Jan Vacek
24. července 2015 • 14:55

Vrací se tam, odkud ho vyhnali. Uhrin jako kouč Slavie vyzve Plzeň

Autor: Jan Vacek
Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
Kuchta už může být u Haška nad čárou. Ale triko Belmondo je výsměch
Po zlatém gólu jsem nevěděl, co mám dělat, vzpomíná Hlaváč
VŠECHNA VIDEA ZDE

Nejprve mu vyjadřovali důvěru, poté ho odvolali z funkce. Niť na něm nenechali suchou, dokonce zpochybnili jeho trenérskou erudici. Už uplynul téměř rok od chvíle, kdy vrcholní představitelé Viktorie Plzeň ukázali dveře Dušanu Uhrinovi mladšímu.Ten se dnes na západ Čech poprvé od bouřlivého konce vrací, na úvod ligy povede do bitvy s favoritem Slavii.



11. srpen 2014. Den, který měl zkušený kouč Dušan Uhrin dlouho v hlavě. Možná ho v ní má ještě teď. Den, kdy byl odvolán z funkce hlavního trenéra Viktorie Plzeň. Pouhých šest zápasů po startu sezony. „Žádnou speciální motivaci ovšem necítím. Na zápas se těším,“ říká nyní 47letý odborník.

Tehdy to ovšem byla pořádná divočina. Po solidním jaru, kdy s Viktorií odpáral z cesty v Evropské lize našlapaný Šachtar Doněck, přišly v úvodu nové sezony problémy. Debakl 0:3 v Superpoháru se Spartou, ligová remíza s Příbramí. I přes nevýrazné výsledky a výkony se však dočkal ze strany plzeňského vedení podpory.

„Tenhle mediální příběh mě strašně baví, úplně mě nadchnul. Neříkám, že jsme s přípravou a s výsledky v přípravě byli spokojení. Nicméně platí, že trenér Uhrin nikdy na vyhození nebyl a není,“ vykládal po remíze 1:1 v předkole na hřišti Ploješti generální manažer Adolf Šádek. Jestli tahle slova Uhrina uklidnila, musel být tím, co následovalo, ještě víc šokován.

Uběhlo totiž deset dní a kouč byl na dlažbě. Hlavu mu srazil především domácí výbuch 1:4 v odvetě s Rumuny, spásu nepřinesla ani následná rozborka Českých Budějovic 4:0. Uhrin musel jít. „Trenér dostal jasný úkol, jímž byl postup do základní skupiny Evropské ligy, který nesplnil,“ vysvětlil tehdy Šádek.

Utkání Plzeň - Slavia sledujte od 17:30 na iSport.cz živě ZDE » 

Plzeň žene touha po mistrovské obhajobě

Jeden z bossů Viktorie se však neomezil pouze na tohle vyjádření, do Uhrina pořádně zajel. „V určitých pasážích zápasu se vytrácela odbornost a erudovanost. Jsme přesvědčení, že mužstvo nebylo na začátek sezony dobře připravené. Více to nebudu rozvádět,“ vypálil slova, která by nepotěšila žádného kouče. Tím spíš ambiciózního Uhrina, jenž má za sebou angažmá v Rumunsku, Gruzii či na Kypru.

Nyní, po necelém roce, se Dušan Uhrin poprvé vrací do Doosan Areny. Dnes v ní při ligovém výkopu povede pražskou Slavii. Zášť vůči Viktorii z něj ale neprýští. Alespoň navenek. Když hovoří o bývalém zaměstnavateli, dává si pozor, aby zachoval ledově klidnou grimasu. „Něco tam tehdy proběhlo, já už jsem to skoro zapomněl, abych pravdu řekl. Měl jsem velice dobré vztahy s fanoušky, aniž bych si to podle vyjádření bývalého vedení zasloužil,“ upozorňuje.

Veškerou pozornost upíná k dnešnímu zápasu, ve kterém jeho výběr narazí na soupeře z kategorie nejsilnějších. Viktoria jde do nového ročníku Synot ligy v pozici jednoho z hlavních favoritů. Dopředu ji mimo hladu po dalších úspěších žene i touha po mistrovské obhajobě. Té se žádný z tuzemských klubů od roku 2009 nedočkal. „Slavia vypadá, že jí motivace novým trenérem před startem sezony prospívá. Určitě nás v pátek nečeká jednoduchý zápas,“ varuje kouč Západočechů Miroslav Koubek.

Jeho družina už za sebou má povedenou premiéru, když v Superpoháru přetlačila Liberec 2:1. Nyní se chce parta kolem kapitána Davida Limberského výhrou naladit na blížící se klíčový dvojzápas v předkole Ligy mistrů proti Maccabi Tel Aviv. A od úvodu ligy se uvelebit v jejím čele.

Vstoupit do diskuse
0


Články odjinud


Články odjinud