27. července 2017 • 15:57

Z čeho obviňují Janstu? Kvůli dotacím údajně naváděl k trestnému činu

Autor: ČTK, iSport.cz
Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
Hvězdy vyvedly partnerky: kdo dorazil na vyhlášení Fotbalisty roku?
PRVNÍ DOJEM ze čtvrtfinále: Motor se zlepšuje, ale dostává lekci, co Třinec umí
VŠECHNA VIDEA ZDE

Předseda České unie sportu (ČUS), právník a člen ČSSD Miroslav Jansta podle policistů naváděl k trestné činnosti dnes již odvolanou náměstkyni ministerstva školství Simonu Kratochvílovou nebo bývalého ředitele ministerského odboru sportu Zdeňka Břízu. Uvedl to server Seznam.cz. Dvojice pak údajně ovlivnila to, kolik peněz poputuje k jednotlivým sportovním organizacím.



V nové větvi dotační kauzy čelí obvinění čtyři lidé a ČUS jako právnická osoba. Podle médií jsou stíhanými Jansta, generální sekretář unie Jan Boháč a Kratochvílová s Břízou, kteří si obvinění za manipulaci s dotacemi vyslechli už na jaře společně s tehdejším šéfem českého fotbalu Miroslavem Peltou.

Policie viní čtveřici a ČUS ze zneužití pravomoci, ze sjednání výhody při zadání veřejné zakázky a z porušení povinností při správě cizího majetku. Kratochvílová je ve vazbě, ostatní obvinění jsou stíháni na svobodě. Pražská vrchní státní zástupkyně Lenka Bradáčová ČTK napsala, že k navržení vazby u nich nebyl důvod.

Aktuální obvinění se podle Seznam.cz týká ministerského dotačního programu 3, u nějž Jansta působil jako garant. Policie je prý přesvědčena, že porušil své pravomoci i zákon. Vychází z nahrávek hovorů a z textových zpráv mezi Janstou a Kratochvílovou. Boháčovi pak údajně klade za vinu, že jako člen expertní komise sděloval Janstovi informace, které měly zůstat utajeny.

ČUS podle serveru získala více peněz na úkor Českého olympijského výboru - polepšila si o 12 milionů korun, zatímco olympionici o 14 milionů přišli.

Vstoupit do diskuse
0
Články odjinud


Články odjinud