22. února 2010 • 04:42

V Soči vám ukážeme, co je to zima, slibují Rusové

Autor: ČTK
Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
Speciál o Slovácku. Co kouč a kádr? Svědík do Baníku či Plzně? Posunul se, říká Nguyen
SESTŘIH: NY Islanders - Carolina 2:3. Nečas asistencí přiblížil Hurricanes k postupu
VŠECHNA VIDEA ZDE

Pokud nenastane něco neočekávaného, příští zimní olympijské hry se budou konat skutečně v zimě. Alespoň to tvrdí organizátoři příštích her v ruském Soči, kteří v téměř jarním Vancouveru vyvracejí obavy, že by se problémy s nedostatkem sněhu měly opakovat.



Pohled na mapu přitom svádí k pochybnostem. Soči leží úplně na jihozápadě Ruska, ve stejné zeměpisné šířce jako třeba severní Španělsko a navíc hned u moře; jeho klima vykazuje spíše subtropický charakter. Je vyhlášené jako letní destinace movitých Rusů, zatímco se zimními sporty příliš spojené není. I v únoru se v něm drží průměrná teplota kolem šesti stupňů Celsia.

Hned za Soči se ale zvedá hřeben Západního Kavkazu a čtyřicet kilometrů od pobřeží ve středisku Krasnaja Poljana už zima opravdu bývá. Oblíbené zimní letovisko ruského exprezidenta Vladimira Putina slibuje bezvadné podmínky. "Start sjezdu bude ve 2250 metrech, tedy o 400 metrů výš než v kanadském Whistleru," prohlásil předseda organizačního výboru Dimitrij Černyšenko.

Centrum Krasné Poljany, kde budou soustředěny téměř všechny lyžařské disciplíny, je v šesti stech metrech nad mořem, což by prý mělo být dost. "Od Černého moře fouká vlhký vzduch, který se s výškou rychle mění v sníh. Máme v přírodě oporu," dodal Černyšenko. Navíc ale Rusové slibují i nově vyvíjené technologie na ošetřování sněhu nebo zlepšenou výrobu umělého.

Hry ve Vancouveru stihlo mimořádně teplé počasí a i v horském středisku Whistler stoupají přes den teploty k deseti stupňům. I když se má jednat o jeden z nejteplejších závěrů zimy v posledních letech, místní hovoří o tom, že teplý únor je pro Vancouver mnohem běžnější než přívaly sněhu.

Vstoupit do diskuse
0
Články odjinud


Články odjinud