František Prachař
18. dubna 2009 • 16:56

Cyklotrasa: Karlštejnsko

Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
Zábranský? Zbrojovku řídit nebude, fotbal jde mimo něj, Kometa je srdcovka
Zimák: Vrána přiletěl nečekaně. Proč by MS mělo klapnout?
VŠECHNA VIDEA ZDE


Cyklotrasa deníku Sport, která objevuje zákoutí lokality Karlštejnsko, se neupíná jen k nejkrásnějšímu hradu v republice. Cukrárny z vás udělají energií nabitou lokomotivu a unikátní koloniály pod hlavičkou vesnické značky Coop rozesmějí, ale také pomohou doplnit zásoby. A kopce u Dobřichovic ukáží, že i pár kilometrů za Prahou můžete na horském kole prožít dobrodružnou jízdu v nedotčené přírodě.

Jisté ale je, že se na Karlštejnu zaseknete. Kromě stále živé historie to může být z důvodu víkendové davové zácpy způsobené množstvím rekreantů. V podhradí upoutá i množství restaurací včetně cukráren, stánků se zmrzlinou či obchodů se suvenýry, kde dominují loutky, broušené sklo a bižuterie.

Pokud patříte k poctivým turistům z kola na pár set metrů v pěší zóně sesednete.

V opačném případě doufejte, že nepotkáte důslednou městskou policii.
Neberte však nejslavnější český hrad jako cíl vyjížďky, nýbrž jako bod, kde lze nabrat síly a nasát atmosféru dob minulých. Nejideálnějšími místy jsou Restaurace pod Dračí skálou či Staročeská krčma v osadě Slon.

 

Cyklotrasa Karlštejnsko - pod hradem KarlštejnFoto Michal Beránek

Už v těchto místech hrozí povahám ne zcela oddaným cyklistice konec výletu a následná cesta na vlakové nádraží směr Zbraslav. Zejména druhé místo svádí k „zakempování“, neboť celé pohostinství probíhá v dobovém stylu a na skvělé jídlo vás může nalákat i hláška obsluhy: „Co budete žrát, holoto“, nebo „Ty moc nežer, seš tlustej“.

Odpočinek v těchto místech však neuškodí. V nohouch už v tuto chvíli máte zahřívacích dvacet z téměř 52 kilometrů. Start trasy vede ze Zbraslavského náměstí. Hlídané placené parkoviště a fakt, že přes silnici vedle autobusové zastávky stojí cukrárna se širokou nabídkou zmrzlin, jsou dobrým startem a zároveň lákavou vidinou cíle na stejném místě. Kdo dává před sladkým přednost chmelovému, má možnost se naladit na výlet rovněž tímto způsobem.

Cesta k Radotínu pouze zahřeje svaly a protáhne vás po prašné cestě, jež začíná u velkoskladu s ovocem. Přejezd Berounky zahájí jízdu v terénu. Cesta podél vody je obvykle plná výletníků, ale dostatečně široká na to, abyste nemuseli pouze stát na brzdách.

 

Cyklotrasa Karlštejnsko - u ohrady s koňmi
Cyklotrasa Karlštejnsko - u ohrady s koňmi


Pomalu plynoucí řeka uklidňuje, což dokazují i všudypřítomní rybáři i častá odpočívadla. V nedalekém sportovním kempu lze přesadit děti ze sedla kola na hřbet poníka a jít na kofolu či gambrinus. Klobásu i další denní nabídku si nejlépe vychutnáte během posezení na zahrádce. Užívejte si pohodlí, neboť ve druhé části výletu bude potřeba více spoléhat na vlastní zásoby - už cesta na Kazín a Roblín vede v terénu a přichází první stoupání. Kdo ještě shazuje vánoční kilogramy nebo tráví klobásu, bude mít problémy.

Pravá jízda na horském kole však začne až u obce Mořina. Značka naší trasy vede podél plotu a navazuje na zábavný a technicky ne příliš komplikovaný sjezd, kde i víkendoví bikeři z Prahy poznají realitu MTB. Cyklostezka neznamená monotónní pohodlí, hned po sjezdu navazuje výjezd do delšího kopce po prašné cestě. Terén i sklon kopce bez potíží umožňuje sledovat okolí pole a pláně, kde se často objevují srnčí stáda.

Za Karlštejnem se upněte na obec Slon. Hned za stejnojmenným penzionem je první náročnější stoupání na vyhlídku. O pauzy ale není nouze. Pozornost upoutají koně, kteří zabrali okolní louky. Další pauza po dobře průjezdné travnaté cestě následuje na vyhlídce, po níž přichází na řadu pohodlný technický sjezd před nejproblematičtější částí výletu.

U Lidového domu v Řevnicích můžete řešit osobní dilema, neboť následující úsek trasy deníku Sport nemusí dávat každému smysl. Další obec jménem Dobřichovice je vzdálena po silnici jen dva kilometry. My vám jich nabízíme osm - v přísnějším terénu a se zárukou, že se zapotíte. Lesní část ale stojí za námahu, po níž si i obyvatel hlavního města uvědomí, že má za humny místo tun betonu přírodu, s níž může bojovat.

 

Cyklotrasa Karlštejnsko - díra ve tvaru srdce a Cukrák v pozadíFoto Michal Beránek

Výšlapy následují sjezdy, kde musíte dávat pozor na větší kameny a také na kolegy, již se drápou za krásami smíšených lesů v opačném směru.
Městskou příslušnost připomene až výjezd k dálnici na Strakonice. Podél ní se napojíte na další propletenec terénních pěšin v okolí vysílače Cukrák, u penzionu Lucy je opět velký problém nezastavit u koní, kteří jsou zvědaví, ale není dobré se s nimi seznamovat blíže. Rozumnější je soustředit se na Cukrák. Stavba je kvůli dobrému signálu na kopci, kam se rovněž musíte vyšplhat i vy.

Poté už čeká pouze sešup ke zbraslavské občerstvovací stanici na náměstí. Garantujeme, že hlad, žízeň, ale hlavně dobrý pocit ze sportovněkulturního zážitku se dostaví téměř okamžitě.


CO NA KARLŠTEJNSKU NESMÍTE MINOUT

NEJ TĚŽŠÍ ÚSEK Výšlap na Strážný vrch Pěšina po modré značce prověří kondici a ani hlavě nedá chvíli oddychu, neboť stále nutí přemýšlet o ideální stopě. V následném sjezdu doporučujeme neustále přibrzďovat a nejezdit v protisměru.

NEJ LEPŠÍ OBČERSTVENÍ Středověká krčma u Karlštejna Pokud budete mít štěstí, stanete se součástí středověké hostiny, kde na vás obsluha vybalí dobovou ostrou mluvu. Ceny jsou sice vyšší než v jiných místech, ale skvěle se najíte a pobavíte.

NEJ HEZČÍ PAMÁTKA Karlštejn Konkurence nemá šanci. Nejoblíbenější hrad Karla IV. a dnes také českých turistů doporučujeme prozkoumat během všedního dne, abyste se vyhli návalům výletníků.

NEJ KRÁSNĚJŠÍ VYHLÍDKA Voškov Nad koňskými pastvinami se odhaluje Karlštejn v nejznámější a také nejpřitažlivější podobě. Na travnaté plácky svítí slunce a je to ideální místo na nabrání sil po jízdě do kopce.

 

Témata:  homepage-image
Vstoupit do diskuse
0
Články odjinud


Články odjinud