -6:51, 77. Vakoč (ČR/Etixx-Quick-Step) -21:26, 124. Bárta (ČR/Bora-Argon) -25:25.

Průběžné pořadí: 1. Froome (Brit./Sky) 57:11:33, 2. Yates (Brit./Orica) -47, 3. Mollema -56, 4. Quintana (Kol./Movistar) -1:01, 5. Bardet (Fr./AG2R) -1:15, 6. Valverde (Šp./Movistar) -1:39, 7. Van Garderen (USA/BMC) -1:44, 8. Aru (It./Astana) -1:54, 9. Martin (Ir./Etixx-Quick-Step) -1:56, 10. Rodríguez (Šp./Kaťuša) -2:11, ...14. Kreuziger -3:14, 108. Bárta -1:49:35, 127. Vakoč -2:01:30.

Vše o Tour de France čtěte ZDE>>>

Vstoupit do diskuse
0
Aktuální události
Články odjinud


Články odjinud