Jan Malý
2. listopadu 2018 • 04:30

Kolařův nelehký úděl. První derby ve Slavii mu nevyšlo, zvládne nápravu?

Autor: Jan Malý
Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
Zábranský? Zbrojovku řídit nebude, fotbal jde mimo něj, Kometa je srdcovka
Zimák: Vrána přiletěl nečekaně. Proč by MS mělo klapnout?
VŠECHNA VIDEA ZDE

Navazovat na stále ještě poměrně čerstvý odkaz Jiřího Pavlenky v brance Slavie není snadné. Jan Laštůvka se po nepříliš výrazné půlroční anabázi z Edenu vypařil a zamířil do Baníku Ostrava, pociťuje to i současná jednička červenobílých. Ondřej Kolář se díky konstruktivní rozehrávce a vysokému postavení chová jako libero, ale že by Slavii ochraňoval skvělými zákroky? To úplně ne.



Zatím jeho jediné velké derby proti Spartě mu nevyšlo. Na jaře na Letné dostal slávistický brankář Ondřej Kolář za poločas tři góly, do sítě si srazil prudkou přihrávku Nicolae Stanciua, pak ho po rohu překonal spoluhráč Tomáš Souček a nakonec ho Stanciu nachytal ranou na přední tyč. V neděli dostane čtyřiadvacetiletý gólman šanci v kulisách tohoto výjimečného zápasu na opravu a taky k tomu, aby víc přesvědčil.

Brankář ve Slavii to při její síle, kterou už nějakou dobu oplývá, nemá jednoduché. Červenobílí soupeře často melou, dominují nad ním a muž s rukavicemi prožívá dlouhé časové úseky bez práce.

A pak přijdou jeden nebo dva momenty, kdy je potřeba tým podržet nadstandardním zásahem. Kolářovi se tohle nejvíc povedlo krátce po zimním příchodu do Edenu, když se zaskvěl v Mladé Boleslavi, tam své spoluhráče opravdu výrazně podržel. 

ČÍSLA K DERBY: Železný Souček a porovnání lídrů. Rozhodne šlágr Tetteh?
Video se připravuje ...

Skvostné zákroky ale jinak nepřidává tak, aby se mohlo říct, že chytil „něco navíc“. Byť góly se mu moc vyčítat nedají. Úspěšnost zákroků v probíhajícím ligovém ročníku má z brankářů, kteří odchytali pět a víc zápasů, po ostravském Janu Laštůvkovi, plzeňském Matúši Kozáčikovi, sparťanu Florinu Nitovi a zlínském Stanislavu Dostálovi pátou nejvyšší (76,5 %). Kolář má zároveň sedm čistých kont, nejvíc ze všech. 

Trenér Jindřich Trpišovský si jej hodně cení kvůli tomu, že dobře ovládá balon, zapojuje se do rozehrávky, vysoko se pohybuje a čte hru. Kvůli tomu ho z Liberce bral a Slavia za něj vyplatila tučných pětadvacet milionů. V pokutovém území se nebojí udělat kličku, dovede akci založit i přesným a dlouhým výhozem.

Jak tedy angažmá ve Slavii zvládá? „Myslím, že dobře. Ondra je dynamický gólman, má fantastický odhad na centrované balony, umí hrát nohama. Splňuje to, co se od moderních brankářů očekává,“ zhodnotil ho Luděk Mikloško, bývalý vynikající brankář, který mimo jiné léta působil ve West Hamu.

ONDŘEJ KOLÁŘ V LIGOVÉ SEZONĚ
Zápasy 13
Čistá konta 7
Inkasované góly 8
Průměr inkasovaného gólu na zápas 0,6
Zásahy 26
Úspěšnost zásahů 76,5%

Bereme, že jsme v derby favorité. Jsme ještě silnější než loni, říká Hušbauer
Video se připravuje ...

Trpišovský na tiskové konferenci bojoval s mikrofonem. Hušbauer na konci vtipkoval
Video se připravuje ...

Stanciu vs. Stoch: Hvězdy, co můžou rozhodnout derby. Podívejte se na jejich TOP góly!
Video se připravuje ...

Brankář Slavie Ondřej Kolář po výhře v Liberci
Brankář Slavie Ondřej Kolář po výhře v Liberci

Vstoupit do diskuse
0

FORTUNA:LIGA - první fotbalová liga 2023/2024

Nejvyšší česká fotbalová soutěž FORTUNA:LIGA se i v sezoně 2023/2024 odehraje ve formátu s nadstavbou. Vrací se skupina o Evropu, protože české týmy budou mít v nadcházející sezoně opět pět pohárových účastníků. Titul obhajuje Sparta Praha.

Základní část - tabulka a rozpis zápasů Dresy iSport Index Sestřihy zápasů VIDEO momenty Fantasy liga

Stránky klubů: Viktoria Plzeň * Slavia Praha * Sparta Praha * Bohemians 1905

Fotbal dnes * Liga mistrů * Evropská liga * Konferenční liga




Články odjinud


Články odjinud