Lukáš Tomek
23. září 2018 • 14:51

Video poprvé vylučovalo po kopanci na Spartě. Přesná práce, chválil Hrubeš

Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
Chci koupit Hradec. Dluhy jsou nesmysl, říká Ulich
Vecheta proti Spartě dvakrát na hraně, ČK pro Tanka správně. Liberec měl mít penaltu
VŠECHNA VIDEA ZDE

Projekt videorozhodčí zažil v sobotu na Letné další milník. Poprvé totiž upozornění od VAR vedlo k přímému udělení červené karty. V hlavních rolích byli VAR Miroslav Zelinka s Jiřím Adamem, hlavní sudí Petr Ardeleanu, postižený sparťan Benjamin Tetteh a zákeřně faulující liberecký obránce Damjan Vukliševič. „Od videotýmu to byla ukázková práce,“ prohlásil šéf videoprojektu Roman Hrubeš.



Celá situace se odehrála jen chvilku po přestávce sobotního duelu 9. kola FORTUNA:LIGY. Sparťané už v té chvíli vedli nad libereckým Slovanem 3:0 a jasně v zápase dominovali. Do dalšího útoku se pak na začátku 53. minuty hnal autor dvou branek Benjamin Tetteh.

Hostujícího obránce Damjana Vukliševiče při snaze dostat se k míči sparťanský střelec postrčil, úspěšný v souboji přesto nebyl. Vzápětí se však s bolestivou grimasou skácel k zemi a začal rukou bušit do trávníku. Co se stalo? Nikdo netušil.

Hlavní sudí Petr Ardeleanu v té chvíli už sledoval liberecký protiútok. A až když ho ukončil faul, vrátil se k ležícímu Tettehovi. Ve voze videorozhodčího ale už v té chvíli pod dohledem Miroslava Zelinky a Jiřího Adama probíhala analýza situace, která předcházela Tettehovu pádu. A ve chvíli, kdy se sparťanský střelec začal těžce zvedat z trávníku, už měl Petr Ardeleanu signál, že slovinský obránce se dopustil nesportovního zákroku, za který by měla být udělena červená karta.

Sparta - Liberec: Vukliševičův zkrat! Tetteha kopl do rozkroku a dostal červenou kartu
Video se připravuje ...

„Poprvé v historii české nejvyšší fotbalové soutěže tak přispěl projekt videorozhodčího k přímému udělení červené karty,“ řekl iSportu šéf videa Roman Hrubeš, podle kterého videotým postupoval přesně podle instrukcí daných IFAB.

„VAR přesně, a navíc rychle, odhalil zákeřný a nesportovní zákrok hráče Damjana Vukliševiče, který Benjamina Tetteha kopl do rozkroku. Správně proto doporučil hlavnímu sudímu, aby incident přezkoumal u monitoru. Ten pak libereckého hráče v 55. minutě utkání správně vyloučil,“ popisoval Hrubeš a dodal: „Jsem rád, že tento zápas opět ukázal pozitivní přínos videa ve fotbale. Pro hlavního sudího to byla dobrá pomoc, protože odhalit ten zákrok přímo ve hře nebylo snadné.“

Petru Ardeleanovi video pomohlo v krátké době už podruhé. Při zápase Slavie s Plzní v 7. kole VAR sudího upozornil na ruku hostujícího Martina Zemana v pokutovém území, po níž nakonec slávisté kopali penaltu.  

Rozhodčí Petr Ardeleanu zkoumá zákrok, po kterém na Spartě vyloučil libereckého Damjana Vukliševiče
Rozhodčí Petr Ardeleanu zkoumá zákrok, po kterém na Spartě vyloučil libereckého Damjana Vukliševiče

Sparta - Liberec: Stanciu krásnou ranou uzavřel skóre na 4:1
Video se připravuje ...

Sparta - Liberec: Vukliševičův zkrat! Tetteha kopl do rozkroku a dostal červenou kartu
Video se připravuje ...

Vstoupit do diskuse
0

FORTUNA:LIGA - první fotbalová liga 2023/2024

Nejvyšší česká fotbalová soutěž FORTUNA:LIGA se i v sezoně 2023/2024 odehraje ve formátu s nadstavbou. Vrací se skupina o Evropu, protože české týmy budou mít v nadcházející sezoně opět pět pohárových účastníků. Titul obhajuje Sparta Praha.

Program nadstavby Dresy iSport Index Sestřihy zápasů VIDEO momenty Fantasy liga

Stránky klubů: Viktoria Plzeň * Slavia Praha * Sparta Praha * Bohemians 1905

Fotbal dnes * Liga mistrů * Evropská liga * Konferenční liga




Články odjinud


Články odjinud