Ondřej Škvor
10. května 2018 • 15:19

Finále hlídala policie. Měli strach, aby fanoušci Slavie nešli na hřiště

Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
Speciál ŽIVĚ s fanoušky: Žluté ohrožení? Priske teď už nikoho šetřit nebude
SESTŘIH: Vegas - Dallas 2:0. Hertl a spol. odvrátili vyřazení. Dva góly i top zákroky
VŠECHNA VIDEA ZDE

Zelený trávník dostal černý límec. Téměř kolem celého boleslavského hřiště se dvacet minut před koncem pohárového finále Slavia–Jablonec (3:1) rozestavili v husté řadě policisté. Chtěli zabránit tomu, aby rozdivočelí slávističtí fandové vstoupili na hřiště.



První světlice, pak celý svítící les a do toho dým. Rozhodčí Miroslav Zelinka přerušil utkání a během dvou minut obklíčili hřiště těžkooděnci. „Dostali jsme informaci, že fanoušci mohou vniknout na hrací plochu,“ zní vysvětlení Policie České republiky.

Nucená přestávka proběhla v čase 71:50 až 75:56, zabrala tedy čtyři minuty a šest vteřin. „Hru jsem přerušil z důvodu snížené viditelnosti pro rozhodčího i videorozhodčího. Ve stejný okamžik vstoupili na hrací plochu zástupci Policie České republiky, aby zabránili vstupu fanoušků,“ vysvětlil sudí Zelinka.

To potvrzuje i středočeská policejní mluvčí Lucie Nováková. „Fanoušci nejprve použili zakázanou pyrotechniku a my na základě kamerových systémů provádíme ztotožnění pachatelů. Vzápětí jsme obdrželi informaci o možném vniknutí diváků na hrací plochu. Proto preventivně došlo k nasazení pořádkových jednotek, které nahradily pořadatelskou službu.“ Kolik policistů bylo nasazeno? „Stovky,“ sdělila mluvčí.

Postup policie schvaluje také pořadatel akce, v tomto případě fotbalová asociace. „Přítomnost příslušníků Policie ČR na fotbalovém hřišti vnímáme vždy až jako zcela krajní řešení situace. Jednalo se však o nezbytný krok. Zástupci policie tak učinili po vyhodnocení všech bezpečnostních aspektů a také na žádost bezpečnostního manažera utkání z preventivních důvodů,“ popsal situaci předseda asociace Martin Malík.

Fanoušky při finále Mol Cupu mezi Slavií a Jabloncem hlídala na hřišti policie
Fanoušky při finále Mol Cupu mezi Slavií a Jabloncem hlídala na hřišti policie

Na každý pád však nastal lehčí chaos, protože policisté stáli v hrací ploše, což jaksi vadí fotbalovému zápasu. „Komunikoval jsem proto poté s bezpečnostním manažerem, aby policisté opustili hřiště a nebránili ve hře. Jakmile byla hrací plocha způsobilá, navázal jsem hru. Co nejdříve, aby nenastala velká prodleva. Poté, co se policisté ocitli mimo hřiště, asistentům už nebránili v práci, ani hráčům,“ doplnil Zelinka.

Do akce se vložil i asistent Zdeněk Dobrovolný, který policisty žádal, aby mu uvolnili prostor u postranní čáry. Také on ovšem potvrzuje, že problém se nekonal. „Jak tam nastoupili a zmizel dým, jenom jsem jim řekl, ať jdou mimo hrací plochu, ať mám prostor pro svůj pohyb. Potom to už probíhalo v pohodě, neomezovalo to můj výkon,“ prohlásil Dobrovolný.

Nevadilo mu ani to, že mu těžkooděnci stáli zbylých dvacet minut nějaký metr za zády. „Vytěsnil jsem to z hlavy. Soustředil jsem se na dění na hřišti. Jak jsem na ně neviděl, nesledoval jsem, co se mi za zády děje. Neomezovalo mě to, žádný tlak.“

Co všechno policie řešila v souvislosti s pohárovým finále?
použití zakázané pyrotechniky 
riziko vniknutí fanoušků na hrací plochu 
jedno fyzické napadení 
tři přestupky proti veřejnému pořádku 
jeden přestupek proti občanskému soužití 
jeden trestný čin (krádež) 
 

Trpišovský pod vodou! Slávisté nenechali trenéra na suchu
Video se připravuje ...

Hrdina finále Tecl po vítězství v poháru: Jablonci přeju, aby skončil třetí v lize
Video se připravuje ...

Poražený Rada: Slavia byla lepší, teď se musíme soustředit na ligu
Video se připravuje ...

Trpišovský po triumfu v poháru: O poločase jsem slíbil týden volna
Video se připravuje ...

Vstoupit do diskuse
0

EURO 2024 v Německu

Program EURO 2024 Los EURO 2024 Vstupenky na ME ve fotbale Kvalifikace na EURO 2024

Mistrovství Evropy ve fotbale 2024 se koná od 14. června do 14. července v Německu. Turnaje se zúčastní 24 týmů. Česká fotbalová reprezentace se představí ve skupině F proti Portugalsku, Turecku a Gruzii.

Fotbal dnes * Evropská liga

Články odjinud


Články odjinud