Jan Vacek
24. listopadu 2021 • 04:30

Sparta: do týlu nepřítele. Na Rangers s ochrankou, jak se jistí bezpečnost?

Autor: Jan Vacek
Vstoupit do diskuse
5
Video se připravuje ...
TOP VIDEA
Koubkův majstrštyk: Osm nul a LM pro Česko. Další krok: smlouva a boj o titul?
Rock vs. Cataloni. Liverpool proti Londýnu v Oktagonu
VŠECHNA VIDEA ZDE

UEFA neváhala, na tenhle mač okamžitě vtiskla výstražný štempl: vysoce rizikový. Není se čemu divit. Kolem čtvrteční bitvy Rangers se Spartou varovně blikají červené kontrolky. Letenští totiž na konci září převzali štafetu od Slavie a rovněž se dostali se skotským klubem do křížku. Ve středu dopoledne vyrážejí do jejich teritoria a důležitá mantra je nasnadě. Bezpečnost. Pro hráče, trenéry i další členy realizačního týmu.



Generálně Sparta přistupuje ke čtvrteční vřavě v Ibrox Parku jako ke každému jinému utkání. Do Skotska jede hrát fotbal, prát se o body, které nutně potřebuje k postupu do jarní fáze Evropské ligy.

Vědomí, že to ale nebude jen tak obyčejný zápas, ovšem nejde jen tak zadusit. V živé paměti zůstává, co se dělo v prvním vzájemném střetu na Letné. Zářijový duel vinou trestu od UEFA za rasismus mohly navštívit pouze děti, které vytvořily báječnou atmosféru.

To ovšem nebránilo tomu, aby zástupci skotské strany po porážce 0:1 obvinily onu omladinu z... Ano, z rasismu.

Sparty se to dotklo, ostře se proti slovům tehdejšího trenéra Stevena Gerrarda i reportážím některých ostrovních médií vymezila. Následně jí dala UEFA za pravdu, protože šetření ukázalo, že během utkání nedošlo k žádným přečinům.

Vztahy mezi oběma kluby ale logicky spadly někam k bodu mrazu. I proto jsou Pražané před cestou do Skotska na špičkách.

„Je potřeba říct, že vnímáme, že se jedná o jinou cestu k zápasu v rámci evropských pohárů, než bývá běžné. Bylo nám to jasné už pár hodin po domácím utkání, kdy náš klubový email a sociální sítě zahltily výhružné a zlé zprávy. Někdy byl jejich obsah nechutný,“ říká ředitel sparťanské komunikace Ondřej Kasík.

Dětští fanoušci na utkání Evropské ligy Sparta - Rangers
Dětští fanoušci na utkání Evropské ligy Sparta - Rangers

Všechno je intenzivnější

Podtext čtvrtečního střetu pochopitelně velmi dobře vnímá i UEFA. Zápas proto označila za vysoce rizikový a podle informací deníku Sport na něj delegovala takzvaného security officera, což zrovna na Ostrovech není úplně běžná praxe.

Vybraný funkcionář se zajímá výhradně o všechny bezpečnostní náležitosti týkající se příprav a organizace zápasu. Komunikuje s oběma kluby i bezpečnostními složkami, je jakýmsi styčným důstojníkem.

„Všechny procesy a komunikace, které probíhají, jsou standardní. Česká policie je v kontaktu se skotskými protějšky, my se bavíme přímo s Rangers. Všechno je to ale mnohem obsáhlejší, intenzivnější a detailnější,“ vysvětluje Kasík.

INSIDER: Sparta musí mít emoce! říká Bednář. Slovácko? Pohádka jako Leicester
Video se připravuje ...

Ačkoli hodiny před výkopem budou specifické, Sparta se snaží dělat všechno pro to, aby hráčům navodila pokud možno co nejobvyklejší atmosféru, na kterou jsou zvyklí z předchozích výjezdů.

O jejich bezpečnost nicméně bude postaráno v nejvyšší možné míře.

Na pohyb letenské výpravy bude v Glasgow dohlížet tamní policie, která by se měla podílet i na zajištění bezpečnosti. Pražané ovšem nic nepodceňují a na palubu leteckého speciálu berou i vlastní ochranku.

„Režim ale zůstává v zásadě stejný. Jsme v kontaktu s českými diplomatickými zástupci ve Velké Británii a řešíme všechno potřebné. Naším úkolem je, aby se hráči i členové realizačního týmu mohli koncentrovat pouze na fotbal,“ konstatuje Kasík.

V rámci snahy o zachování standardní šablony Sparta nevyužila možnost uspořádat tiskovou konferenci už v Praze, což by jí koronavirový protokol umožňoval. Setkání s novináři proběhne v dějišti utkání, jak to bývá obvyklé.

I tohle je jasný vzkaz, že rudí míří na Ostrovy výhradně za fotbalem. Ovšem s vědomím všech potenciálních rizik.

Skupina A

Z V R P Skóre B
1. Lyon 6 5 1 0 16:5 16
2. Rangers 6 2 2 2 6:5 8
3. Sparta 6 2 1 3 6:9 7
4. Brøndby 6 0 2 4 2:11 2

ONLINE PŘENOS - Pohárový čtvrtek
Všechny dny
Všechny zprávy Důležité Foto Video Sociální sítě
AC Sparta Praha AC Sparta Praha FK Jablonec FK Jablonec Lukáš Vácha Lukáš Vácha SK Slavia Praha SK Slavia Praha Štěpán Filípek, redaktor Sportu Štěpán Filípek, redaktor Sportu Václav Kotal Václav Kotal
Obnovit
Zprávy ze dne 25. 11. 2021
18:43
25. 11. 2021
Václav Kotal

Václav Kotal o zápase Slovácko - Sparta: „Litoval jsem Štetinu, vše se hodilo na něj. Trenér ho postavil na levého stopera, za nás ale hrál ve trojici a hrál velmi dobře, dostal se i do nároďáku, kde se pak nešťastně zranil. Chybí mu zápasová vyhranost, měl to složité. Pořád ho považuju za hráče, který by měl být ve Spartě.“

Zprávy ze dne 25. 11. 2021
18:29
25. 11. 2021
Václav Kotal

Václav Kotal o brankářích Slavie: „Ondřej Kolář udělal několik velmi hrubých chyb, to mu uškodilo. Na tak vysoké úrovni to nejde. Naopak Aleš Mandous mužstvo drží, zatím v podstatě nechybuje. Díky tomu roste i sebevědomí celého mužstva.“

Zprávy ze dne 25. 11. 2021
18:21
25. 11. 2021
 

Studio iSport.cz s Václavem Kotalem před zápasem Slavia - Feyenoord právě začíná!

Zprávy ze dne 25. 11. 2021
17:19
25. 11. 2021
SK Slavia Praha

Sestava Slavie pro utkání s Feyenoordem, na hrotu nastupuje Ivan Schranz.

Zprávy ze dne 25. 11. 2021
14:28
25. 11. 2021
SK Slavia Praha

Pilota jako z říše pohádek mělo jedno letadlo s fanoušky Feyenoordu, které přistálo v Praze před zápasem Konferenční ligy proti Slavii. Podle nizozemských médií v něm jako kopilot seděl Vilém Alexandr Nizozemský (54), vladař, jenž od dubna 2013 zemi kraluje. Více čtěte ZDE>>>

Vilém Alexandr Nizozemský kopilotoval letadlo s fanoušky
Zprávy ze dne 25. 11. 2021
8:53
25. 11. 2021
AC Sparta Praha

Jaká je atmosféra kolem Sparty v Glasgow? Čtěte reportáž redaktora Sportu Jana Vacka přímo z místa: „Součástí výpravy bje tříčlenná ochranka, která se během celého pobytu stará o bezpečnost skupinky českých novinářů. Doprovázela je na včerejší tiskovou konferenci, dnes nebude chybět ani na utkání.“ Celý článek čtěte ZDE>>>

Sparťany i novináře hlídala ochranka
Zprávy ze dne 25. 11. 2021
08:00
25. 11. 2021
 

Studio iSport.cz k zápasům Slavia - Feyenoord a Rangers - Sparta už od 18:15 s Václavem Kotalem (zápas Slavie), Lukášem Váchou (zápas Sparty), redaktorem deníku Sport Štěpánem Filípkem. Moderuje Martin Vait.

Sledujte studio iSport.cz
Zprávy ze dne 24. 11. 2021
21:30
24. 11. 2021
AC Sparta Praha

Trénink fotbalistů Sparty v Glasgow

Pavel Vrba řídí trénink Sparty na stadionu Rangers Hráči Sparty na téninku před zápasem s Rangers Kapitán David Pavelka (vpravo)
Zprávy ze dne 24. 11. 2021
20:00
24. 11. 2021
AC Sparta Praha

Trenér Sparty Pavel Vrba v Glasgow: „Naše cíle jsou pořád stejné. Ve Skotsku to možná bude podobný zápas jako na Slovácku. Snad se z toho poučíme. Věřím, že se takový výkon nebude opakovat.“ Celý rozhovor ZDE>>>

Záložník Sparty David Pavelka v Glasgow: „Věřím, že jsme přijeli v takovém rozpoložení, abychom zápas zvládli. Chápu, že narážíte na víkend, kdy jsme to na Slovácku absolutně nezvládli. Vyhodnotili jsme si to tak, aby se to už neopakovalo. Teď chceme naplnit naše ambice, což je pokračování v Evropě i na jaře.“ Celý rozhovor ZDE>>>

Zprávy ze dne 24. 11. 2021
12:05
24. 11. 2021
AC Sparta Praha

Fotbalisté Sparty odletěli do Skotska v dobré náladě.

Zprávy ze dne 24. 11. 2021
11:00
24. 11. 2021
SK Slavia Praha

Táhne se to a nebere konce. Slávistický šéf Jaroslav Tvrdík je rozladěn tím, že ve Skotsku stále nebylo uzavřeno trestní řízení se stoperem Ondřejem Kúdelou, obviněným z rasismu v utkání Evropské ligy na stadionu Rangers. Na druhé straně se na klub obrací s nabídkou společného postupu v boji proti rasové nesnášenlivosti. Více čtěte ZDE>>>

VIDEO
Video se připravuje ...
Zprávy ze dne 24. 11. 2021
10:02
24. 11. 2021
AC Sparta Praha
Zprávy ze dne 24. 11. 2021
5:00
24. 11. 2021
AC Sparta Praha

UEFA neváhala, na tenhle mač okamžitě vtiskla výstražný štempl: vysoce rizikový. Není se čemu divit. Kolem čtvrteční bitvy Rangers se Spartou varovně blikají červené kontrolky. Letenští totiž na konci září převzali štafetu od Slavie a rovněž se dostali se skotským klubem do křížku. Ve středu dopoledne vyrážejí do jejich teritoria a důležitá mantra je nasnadě. Bezpečnost. Pro hráče, trenéry i další členy realizačního týmu. Více o bezpečnostních opatřeních před zápasem Rangers - Sparta ZDE>>>

Vstoupit do diskuse
5

EURO 2024 v Německu

Program EURO 2024 Los EURO 2024 Vstupenky na ME ve fotbale Kvalifikace na EURO 2024

Mistrovství Evropy ve fotbale 2024 se koná od 14. června do 14. července v Německu. Turnaje se zúčastní 24 týmů. Česká fotbalová reprezentace se představí ve skupině F proti Portugalsku, Turecku a vítězi baráže C.

Fotbal dnes * Evropská liga * Slavia - AC Milán v TV * Liverpool - Sparta v TV

Aktuální zápasy
Články odjinud


Články odjinud