Pavel Novotný
11. května 2015 • 21:00

Končí Rafova vláda? Nadal padá žebříčkem, bolest ho ničí i na tréninku

Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
Zábranský? Zbrojovku řídit nebude, fotbal jde mimo něj, Kometa je srdcovka
Zimák: Vrána přiletěl nečekaně. Proč by MS mělo klapnout?
VŠECHNA VIDEA ZDE

Chcete porazit Rafaela Nadala na antuce? Pak musíte počítat s tím, že pravděpodobnost vašeho úspěchu se z čistě statistického hlediska pohybuje okolo necelých osmi procent. Na čísla však nebral na turnaji v Madridu žádný ohled Andy Murray, který španělského démona ve finále zničil jednoznačně ve dvou setech 6:3, 6:2. "Vždy jsem tvrdil, že pokud máte věci v osobním životě v pořádku, ukáže se to i na kurtu," zářil štěstím Skot, který vyhrál po svém sňatku s Kim Searsovou všech devět zápasů.



333 zápasů odehrál za svoji dosavadní kariéru Rafael Nadal na antuce, jen 28 prohrál. S úspěšností přesahující 92% nemá v historii tenisu konkurenci. Za tu dobu posbíral získal 46 turnajových triumfů, desetkrát se zúčastnil Roland Garros, devětkrát ho vyhrál. To je stěží uvěřitelná statistika osmadvacetiletého Španěla.

Nic na tom nemění ani finálová prohra z Madridu či pokles na 7. místo na žebříčku, tedy jeho nejhorší umístění za posledních deset let. "Vydal jsem se správným směrem, porážka s Andym na tom nemůže nic změnit. Dneska (v neděli) mi to prostě jen nevyšlo, doufám, že něco podobného se už nebude opakovat," vracel se k lekci od Murrayho Nadal.

"Zdolat Rafu na antuce je jeden z nejtěžších tenisových úkolů. Jsem rád, že se mi ho povedlo splnit,“ jásal na svým prvním vítězstvím nad Nadalem na antuce britský tenista.

Murray se stal teprve čtvrtým hráčem historie, který dokázal rodáka z Mallorky porazit na oranžové drti ve finále některého z turnajů. Častá zranění a neustálé problémy s koleny, zápěstím či zády se však na dříve nezničitelném Rafovi začínají v této sezoně projevovat.

VIDEO: Parádní výměna finálového zápasu

Bolest ho trápí i na tréninku

S bolestí v pravém koleni bojoval Nadal během turnaje v Madridu i na tréninku, který musel přerušit. "Nejde o nic vážného," snažil se ujišťovat své okolí. I přes zdravotní problémy se Rafa probil až do finále.

"Opouštím Madrid šťastný bez ohledu na nepovedené finále. Povedlo se mi zde odehrát řadu dobrých zápasů, mám z toho dobrý pocit. Teď se chci rychle vyléčit drobné problémy a připravit se na turnaj v Římě," nepřímo přiznal zdravotní problémy čtrnáctinásobný  grandslamový vítěz.

Prudký propad žebříčkem však Rafovi těžkou hlavu nedělá. "Co se má stát, to se stane. Musím se s tím smířit a akceptovat to. Je nesmírně složité udržet se mezi nejlepšími čtyřmi hráči světa deset jedenáct let."

A zajímavost na závěr. Nadalova finálová porážka v Madridu byla již jeho čtvrtou na antuce v této sezoně, ve které má bilanci 15:4. Hůře na tom byl jen na začátku své kariéry v roce 2003, kdy na oranžovém povrchu vyhrál jedenáct zápasů a v šesti odešel poražen.

Rafael Nadal neměl proti Murraymu ve finále šanci
Rafael Nadal neměl proti Murraymu ve finále šanci

Vstoupit do diskuse
0

Aktuální výsledky

Tenis
Články odjinud


Články odjinud