3. října 2017 • 17:51

Povedený dostihový víkend, do Česka putuje 2,4 milionu

Autor: bda
Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
SESTŘIH: Slavia - Baník 5:0. Kanonáda na úvod nadstavby, zářili Schranz a Chytil
SESTŘIH: Arsenal - Bournemouth 3:0. Povinnost splněna, rozhodl Saka z penalty
VŠECHNA VIDEA ZDE

O víkendu hostilo závodiště v Chantilly v sousedství stejnojmenného zámku dostihovou elitu starého kontinentu. V přeneseném smyslu slova, hrála se dostihová Liga mistrů a čeští zástupci se rozhodně neztratili. Představili se čtyři mušketýři a každý z nich dovezl část dotace. Celkem do Česka putuje více než 91 tisíc eur (téměř 2,4 miliónu korun). Tolik nedokázali vybojovat ani zástupci dostihové velmoci Německa. 



Prezident Jockey Clubu Jiří Charvát hovořil v pátek o tom, že české dostihy jsou v nejlepší kondici, co kdy byly, pokud jde o výsledky v zahraničí. Francouzský víkend jeho slova potvrdil. Češi letos přivezli ze zahraničí už více než 60 miliónů korun, což je o devět miliónů více než v loňském rekordním roce.

Počtvrté se na start Prix Cadran, supervytrvaleckého měření sil na 4100 metrů, postavil Trip to Rhodos. Po jednom šestém a dvou čtvrtých místech doběhl třetí a získal teprve sedmé umístění v Česku připravovaného koně v dostihu nejvyšší světové kategorie, grupa 1, mezi nejlepšími třemi.

Předtím se to podařilo triu Darsalam, Shamalgan a Meandre, svěřencům Arslangireje Šavujeva. V minulém roce překvapil Subway Dancer triumfem v dostihu grupy 3 v Lyonu, tentokrát mu pouhý krk chyběl k vítězství o stupínek výš, tedy v grupě 2. Bělouš Donuts Reyor bral čtvrté místo ve velkém handicapu pro elitní mílaře a tréninkový partner Wireless doběhl pátý v grupě 2 na míli.

„Wireless podal lepší výkon než v loňském roce, vyhrál kůň, který je dvanáctý ve světovém rankingu,“ doplnil trenér Václav Luka, který byl o víkendu ve Francii. „Tentokrát startovala osvědčená jména, která ve Francii hodně respektují, a výsledky to jen potvrdily, velkým překvapením nebyly. Český turf je daleko více respektován, než tomu bylo v minulosti,“ doplnil Luka. Navíc v neděli ve Štrasburku vyšperkoval českou bilanci Ventaron, který doběhl třetí v listed na 2100 metrů.

Grupové a listed klání jsou vrcholy v dostihovém světě, a pokud v nich kůň doběhne na prvním až třetím místě, je označován za tzv. blacktype umístěného, což velmi výrazně zvyšuje jeho chovnou hodnotu. V minulém roce zaznamenali koně, kteří se připravují v České republice, rekordních dvanáct blacktype umístění, letos už jich je na českém kontě patnáct.

Vstoupit do diskuse
0
Články odjinud


Články odjinud