14. září 2017 • 04:56

Neumannová překvapila: Nabízeli mi doping, který nešlo odhalit

Autor: iSport.cz
Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
Speciál o Slovácku. Co kouč a kádr? Svědík do Baníku či Plzně? Posunul se, říká Nguyen
SESTŘIH: NY Islanders - Carolina 2:3. Nečas asistencí přiblížil Hurricanes k postupu
VŠECHNA VIDEA ZDE

Doping ovlivnil její kariéru víc, než by se mohlo zdát. Dost dlouhou dobu totiž lyžařka Kateřina Neumannová bojovala proti soupeřkám, které byly později z dopingových prohřešků usvědčeny, a je pravděpodobné, že na spoustu z nich se prostě nepřišlo. I tak se ale stala nejúspěšnější českou lyžařkou v historii a kariéru završila legendární zlatým závodem na olympiádě v Turíně. I Kateřina Neumannová ale jednou zvažovala, jestli si dopingem nepomoci…



„Náš sport, stejně jako třeba cyklistiku, zasáhl doping v nedávné éře velmi silně,“ řekla Kateřina Neumannová v pořadu DIGI TV Česká ulička. Nakonec ale „dopingová“ éra symbolizovaná Ruskami jako Larisa Lazutinová a Olga Danilovová přeci jen skončila a česká závodnice se mohla dočkat největšího úspěchu své kariéry.

Neumannová v České uličce: o soukromí, dopingu i libereckém MS
Video se připravuje ...

I ona ale měla „na stole“ nabídku vylepšit si dopingem výkonnost. „Je pravda, že i já jsem se potkala s možností využít těchto prostředků,“ přiznala Neumannová Michalu Hrdličkovi . „Jednalo se konkrétně o erytropoetin. To je látka, která zvyšuje hladinu hemoglobinu. Ve své době dokonce nešla ve vzorcích odhalit,“ připomněla česká lyžařka fakt, který dělal z takzvaného EPO žádané zboží.

„Asi byla využívána ve velkém. Bylo mi nabídnuto, že pro mě může být zajištěna. Nebyla to úplně levná věc,“ vzpomínala Neumannová s tím, že díky hemoglobinu vylepšený přenos kyslíku v krvi je pro lyžování velký benefit.

Kateřina Neumannová v euforii poté, co si dojela pro svou jedinou zlatou olympijskou medaili...
Kateřina Neumannová v euforii poté, co si dojela pro svou jedinou zlatou olympijskou medaili...

Rozhodování prý ale bylo krátké. „My jsme to tehdy s trenérem vyřešili jednou debatou, kdy on ji ukončil větou, že raději budeme šestí a budeme mít čisté svědomí. To byla pro mě velmi důležitá věta, kterou si pamatuji doteďka,“ prohlásila držitelka šesti olympijských medailí (stříbro a bronz ze Salt Lake City získala až dodatečně právě kvůli odhalenému dopingu ruských soupeřek). 

„Měla jsem obrovské štěstí, že jsem celý svůj sportovní život spojila s trenérem Standou Frühaufem, což byl člověk, který vyrůstal ve spojitosti se šumavskou přírodou a měl na doping tvrdý a vyhraněný názor,“ připomněla Neumannová svého neméně legendárního kouče.

Vstoupit do diskuse
0
Články odjinud


Články odjinud