1. dubna 2017 • 17:40

Hattrick, vytrhané sedačky i zlomená noha! TOP 10 derby Slavia - Sparta

Autor: Petr prokeš
Vstoupit do diskuse
0
  • TOP 10 nejlepších derby mezi Spartou a SlaviíTOP 10 nejlepších derby mezi Spartou a SlaviíFOTO: Koláž iSport.cz

    Můžete hrát celý rok špatně, ale když vyhrajete tenhle zápas, tak jste u fanoušků za hrdiny. Už v neděli se zvedne opona velkého dramatu. Na programu je 287. derby pražských „S“. Po dlouhých letech bude favoritem domácí Slavia, Sparta má být pouhým sparingpartnerem. Bude to skutečně tak? Stane se nedělní bitva nezapomenutelnou?  Podívejte se na nezapomenutelné derby v historii ligy.

  • Sparta – Slavia 4:4 (2:0) jaro 2001

    Branky: 8. Jarošík, 40. Kincl, 60. Obajdin, 82. Holub – 52., 58. a 74. Kuka, 90. Kuchař

    Na úchvatný zápas musí být dva. Zatímco Sparta pelášila za pátým titulem v řadě, tak Slavia potřebovala dalekohled, aby zjistila, co se děje v čele tabulky. Derby však všechny rozdíly smazalo. Zasloužil se o to především legendární Pavel Kuka, který ve druhé půli nastřílel hattrick! Holub dal sice v závěru na 4:3, ale v poslední minutě vymetl šibenici Kuchař a slávisté oslavovali nečekaný bod. Derby bylo pro slávisty vítaným dopingem, protože nakonec se v závěru dostali na druhé místo.

    Pavel Kuka v akci při památném derby v roce 2001Foto Jaroslav Legner (Sport)

  • Slavia – Sparta 0:1 (0:0) jaro 1995

    Brank: 90. Nedvěd

    Slavia měla před rivalem pětibodový náskok, a ten tak musel vyhrát. Hosté si přichystali trumf v podobě Jozefa Chovance, který nastoupil, ačkoliv už půl roku dělal manažera! Slávisté byli v šoku, risk však vyšel, Sparta udržela v derby nulu. Navíc se v nervózním závěru, ve kterém domácí dohrávali v deseti, trefil do šibenice Pavel Nedvěd. Sparta stáhla náskok na dva body a euforie z derby je nakonec dohnala k titulu.

    Pavel Nedvěd se raduje z rozhodující branky do sítě Slavie v roce 1995Foto Sport

  • Slavia – Sparta 0:2 (0:0) podzim 1995

    Branky: 48. vlastní Suchopárek, 54. Lokvenc

    Ani ne půl roku po Nedvědově chvíli přišlo další nezapomenutelné derby. Do hlavní role se obsadil sudí Pavlín Jirků. Ten se věčně se usmíval, stíhal při zápase vykládat fóry, jednou dal dokonce žlutou kartu psovi. Jenže to odpoledne se kníratý mušketýr změnil v popravčího. Domácím upřel dvě penalty a po pauze Sparta rozhodla.  Přesto Slavia na konci vyhrála po 49 letech titul a Sparta skončila až čtvrtá!

    Legendární rozhodčí Pavlín Jirků derby v roce 1995 nezvládlFoto Pavel Mazáč (Sport)

  • Sparta – Slavia 1:4 (1:2) podzim 2008

    Branky: 32. Vacek – 5. a 70. Šmicer, 30.Tavares, 90. Šenkeřík

    Tenkrát se ve Slavii sešel skutečný dream team. Vaniak, Krajčík, Suchý, Tavares, Švento, Belaid nebo třeba Necid. Také proto byla v derby na Letné favoritem. Hrdinou byl však ten nejzkušenější – Vladimír Šmicer! Muž, který nebyl jen štístkem, ale na zranění i velkým smolařem dal dvě branky, což stálo místo trenéra domácích Vítězslava Lavičku. Karel Jarolím v té době míchal velice atraktivní koktejl a sešívaní nakonec obhájili titul.

    Hrdinou derby na podzim 2008 se stal Vladimír ŠmicerFoto Michal Beránek (Sport)

  • Sparta – Slavia 5:1 (3:1) jaro 2000

    Branky: 20. a 32. Lokvenc, 34. Gabriel, 53. Baranek, 67.Novotný – 19. Dostálek

    Slavia celou sezónu vedla, jenže sprintující tým na konci sezóny najednou zvolnil. Jedinou možností, jak ještě zabojovat o titul, bylo vyhrát derby na Letné. Start vyšel, Dostálek dal gól hlavou. Brzy se však pohádka změnila v horor. Sparta doma excelovala a před vyprodaným hledištěm soka doslova znectila! Domácí si výhrou zajistili zisk čtvrtého titulu v řadě.

    Vratislav Lokvenc v derby v roce 2000 sestřelil Slavii dvěma brankamiFoto Sport

  • Slavia – Sparta 1:1 (0:0) jaro 2008

    Branky: 58. Kalivoda – 73. Kadlec

    Derby nejsou jen nezapomenutelné góly a krásné zákroky. Někdy je to především lavina emocí na tribunách. Největší bengál se zvrhl v roce 2008 v posledním derby na Strahově. Vyloučení domácího Kalivody posloužilo jako záminka a na tribunách začal hotový ohňostroj. Průšvihy v hledišti se střídaly jako barvy na semaforu. Utkání bylo několikrát přerušeno, na hřiště létaly sedačky, jeden fanoušek se proběhl po hřišti…. Ligu nakonec vyhrála Slavia o tři body před Spartou.

    Řádění fanoušků několikrát přerušilo derby v roce 2008Foto Michal Beránek (Sport)

  • Sparta – Slavia 2:0 (0:0) podzim 2004

    Branky: 63. a 67. Homola

    Spartu trénoval obchodník s entuziazmem František Straka. Ten své svěřence před derby nahecoval tatarákem ve znaku slávistické hvězdy. Nebe nad Prahou se dalo do breku a štěstí toho dne pršelo Jiřímu Homolovi. Důrazný stoper byl léta ve stínu, ale toho odpoledne na výsluní, stačily mu dva rohové kopy. Slavii mohl vrátit do hry Piták, ale z penalty přestřelil. Sparta měla nakonec divokou sezónu. V půlce ligy nahradil velebeného Straku nenáviděný Hřebík, ale i tak drtivě vyhrála ligu.

    Hrdinou derby na podzim 2004 se stal stoper Jiří Homola, střelec dvou gólůFoto Michal Beránek (Sport)

  • Slavia – Sparta 2:1 (1:0) podzim 1999

    Branky: 16. Horváth, 86. Vágner – 64. Novotný

    Poslední derby ve „starém Edenu“ si nenechalo ujít přes 13 tisíc diváků. Na dřevěné tribuně se mačkali skauti velkých evropských klubů, všichni byli zvědavi na zázrak jménem Tomáš Rosický. Na toto derby se ale vzpomíná z jiného důvodu. V prvním poločase šli do skluzu vzájemně spoluhráči Gabriel s Labantem a druhý to odnesl zlomenou nohou. Na celý zápas to vrhlo temný stín. Po jarním kolapsu Slavie získala titul Sparta.

    Vladimír Labant odnesl střet se svým spoluhráčem v derby zlomenou nohouFoto Pavel Mazáč (Sport)

  • Slavia – Sparta 0:1 (0:1) podzim 2009

    Branka: 28. Bony

    Slavia měla dva tituly v kapse a v „novém Edenu“ měla sérii 20 zápasů bez prohry. Sparta měla však vynikající defenzívu v čele s Blažkem a rozzuřeným býkem Řepkou. A domácí se nemohli prosadit. Vepředu řádil Wilfried Bony, který dal pod Tribunou sever jediný gól zápasu. Eden byl dobyt! Slavia po dvou titulech skončila sedmá a nastaly pro ni časy, na které by nejraději použila zmizík. To Sparta se vrátila na ligový trůn a její sezónu lemovala série bez jediné prohry!

    Bony Wilfried rozhodl derby na podzim 2009. Kam ho angažmá ve Spartě vystřelilo už víte samiFoto Barbora Reichová (Sport)

  • Sparta – Slavia 0:2 (0:0) podzim 2016

    Branky: 62. Mešanovič, 79. Zmrhal

    Slávisté měli léta v kapsách díry, teď je mají plné zlaťáků. Zatím nejslavnější výhra za dobu, co v Edenu vládnou čínští majitelé. Hrdinou podzimního derby byl Muris Mešanovič. V první půli sice zahodil penaltu, ale po hodině hry se vítěznou brankou vykoupil. Jedno známé fotbalové klišé říká, že derby nemá favorita. To, které nás čeká v neděli má – Slavii. Naváže na podzimní výhru a odstřihne definitivně Spartu ze hry o titul?

    Sparta - Slavia: Zmrhal utekl od půlky všem a přidal druhý gól Slavie
    Video se připravuje ...

Vstoupit do diskuse
0


Články odjinud


Články odjinud