Martin Hašek
4. prosince 2013 • 16:41

Běžkař Koukal bojuje o živobytí: Ohýbám se jak nemocný osel

Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
Speciál o Slovácku. Co kouč a kádr? Svědík do Baníku či Plzně? Posunul se, říká Nguyen
SESTŘIH: NY Islanders - Carolina 2:3. Nečas asistencí přiblížil Hurricanes k postupu
VŠECHNA VIDEA ZDE

Tvrdou realitu poznává běžkař Martin Koukal v byznysu dálkových běhů, který ho už třetí sezonu živí. Úspěchy chce sice sbírat především v bruslení, v kterém by se rád ukázal i na olympiádě v Soči. Čeká ho ale minimálně jedna náročná klasická zkouška – Jizerská padesátka.



Mít místo na startu jednoho ze závodů Jizerské padesátky je poklad, startovní listiny byly za sto dnů vyprodané. Martin Koukal může být v klidu. Na rozdíl od masy nadšených amatérských běžců ho ale může čekat trápení, tak jako v předchozích dvou letech.

„Každý rok zjišťuju, že Jizerka je zákeřná,“ líčí Koukal. „První rok jsem byl nezkušený, vzal jsem si lyže s voskem, všichni jeli soupaž. Loni jsem byl zkušenější, takže jsem si vzal lyže bez vosku a ti nejlepší jeli s voskem.“

Koukal se v roce 2011 rozhodl opustit reprezentační tým a začal si vydělávat na živobytí jako člen profesionálního laufařského týmu. V bruslařských závodech má za sebou pár dobrých výsledků, ČEZ Jizerská 50 se ale jede klasikou.

„Samozřejmě bych byl spokojenější, kdyby se padesátka jela skejtem. Kór v profilu, který na Jizerce je, by to bylo nádherné. Moje šance by určitě byly výrazně větší,“ připouští Koukal.

V Jizerských horách v okolí Bedřichova se Koukalovi zatím příliš nedařilo. Předloni dojel třiadvacátý, vloni se do cíle vůbec nedostal.

„Já bych nerad do třetice všeho zlého. Na Jizerce jsem si zatím radosti moc neužil. Rád bych překonal svůj nejlepší osobní výsledek,“ říká Koukal, který se ale přesto do okolí Liberce těší. „Já mám Jizerku rád. Je to jediný závod v Čechách tohohle formátu. Přišel jsem na to, že kouzlo závodu dělá prostředí Bedřichova, na které spousta lidí nadává. Bedřichov je malý, prostory jsou stísněné, proto mají k sobě lidi blíž oproti pláním na jiných závodech.“

Koukal má v dálkovém lyžování za sebou jednu dobrou a jednu nepodařenou sezonu. Letos potřebuje návrat do formy, aby si udržel místo v rakouském týmu iXmind Racing.

„Jde o moje živobytí. Já bojuju o prodloužení kariéry o další rok. Pokud by to mělo být podobné, je to o skončení kariéry. Potřebuju výsledky, ty zajedu spíš ve skejtu,“ říká Koukal.

Světovému šampionovi na bruslařské padesátce z roku 2003 se nelíbí současný trend závodů klasickou technikou, z nichž je složen finančně lépe zabezpečený seriál Ski Classics. Koukal se proto spíš bude soustředit na konkurenční FIS Marathon Cup.

Martina Koukala čeká v sezoně i Jizerská padesátka
Martina Koukala čeká v sezoně i Jizerská padesátka

„Klasika už není o klasice. Je to jenom o soupažích. Dvě a půl hodiny se člověk ohýbá jak nemocný osel a ten, komu nerupnou záda, tak vyhraje. Lyžování se v tomhle ubírá jiným směrem. Myslím, že tam ten skejt chybí,“ stěžuje si Koukal.

Kromě dálkových závodů se bude snažit po třech letech vrátit do české  reprezentace a dostat se do nominace pro olympijské Soči, kde se jede jeho oblíbená disciplína – 50 kilometrů bruslením s hromadným startem. Koukal má za sebou kontrolní závody ve finském Muoniu, kde konkurenty ze současné reprezentace výrazně nepředčil. Důležitější budou před vánoci závody Slavic Cupu na Mísečkách. Koukal by přivítal, kdyby sloužily jako přímé kritérium nominace.

„Mně by ten americký způsob nevadil. Bude to černé na papíře. Rozhodně s tím nemám problém. Na olympiádě taky máte den D, hodinu H, máte svou disciplínu, musíte odvést výkon,“ říká Koukal. „Já nemám co ztratit. Olympiáda by byla hezká tečka, ale pokud na to nebudu mít, tak to tak je.“

Vstoupit do diskuse
0
Články odjinud