24. července 2009 • 02:00

Reprezentanti budou hrát jen za 10.000!

Autor: Ondřej Michálek
Vstoupit do diskuse
1
TOP VIDEA
Zábranský? Zbrojovku řídit nebude, fotbal jde mimo něj, Kometa je srdcovka
Zimák: Vrána přiletěl nečekaně. Proč by MS mělo klapnout?
VŠECHNA VIDEA ZDE

Fotbaloví reprezentanti se nestačí divit, jakými způsoby dokázali zainteresovaní funkcionáři z jejich účastí na třech šampionátech v řadě (ME 2004 a 2008, MS 2006) profitovat!



Kšefty se vstupenkami, podivně předražené hotely, kde hráči bydleli, záhadně financované výlety vybraných osob na jejich zápasy… Šetření (nikoliv vyšetřování), které teď svaz čeká, ale dopadne i na hráče.

Hodinky – každý kus přesně za 120 502 korun – které fotbalisté dostali za pokažené mistrovství Evropy 2008, budou pro hráče hořkou vzpomínkou na staré časy, kdy svaz rozhazoval.

Výkonný výbor už dal zelenou Haškovu návrhu na zrušení stotisícové prémie pro každého fotbalistu za vyhraný kvalifikační zápas. „Ale Ivan to musí ještě projednat s hráči,“ řekl nám zdroj z výboru. S Haškem se však těžko někdo bude přít, sám trenér jde příkladem.

„Pracuju pro reprezentaci zadarmo a případný bonus za postup na mistrovství světa věnuju na mládežnický fotbal,“ řekl. „Nevím, jestli se to nějak bude na srazu řešit. Za sebe myslím, že škrtnutí prémií nebude problém,“ řekl záložník David Jarolím. Jedinou jistotou tak pro zúčastněné zůstane desetitisícové startovné, které inkasují.

Reprezentační fotbalisté Tomáš Hübschman a Roman Hubník (vpravo).Foto Pavel Mazáč SPORT

„Hráče to bolet nebude. Když se nikam nedostanou, za co by brali peníze?“ ptá se internacionál Ladislav Vízek. „Ať dostanou odměnu za postup, to je v pořádku! Jinak šetření chápu, jen Ivan Hašek si měl plat nechat. Co dělá, je dřina. jiným dřív svaz platil za nic.“

Pokud jde o prémii za případný postup na MS, i tam je tlak na změny. Porcování peněz za poslední EURO 2008 proběhlo takto: třetina šla svazu na náklady, zbytek se dělil podle klíče 50% svazu, 40% týmu, 10% nadačnímu fondu. Konkrétně na odměny týmu připadlo 58,8 milionu korun.

Mimochodem, za podobně neúspěšné (konec ve skupině) MS 2006 v Německu bral tým ještě polovinu ze zisku. „Za případnou účast v Jižní Africe by to mělo být zase méně, kolem třetiny zisku,“ upřesnil zdroj z výkonného výboru s tím, že tímto tématem se vedení zabývalo jen okrajově. Šampionát je totiž zatraceně daleko, v bitvě o Afriku zbývá nároďáku jen minimální šance na úspěch.

Vstoupit do diskuse
1
Články odjinud


Články odjinud