Jakub Konečný
1. září 2018 • 14:18

Slavia vs. Plzeň víc než derby? Hráči vypálili před šlágrem odlišné názory

Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
Zlatá generace vozila tituly odjinud. Hrát v Praze, zvítězíme taky, věří Reichel
Fantastický Priskeho trojzubec, nové Bazaly, nastoupí Preciado do derby?
VŠECHNA VIDEA ZDE

První z vrcholů FORTUNA:LIGY je tu. Rozjetou Plzeň, která stejně jako před rokem vlétla do sezony na plný plyn, čeká náročná výzva, zápas na horké půdě hlavního konkurenta v boji o titul. Slavia přitom dobře ví, že je třeba zatím stoprocentní Viktorii zastavit. Nebo aspoň přibrzdit. Jinak už půjde obhájce titulu do trháku.



Góly

Domácí: 3. Souček, 40. Stoch, 71. Zmrhal, 90+1. Souček

Hosté:

Sestavy

Domácí: O. Kolář – Coufal, Ngadeu, Deli (11. Kúdela), Bořil – Souček – Stoch (72. Baluta), Hušbauer (C), Sýkora (83. Milan Škoda), Zmrhal – Tecl.

Hosté: Kozáčik – Řezník, R. Hubník (C), Pernica, Limberský – Hrošovský, Hořava – M. Petržela (60. Ekpai), Al. Čermák (41. Hejda), Ma. Zeman (82. J. Kovařík) – Krmenčík.

Náhradníci

Domácí: Zelený, Kúdela, Škoda, Baluta, Pokorný, Frydrych, Kovář

Hosté: Hejda, Chorý, Havel, Hruška, Kovařík, Ekpai, Řezníček

Karty

Domácí: Hušbauer, Ngadeu

Hosté: R. Hubník, R. Hubník, Limberský, Krmenčík

Rozhodčí

Ardeleánu – Nádvorník, Pospíšil

Stadion

Eden Aréna, Praha-Vršovice

Jde o souboj prvního s druhým, mistra s vicemistrem. Momentálně nemůže česká nejvyšší soutěž nabídnout nic lepšího. Nebo ano? I vzrušené debaty na toto téma dotvářejí kolorit ligového magnetu, který dnes uvidí vyprodaný Eden.

Odšpuntoval je Michael Krmenčík. „Osobně se na utkání těším. Bude to svátek fotbalu, větší zápas v české lize neexistuje. Řadím to výš než derby,“ prohlásil svérázný plzeňský útočník minulou neděli – a pořádně tím rozpálil fanoušky obou pražských „S“, pro které je vzájemný souboj dvou tradičních pražských značek posvátná záležitost. A Krmenčíkova slova tak považují za rouhání.

Podobně jako plzeňská hvězda se přitom vyslovil i hráč z červenobílého tábora. „Je to důležité utkání proti prvnímu v tabulce, pro nás jako derby, takže musíme být soustředěnější a více si uvědomit sílu soupeře než v předchozích kolech,“ vyjádřil se pro klubovou televizi kamerunský stoper Michael Ngadeu, který logicky nemá pod kůží všechny historické souvislosti. A proto ho spíš než tradice zajímá současný pohled na tabulku.

Kapitán Slavie nicméně situaci okamžitě zachránil. „Víme všichni, že derby je ještě něco víc, tam je ta rivalita větší,“ ujistil Josef Hušbauer . „Zápasy s Plzní jsou také velké, ale je to tím, že hrají stabilně několik let vpředu a je to náš velký rival o titul.“

Situace je po šesti kolech jasná. Plzeň si zatím drží stoprocentní bilanci a naposledy deklasovala Mladou Boleslav 6:1. Slavia se Spartou, které si svorně vytkly za cíl Viktorii z ligového trůnu sesadit, už naopak počítají ztráty. Červenobílí nezvládli domácí zápas s Jabloncem (0:2), Sparta zaváhala dokonce už dvakrát – s Příbramí (2:2) i na Bohemians (1:1).

Domácí proto musí dnes rozjetého obhájce titulu bezpodmínečně zastavit. Nebo aspoň přibrzdit, aby se neurval do trháku.

„Slavia bude chtít vyhrát, protože hraje doma, chce být mistr a ví, že je pro ni tento zápas strašně důležitý,“ přenesl plzeňský kouč Pavel Vrba takticky tlak na soupeře.

Červenobílí nemají kam uhnout – stejně jako na jaře. Tehdy šli do zápasu s Plzní s vědomím, že musí bezpodmínečně vyhrát, aby odložili mistrovské oslavy Viktorie a zároveň odrazili dotírající Olomouc v boji o druhé místo. A náročný úkol zvládli, po suverénním výkonu zvítězili 2:0, čímž jen potvrdili báječnou bilanci, kterou s Plzní doma mají. Vyhráli s ní poslední čtyři ligové zápasy při celkovém skóre 9:0.

„Nám jarní zápas vyšel jak výsledkově, tak herně, takže je jasné, že se z něj Plzeň poučí a bude z něj vycházet stejně jako my,“ připomněl slávistický trenér Jindřich Trpišovský, který bude spoléhat i na sílu napěchovaného stadionu. „V posledním vzájemném utkání, které máme všichni v živé paměti, tady byla asi nejlepší atmosféra, jakou jsem zažil. Nemůžeme se dočkat, už aby ten zápas začal. Těším se moc.“

A není zdaleka sám.

RENTGEN: Kde se rozhodne duel mezi Slavií a Plzní?
Video se připravuje ...

ANKETA před šlágrem Slavia - Plzeň: Bude to taktická bitva bez gólů, tipuje redaktoři Sportu
Video se připravuje ...

Horváth před šlágrem Slavia - Plzeň: Už se nemají čím překvapit
Video se připravuje ...

Vstoupit do diskuse
0

FORTUNA:LIGA - první fotbalová liga 2023/2024

Nejvyšší česká fotbalová soutěž FORTUNA:LIGA se i v sezoně 2023/2024 odehraje ve formátu s nadstavbou. Vrací se skupina o Evropu, protože české týmy budou mít v nadcházející sezoně opět pět pohárových účastníků. Titul obhajuje Sparta Praha.

Program nadstavby Dresy iSport Index Sestřihy zápasů VIDEO momenty Fantasy liga

Stránky klubů: Viktoria Plzeň * Slavia Praha * Sparta Praha * Bohemians 1905

Fotbal dnes * Liga mistrů * Evropská liga * Konferenční liga




Články odjinud


Články odjinud