29. října 2014 • 11:37

Rozhodčí pro šlágr v Plzni? Nikdo z ciziny, favoritem je Jílek

Autor: šq
Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
Zábranský? Zbrojovku řídit nebude, fotbal jde mimo něj, Kometa je srdcovka
Zimák: Vrána přiletěl nečekaně. Proč by MS mělo klapnout?
VŠECHNA VIDEA ZDE

Kdo to bude? Před sobotním superšlágrem Plzeň-Sparta (20.15) fanoušci silně řeší jméno rozhodčího. Podle informací Sportu by velmi vypjaté utkání mohl řídit jednačtyřicetiletý sudí Jan Jílek.



Plzeň čelí opakovaným výčitkám, že se těší přízni sudích. Proto se obsazení zápasu podzimu očekává s velkým napětím. Kromě Jílka padají v zákulisí také jména Miroslav Zelinka, Radek Příhoda a Libor Kovařík. Zahraniční arbitr nasazen podle všeho nebude.

Co mluví pro Jílka, jenž mimo jiné předsedá Jihočeskému krajskému fotbalovému svazu? Velmi pragmaticky řečeno následující kombinace faktorů: Umí pískat. Nikdy nepatřil k „vrahounům“ schopným největších nechutností. A nepatří do tábora nejužších chráněnců, takže v případě selhání bude s lehkým srdcem odstaven.

V této sezoně pískal Plzeň i Spartu jednou. Plzeň v osmém kole proti Jablonci (3:1), Spartu ve třetím kole v Příbrami (výhra Letenských 1:0). Tam upřel Letenským penaltu za Řezníčkův faul na Costu. Jeho šéfová Dagmar Damková tehdy jeho chybu potvrdila, část viny přenesla na asistenta.

Pískal derby, ve kterém chyboval

Jílek dostal důvěru letos v dubnu v jiném velkém zápase, derby Sparta-Slavia (3:0). I tam chyboval, tentokrát Costa fauloval Necida a také se měla pískat penalta. Zatím tento rozhodčí řídil pět utkání a s průměrnou známkou 6,4 mu v hodnocení deníku Sport patří v průběžném pořadí pátá příčka.

O jednu desetinu horší známku má čtyřiatřicetiletý Miroslav Zelinka, jenž v sezoně odřídil sedm utkání. I o něm se hovoří jako o muži, na něhož padne volba. V tomto ročníku vedl dvakrát Spartu (v Teplicích 0:0, 7. kolo a na Bohemce 2:1, 1. kolo) a jednou Plzeň. Té upřel na Slavii penaltu poté, co Nitrianský zahrál rukou metr v pokutovém území - přestupek vytáhl za vápno.

Zelinkovu nominaci podporuje i to, že v sobotu působil jako čtvrtý rozhodčí v duelu Slovácko Plzeň. To bývá předzvěst toho, že v příštím kole bude zápas jednoho z těchto soupeřů řídit.

Komise si může chránit lidi z mezinárodní listiny

Oproti Jílkovi figuruje Zelinka na listině mezinárodních rozhodčí. Logika velí, aby největší český zápas vedl právě muž z nejužší špičky, ale nemusí to platit - komise si paradoxně může lidi určené na evropské zápasy tímto způsobem chránit.

Třetím arbitrem, jehož jméno lze zaslechnout, je čtyřicetiletý Radek Příhoda. Ten rovněž patří na mezinárodní listinu, v této sezoně vedl pět zápasů, v hodnocení Sportu mu patří třinácté místo s průměrem 5,2. Proti němu ale stojí, že v desátém kole pískl velmi spornou penaltu pro Spartu v utkání proti Liberci (1:0) za ruku Pokorného a v osmém rovněž sporně neodpískal postrčení plzeňského Chramosty do ostravského Kaši.

Posledním z aspirantů, jejichž jména se objevují v zákulisí, je další mezinárodní sudí, osmatřicetiletý Libor Kovařík. Ten jako čtvrtý rozhodčí pracoval v neděli na duelu Sparty proti Mladé Boleslavi. Plzeň v sezoně zatím nepískal, Spartu řídil na Dukle při její porážce 0:1. Jméno vyvoleného by mělo být známé ve čtvrtek

 

Vstoupit do diskuse
0


Články odjinud


Články odjinud